Георги Дамянов, шеф на Дирекция ЗАПСП коментира “данък компактдиск” за hardwareBG.com

В раздел: Статии от на 2.06.2010, 9,311 показвания

Ако следите форумите ни и по-специално тази тема, или просто се интересувате какво се случва със законодателството ни, сигурно сте попадали на информация за така наречения “данък компактдиск”. Около него назря своего рода скандал и затова решихме да потърсим отговори на някои въпроси от Георги Дамянов, директор на Дирекция “Авторско право и сродните му права” към Министерство на Културата.

Г-н Дамянов, за читателите на сайта ни, а и не само тях, ще е изключително интересно да прочетат “от първа ръка” поне част от причините за въвеждането на така наречения “данък компактдиск”. Идеята бе определена първоначално като част от анкикризисните мерки на правителството, но бизнеса и медиите я обявиха за проява на лобизъм. Може ли да споделите своето виждане за нуждата от въвеждане на подобен данък?
Г.Д.: Първо, това не е данък, а компесационно възнаграждение. То се дължи на правоимащите за свободно използване на произведение, т.е. без съгласието на автора, но затова трябва да се дължи обезщетение. От друга страна, то не може да е антикризисна мярка, защото тези средства не са предназначени за бюджета, а да компенсират използването на произведения и са за техните автори. Това възнаграждение не се въвежда сега, а то съществува в закона още от 1993 г., но досега не е проработило. Със сегашните промени се опитваме механизмът да проработи, като той бъде възприет и от бизнеса, за което бяха направени и съответните консултации.

Системата за компенсаторни възнаграждения за свободно ползване предполага, че произведенията на авторите се копират върху носителите, заложени в проектозакона. Според общественото мнение, което и ние споделяме, това е начин да се създаде своего рода “фонд” за несъществуващи заслуги, което дава на авторите правото да се получат възнаграждение, без реално да изработят такова. По-просто казано – защо фирмите и крайните клиенти да плащат за нещо, което “би могло” да се случи, когато носителите на информация не се ползват основно за пренос на защитено съдържание?
Г.Д.: Никой не може да отрече факта, че основно защитените произведения се свалят от мрежата и се копират върху различни носители и фактически “твърдият” носител, на който е записано произведението не се купува от потребителя. Затова се дължи тази компенсация на правоимащите, защото в създаването на продукта те са инвестирали много средства и умения, а срещу това не получават нищо. Такава е логиката на този вид възнаграждение и тя се прилага в цяла Европа.

Колеги от IT бранша споменаха за натиск, свързан със събирането на данъци, несъбрани през последните години. Един свободен цитат: “искаха да платим данък върху всички твърди дискове, продадени от 2003 г. насам”. Истина ли е, че се оказва подобен натиск върху вносителите на цифрови носители, за да не се противопоставят на проектозакона?
Г.Д.: Конкретен натиск не е имало, правени са опити механизма да проработи, но по много причини това не се е случило. Натиск за стари плащания не може да се упражнява преди да има споразумение за плащане на сега изискуемите суми и въобще преди да са се провели предварителни разговори. Държавата не може да се меси в тези взаимоотношения, защото те са между частни субекти. Министерството може само да прави предложения за промени в закона, което и направихме. Колкото до противопоставяне на законопроекта – това всеки може да направи и това може да стане и в НС чрез депутати.

Кои носители на информация попадат в рамките на предвидените промени? Все пак флаш памети се използват в хиляди устройства, включително и масови продукти като GSM апарати, твърди дискове, USB памети и въобще – хиляди устройства, които по никакъв начин не са свързани с индустриите, където са съсредоточени авторските права? Чл. 26 ал 8 от проектозакона е меко казано… мътна за обикновения човек.
Г.Д.: Устройствата и носителите, които ще попаднат в рамките на промените ще бъдат уточнени между двете страни – провоимащи и вносители и производители. В закона изброяване няма, така че това ще стане по споразумение между двете страни.

