Бърз преглед на 1 TB Western Digital My Book 3.0

В раздел: Прегледи от на 22.06.2010, 5,825 показвания

USB интерфейса наистина се превърна в най-популярният метод за свързване на периферни устройства, каквато беше и основната му идея, но скоростта дори на втората му версия беше недостатъчна за външните твърди дискове. А те също набраха популярност, тъй като дават възможност за удобен трансфер на големи обеми информация – например с онези, които се захранват през USB кабела и са базирани на 2.5-инчови дискове, като например серията My Passport на WD, или изнесено извън компютъра дисково пространство, каквото осигуряват външните 3.5-инчови модели. С появата на първите USB 3.0 и неговите теоретични 5 гигабита скорост на трансфер, USB интерфейса най-после е достатъчен, за да може външните дискове да са ограничени единствено от скоростта, постигната от самият твърд диск.

USB 3.0 все още не е широкодостъпен интерфейс, но пък запазва обратната съвместимост, така че винаги ще може да използвате този тип устройства и на по-стари системи без поддръжка на USB 3.0. към настоящия момент дори eSATA е по-популярен интерфейс, но производителите на дънни платки масово интегрират чипове, осигуряващи 3.0 портове на самото дъно, а някои външни дискове, като например този, за който става въпрос в статията – Western Digital WD My Book 3.0, идват с включена в комплекта PCI Express карта с няколко порта – удобно, ако дънната ви платка не е от най-новите и не искате да я сменявате заради нещо толкова незначително.

А всъщност промяната в интерфейса съвсем не е незначителна – според тестовете, скоростта на външен твърд диск, закачен през USB 3.0 е буквално колкото и да диск, вързан на Serial ATA интерфейс (където също има еволюция на номерата, но производителността не се промени особено).

Western Digital My Book 3.0 не се различава значително на вид от предходните модели от серията. Липсва му екранчето на Elite моделите, за сметка на което, както вече споменах, се предлага с допълнителна PCI Express платка, осигуряваща нужния интерфейс на компютъра, и заради това е логично по-скъп от предшествениците си.

Дискът е издържан в типичното черно и отново е с формата на книга. На гърба, освен бутон за включване и изключване, се намира и конектора на кабела, който за съжаление е доста нестандартен – това вероятно е единственият сериозен недостатък на модела, тъй като означава, че не може да използвате произволен USB кабел, каквито се намират под път и над път.

В черния корпус е скрит и “черен” диск – Western Digital Caviar Black, който предлага около 130 MB/s реален трансфер – повече от достатъчно дори за високопроизводителна настолна система и повече, отколкото може да получите от дисковете от по-бюджетните серии на производителя Blue и Green (които, разбира се, си имат други предимства – съответно цена и ниска консумация).

Както се вижда, представянето на интерфейса е на ниво и дори не се наблюдават спадове, каквито очаквахме – просто скоростта е тази на диска.

ATTO също показва завидни резултати.

В заключение – My Book 3.0 поне за известно време ще е без конкуренция, освен от дисковете с еSATA интерфейс, но те не са особено популярни. Още повече – eSATA също страда от “кабелни” болежки, тъй като намирането на подходящ кабел, ако няма такъв в комплекта на кутията. Единственото, което ме подразни в |My Book 3.0, е налагането на определен конектор за връзка с устройството, което можеше да се избегне по някакъв по-благоразумен начин. Но дори и то е оправдано, тъй като новия интерфейс има различен начин за свързване и вероятно WD са решили, че така е по-лесно за потребителите. Иначе дискът най-после дава смисъл на външните устройства за нещо повече от място за архиви или “филмотека” и вече съвсем спокойно може да инсталирате игрите си и на него.

Само да беше невъзможно да изгубиш кабел…


Етикети: , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Niki // 20.09.2010 в 15:57

    Кабела не е нестандартен води се Micro-B. За USB 2.0 може да се включи със същия тип за 2.0. (на картинката от 1 до 5 е micro-b за USB 2.0)
    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USB_3.0_Micro_B_plug.PNG

Коментари: