OCZ анонсира 1.8-инчовите SSD-та Vertex 2 и Onyx

OCZ анонсира 1.8-инчовите SSD-та Vertex 2 и Onyx

В раздел: Новини от на 22.06.2010, 3,266 показвания

В края на миналата седмица OCZ разкри поредните допълнения към портфолиото си от твърдотелни дискове (SSD/Solid State Drive). Новите устройства от серия Vertex 2 и Onyx пристигат в 1.8-инчов формат и са предвидени за използване най-вече в свръхкомпактни преносими компютри, неттопи и подобни джаджи.

По-евтиното SSD от фамилия Onyx се предлага в две модификации – с вместимост 32GB и 64GB. Устройствата са изградени от MLC (multi-level cell) NAND флашпамет и предлагат 64MB кеш буфер. Използваният контролер е Indilinx Amigos, а интерфейсът за връзка е SATA 3.0Gbps. Компактните дискове предлагат поддръжка на технологията TRIM и около 1.5 милиона часа време за полезна работа преди отказ (MTBF). Скоростите на четене и запис са съответно 145MB/s и 120MB/s за по-големият представител на серията, докато моделът с обем 32GB достига “едва” 135MB/s и 70MB/s.

Устройствата от линия Vertex 2 предлагат доста повече откъм обем. А и не само. Моделите варират от 60GB до 240GB и подобно но по-малките си братчета от серия Onyx се свързват посредством SATA 3.0Gbps. Използваните флашчипове отново са от тип MLC (multi-level cell) NAND, но контролерът е SandForce SF-1200, който напоследък се превърна в доста популярно решение. При четене и запис се достигат респективно 285MB/s и 275MB/s, а при писане на случайни 4kB твърдотелните дискове могат да предложат до 50 000 I/O-операции за секунда (или още – IOPS). Разбира се, налице е поддръжка на технологията TRIM.

“Твърдотелните дискове предлагат многобройни предимства на мобилните потребители, включвайки подобрена производителност и надеждност, както и по-ниска енергоконсмация, в сравнение с традиционните твърди дискове с намагнетизирани плочи.” каза Алекс Мей, ръководител по маркетинга към OCZ Technology Group. “Сега въвеждаме две нови устройства, които са създадени да задоволят всички мобилни приложения, включително и 1.8-инчовото Vertex 2, което предоставя същата производителност като популярната 2.5-инчова версия, само че в по-малък форм-фактор за клиентите, търсещи качествено SSD, което е с атрактивна цена и е идеално за нетбуци.”

Новите 1.8-инчови твърдотелни дискове от серия Onyx пристигат с 2-годишен гаранционен период, докато моделите Vertex 2 се предлагат с 3-годишна гаранция. За съжаление няма информация за цените.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,


Коментарите са забранени.