Макар да говорим за “стотинки на диск”, законът засяга и копирни устройства и носители, чиято цена е далеч по-висока от левче, което предполага и далеч по-сериозни суми от споменаваните из медиите. 1-1.5% от цената на висок клас копирна машина никак не са “стотинки”. Както казахме – днес носители на информация има във всякаква техника, значи ли това, че всеки подобен носител ще се облага? Защото тогава говорим за милиони…
Г.Д.: Отговорът на този въпрос е като на предишния, но за съставните устройства например ще се изисква заплащане само върху запаметяващата част, а не върху целия уред. Този принцип бе договорен между двете страни.

Правена ли е сметка дали администрацията, нужна за следенето и събирането на данъква, няма да струва повече от приходите от него?
Г.Д.: Пак повтарям, че това не е данък, т.е. държавата няма да събира тези пари, а това ще го прави администрацията на съответното дружество. По закон 20% от събраната сума дружествата ще превеждат в МК във фонд “Култура” за реализиране на културни проекти. Такава е практиката и в цяла Европа – до 50% т тези суми отиват за подкрепа на националната култура.

Един от най-важните въпроси, които вълнуват обществеността – кой и как точно ще регулира разпределянето на приходите от този данък? И по-точно – кой ще следи разпределението, тъй като приемането на закона неимоверно ще доведе до появата на още купища сдружиения на автори и носители на права с претенции? Не се ли създават и предпоставки за окрупяване на сдруженията, които разпределят приходите от този данък?
Г.Д: Дружествата са само две и не може да се появят повече, защото в тях участват всички съществуващи сега сдружения на автори, композитори, изпълнители, продуценти и артисти. Няма от къде де се появят повече. Плюс това сега в закона се създава възможността МК да разрешава дейността на подобни дружества, които трябва да отговарят на определени изисквания. Съществуващите две дружества ще разпределят сумите по приети от тях правила, като държавата в лицето на МК ще може да следи тяхната дейност, напр. как разпределят сумите и на кого.

През погледа на обикновен човек – купувам си диск за личните албуми със снимки, а се оказва, че част от стойността му отива в джоба на фолк певица. Или по-лошо – купувам си телефон с флаш памет, какво общо има това с нейните права? Защото откровено казано – по-вероятно е някой да брани правата на поп-фолк изпълнителите, отколкото на почти неизвестен поет.
Г.Д.: Прав сте, че ценностите в момента като че ли се разминават със здравата логика, но водещо при разпределението на тези компенсации все пак трябва да е използваемостта на дадено произведение, а това може да се следи от месечните класации на популярността на песните или филмите, има и други показатели, но специално за литературата е предвидено по 50% от сумата да се
разпределя между писатели и издатели.

Важното е, че това не е измислено у нас, а е европейска практика и в развитите страни по този механизъм си събират десетки милиони евро. Това у нас не може да се случи, но искаме да не сме изключение от другите страни в ЕС и този механизъм да работи и у нас, макар и на много по-ниско ниво. От друга страна не забравяйте, че това са предложения на МС, респективно на МК, а законът трябва да бъде приет от НС и от сега не може да се предвиди какъв ще е крайният резултат.

Г-н Георги Дамянов изрази готовност да отговори и на допълнителни въпроси, затова – ще се радваме на коментари по интервюто. понеже сайтът ни, освен място за публикуване на подобни неща, дава и поле за лични коментари, ето и моят – опасявам се, че “парите ще идат в чалга, вместо в културата”. И без това невинаги съм разбирал “културата”, но днес на мода е чалгата, и със сигурност има кой да пази правата на изпълнителите в тази …индустрия. А че тя не е проява на култура – не виждам смисъл да го коментираме.


Етикети: , , ,16 коментара

 1. 1 Радо // 02.06.2010 в 14:02

  Е, ако трябва да бъдем откровени на повече дискове ще бъде записана чалга, отколкото поезия. А ако приемем, че само българските автори ще получават компенсация и ако тя трябва да бъде пропорционална на “откраднатото”, то пак остава почти само чалгата. Кога за последен път записахте а диск албума на Краси Аврамов? :)
  Не че съм се загрижил за чалгата, но обективно погледнато май тя е най-сваляното българско съдържание.

