Radeon и Hydra – едно неочаквано съжителство

Radeon и Hydra – едно неочаквано съжителство

В раздел: Новини от на 7.06.2010, 4,162 показвания

Израелската компания Lucid Logix разкри на тазгодишното изложение Computex няколко нови разработки, използващи мостовият PCI-E чип “Hydra”. Teхнологията вече се среща в няколко модела дънни платки на MSI и Asus, но този път фокусът е изместен върху самите графични карти.

Hydra не е просто един обикновен PCI-E мостов чип, предназначен да свързва и направлява трафика към няколко крайни устройства, но и е програмируем контролер с възможности да разделя натоварването при изобразяване на 3D графика между два графични контролера по напълно прозрачен за системата начин. Според Lucid, това осигурява по-ефективно разпределение на работата между графичните контролери, отколкото конвенционалните решения на базата на SLi или CrossFire, както и възможността да се съчетае работата на два напълно различни модели видеокарти – дори и съвместителство между АТi и Nvidia.

Двата прототипни образеца, показани на Computex, са базирани на графиния чип “Juniper” използван във видеокартите от серията Radeon HD 5700. Първият модел е разработка на PowerCоlor, а вторият е собствено двучипово решение – първото с два “Juniper” графични процесора на една карта:

Предимството на вграждането на Hydra чипа върху видеокартата се състои най-вече в това, че може да се използва на всяка дънна платка, независимо дали е предназанчена за SLi/CrossFire или не. Според Lucid, допълнителното оскъпяване от включването на Hydra към видеокартата е не повече от $5 към крайната цена на продукта.

Източник: pcper.com


Етикети: , , , , , , ,


2 коментара

  1. 1 presola // 07.06.2010 в 23:34

    Да се надяваме и програмното осигуряване да бъде на ниво…

  2. 2 Радо // 08.06.2010 в 16:41

    Иначе обещанията са повече от примамливи. Още повече за 5 долара.