Експерти представиха актуални стандарти в писането на техническа документация

Експерти представиха актуални стандарти в писането на техническа документация

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 7.06.2010, 4,854 показвания

Международната конференция “Evolution of Technical Communications” събра в София водещи световни и български специалисти в разработването и комуникирането на техническа документация

Актуалните стандарти и технологии в създаването, поддържането и развитието на техническа документация бяха сред основните теми на международната конференция “Evolution of Technical Communications”, провела се на 5 юни в София. Над 60 български автори на техническа документация, информационни архитекти и мениджъри на проекти имаха възможността да видят презентациите на водещи експерти в тази област. Специалисти от компании като VMware, SAP Labs и Experian споделиха опита си в разработката и комуникирането на техническа софтуерна документация.

Участниците научиха повече за новите стандарти в управлението на техническата документация, които могат значително да подобрят пазарната комуникация на софтуерните продукти и да повишат удовлетвореността на потребителя. Сред акцентите бе т.нар. DITA стандарт или XML-базирана архитектура за създаване и комуникиране на информация с приложение в сферата на техническото писане.

„Щастлива съм да отбележа сериозния интерес на българските специалисти към развитието на техническите комуникации и желанието за усъвършенстване.”, сподели Лора Белами, лектор на конференцията и информационен архитект във VMware.” Като професионалист, работил дълги години върху всички аспекти от тази архитектура, за мен бе удоволствие да споделя уникалните възможности, които DITA открива пред авторите и мениджърите на техническа документация.”

В съвременните условия на динамично развиващи се технологични решения изискванията към техническата документация се променят непрекъснато. Нужен е гъвкав модел, който може да осигури правилното комуникиране.”, коментира Д-р Денис Кизер е Директор Технически Комуникации във VMware. „Считам, че DITA е възможност за внедряване на ефективни за бизнеса решения – за многократна употреба на съдържание, продуктова автоматизация и други.”

Сред лекторите бяха още  водещи български специалисти като Иван Терзиев (Experian), Йордан Станчев (SAP Labs Bulgaria), Маргарита Станева (VMware),  Бранимира Димитрова (VMware) и други.

Автор на техническа документация е сравнително нова за България професия, която бележи динамично развитие и предлага атрактивни възможности за реализация. Една от целите на конференцията бе да подпомогне развитието на професионалната общност и да осигури необходимата информация за усъвършенстването на специалистите в тази област.

Снимки от събитието във висока резолюция можете да видите във Facebook страница на конференцията: http://www.facebook.com/pages/Evolution-of-Technical-Communications/116657378350503

Повече за:

Лора Белами заема позицията Информационен Архитект във VMware. Има изключително богат опит в работата с DITA, включително и по време на създаването и внедряването на архитектурата от IBM. През годините Лора Белами работи върху различни аспекти от стандарта – от миграцията на продуктовите библиотеки, през създаването на т.нар. специализации, до развитието на стратегии за многократно използване на съдържанието. Настоящата й работа във VMware е фокусирана върху точното дефиниране на DITA стандарта и провеждане на ефективни обучения по него.

Д-р Денис Кизер е Директор Технически Комуникации във VMware и работи с екип от над 50 автора на техническа документация от САЩ, Европа и Азия. Преди да започне работа във VMware, д-р Кизер основава Организация за Технически публикации във Vitria. Във VMware тя отговаря за внедряването на DITA-базирани решения, които позволяват многократна употреба на съдържанието и продуктова автоматизация. Денис Кизер има защитен докторат в областта на математиката от University of California в Бъркли.

Повече за:

Техническата документация

Тя е неразделна част от всяко софтуерно приложение. Техническата документация е лицето на продукта – лошо написана тя може да обезцени един добър продукт и да създаде впечатлението за ниско качество. И обратното – изрядната документация ще допринесе за положителното преживяване на потребителя с продукта като му помогне да работи ефективно и да разрешава своите биснес проблеми.

Професията автор на техническа документация (technical writer)

Авторът на техническа документация е неизменна част от инженерния екипа и участва в целия процес на създаване и комуникиране на даден софтуерен продукт – работи рамо до рамо с програмистите и инженерите по качеството, но е единственият, който комуникира директно на крайния потребител. Авторът на техническата документация  изследва продукта от гледната точка на потребителя и превежда инженерната функционалност и спецификации на разбираем език.


Етикети: , , , , , , , , , , , ,


Един коментар

  1. 1 Blackjack // 11.02.2011 в 01:43

    I’m impressed, I have to say. Really not often do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me let you know, you’ve hit the nail on the head. Your concept is excellent; the difficulty is one thing that not enough persons are speaking intelligently about. I am very joyful that I stumbled across this in my search for something regarding this.