 2. 2 Сашо // 02.06.2010 в 14:09

  Кучетата само мислят, как повече да докопат… петабайти информация се съхранява, които изобщо нямат нищо общо с авторските права.

  Това, че се прави в Европа, не значи, че е обективно обосновано или, че не е заради нечии интереси.

 3. 3 boris // 02.06.2010 в 14:26

  Това е пълна глупост.Изключително трудно е да се осъществи “идеята” на тоя закон.Да не говорим,че сигурно на 80% от дигиталните носители има НЕБЪЛГАРСКА авторска информация.И кво,данъците за тези чужди произведения в нашите “автори” ли ще отиват…че къде е логиката в това.Закона е абсурден,прилича на случая във филма “специален доклад”…

 4. 4 Иван // 02.06.2010 в 15:01

  Всъщност това е отличен начин за легализацията на пиратството. Според закона мога да притежавам копие на кое да е произведение, ако авторът е компенсиран. С тази такса авторът се компенсира, така че ако я сложат на всички записваеми медии, няма да има никаква причина да се преследва каквото и да било пиратство. На запад има и прецеденти.
  Разбира се праводържателите няма да се съгласят с моето тълкуване, а авторите няма да получат дори една стотинка от тези пари… Просто защото това, и тук, и на запад си е просто рекет.

 5. 5 DD // 02.06.2010 в 15:02

  Абе какви са тези глупости бе?? То и аз може оправя 5 жени и да стана баща на 5 деца, нали така? И да искам ли да ми се плащат бащински сега? Е така, да ми се плаща за това че “бих могъл”. Това как Ви се струва г-н Дамянов? Май нещо не е наред нали?

 6. 6 DARK // 02.06.2010 в 15:42

  Не че нещо ма ми е интерестно колко от вас още ползват CD\DVD\Bluray аз лично нямам CD\DVD-ROM от както си пуснах бърз нет преди 6 години.Флашките и картите памет са ми идеални за пренос на данни и ако ще платя некфи смещни стотинки за бройка от въпросните носители които ползвам за многократна употреба ми е все тая.С този закон реално ще се удари който трябва.НО както каза колегата по горе това си е чист рекет защото ако те изловят със диск на който има авторско съдържание а ти реално си платил компенсация пак ще си те съдят като пич щото са калъфи и реално излиза че това е рекет по джоба на всеки който желае да си закупи носител на цифрова информация интерестно ми е къде в европа има такова нещо и как действа защото леко ме съмнява само акциз дето още не са ни сложили на въздуха.

 7. 7 John // 02.06.2010 в 16:09

  какви месечни класации, тука изборните се манипулират, тоя ще ми говори за месечни класации, дето само да бутнеш половин процент и ще прибараш хиляди левове …

 8. 8 Константин Философ // 02.06.2010 в 17:59

  Чалгата е култура в България, колкото и да не ви се иска. Това слушат децата, които вие отглеждате. Така че, съвсем заслужено ще си получава част от парите.

  На мен, разбира се, не ми харесва това, но това е реалността. Глупаво е да я изключваш, само защото не я обичаш, не сме империалисти.

  Хубав закон, но колко ще помогне… Кой използва дискове масово? Големи, кръгли, прашни. Кофти. Трябваше не дискове а дигитални лицензи поне.

 9. 9 xpucm0ca // 03.06.2010 в 08:12

  Подобна практика нарушава моите права – АЗ НЕ СЛУШАМ БЪЛГАРСКА МУЗИКА! Не, съжалявам, но не! Нито чалга, нито друга. Искам да знам защо облагат мен? Освен всичко всички албуми на групи, които харесвам съм си ги купил напълно легално с ясната идея, че част от средствата отиват при автора! Не че реално ползвам CD/DVD, но да се разширява до нещо като харддискове и памети на общо основание няма да помогне на родният IT бизнес – просто ще почна масово да пазарувам от другаде… Да не съм по-прост от останалите? Защо да плащам грешни пари? Пак да го кажа Лили Иванова не я слушам, ОК? Слушам Металика!

 10. 10 Croissant // 09.06.2010 в 14:35

  Днес ще плащаме за всеки закупен носител, утре – за всеки megabyte download/upload… Честито на всички нас – крайните потребители. Пак намериха начин да се погрижат добре за интересите ни… :)

  С голямо нетърпение се очаква данък/компенсация издишан въздух!!!

 11. 11 krassyo // 12.06.2010 в 00:08

  Бъдете тарикати, купувайте дискове от eBay !

 12. 12 FTA // 21.06.2010 в 00:58

  boris // 02.06.2010 в 14:26

  Това е пълна глупост.Изключително трудно е да се осъществи “идеята” на тоя закон.Да не говорим,че сигурно на 80% от дигиталните носители има НЕБЪЛГАРСКА авторска информация.И кво,данъците за тези чужди произведения в нашите “автори” ли ще отиват…че къде е логиката в това.Закона е абсурден,прилича на случая във филма “специален доклад”…
  =============================================

  Цялата работа е, че малоумното и смотано правителство на ГЕРБ в лицето на “Цецо ‘убавеца” си позволи да се споразумява с неправителствени организации защитаващи авторското право под всевъзможни форми. Няма друго правителство в Европа “клекнало” и даже “легнало” на неправителствени организации по тоя въпрос и особено по тоя нелеп и нещастен начин.
  Колкото до самия закон той е толкова смешен и недоправен, че е напълнов възможно КС да го отмени. Иначе ако срещу заплащане на 1% от стойноста на носител можем да си качим на него каквото искаме и да го ползваме с нетърговска цел, аз съм съгласен. Но в случая закона нищо не го казва не казва и обратното – нищо не казва, някой ще взима % от Х, за У без да се знае тоя У негов ли е…

 13. 13 FTA // 21.06.2010 в 00:59

  P.S. Колегата от №11 е прав :D

 14. 14 zeox // 22.06.2010 в 12:23

  Ако трябва да сме честни, чалгата е единственото “произведение” от български автори, което се “пиратства”. Единственото друго нещо са може би учебниците във ВУЗ-овете.

 15. 15 maneff // 07.01.2011 в 10:20

  Поредният опит да клъвнеме нещо а ?
  Това е пълна глупост! Така ще изгоните и малкото клиенти от пазара, които все пак плащат нещичко за виртуални удоволствия като филми, музика и прочие. И ще видим тогава от кой ще съберете… така вместо да мотивирате авторите и артистите, напротив ще ги прецаката по необратим начин.
  Бе вие изобщо имате ли компютри/телефони у-а у вас ?! или поне децата ви… те знаят как се разпространява информация.
  КВИ СА ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ ХОРА ?! ХАХА пожелавам ви ‘успех’ пфф

 16. 16 black rose // 08.03.2011 в 12:36

  ДО boris и xpucm0ca : Хора , айде хванете да прочетете ЗАПСП преди да бъдете толкова компетентни- няма да плащате на чалга певиците-спокойно- 2те дружества за управление на колективни права имат сключени договори с чуждестранни такива ,които от своя страна трябва да изплащат въпросните компенсационни възнаграждения на техните изпълнители ; следователно Металика няма да си получат парите понеже ние тук сме некадърни , управлява ни милиционер,който не разбира от друго освен от милиционерски истории и е решил без дори да прочете какво искат тези дружества ,че това са лобистки интереси….а те всъшност са интереси, които засягат световни звезди. А чуждестранните дружества, които събират необходимото без гражданите им да мрънкат си търсят парите от нащите дружества,които не могат да ги съберат щото се намират в Абсурдистан!

Коментари: