През 2009 г. софтуерното пиратство у нас намалява с един пункт

През 2009 г. софтуерното пиратство у нас намалява с един пункт

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 24.06.2010, 3,804 показвания


На 11 май т.г. Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС обяви резултатите от седмото глобално проучване на софтуерното пиратство в повече от 100 страни по света, направено съвместно с International Data Corporation [1]. През 2009 г. делът на използвания нелицензиран софтуер в България е спаднал с 1 пункт, отбелязва проучването, достигайки 67%, а загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 115 милиона щ.д. (в сравнение със 139 милиона щ.д. през 2008 г.).

След две последователни години, в които софтуерното пиратство запази едни и същи нива от 68%, с тенденция за покачване на нивото на загубите за софтуерната индустрия, със спада от 1 пункт през 2009 г. софтуерното пиратство у нас за първи път достига ниво от 67%, което се отразява не само върху намаляване на загубите от него, но дава и индикация, че предприетите през изминалата година мерки дават резултат и очертават нова тенденция за развитие към постепенно нормализиране на софтуерния пазар.

“Падането нивото на софтуерното пиратство в България с 1 пункт и намаляването на причинените от него загуби за софтуерната индустрия през 2009 г. несъмнено звучи обнадеждаващо”, заяви Велизар Соколов, юридически представител на СИБС у нас. “Очевидно предприетите през 2008 и 2009 г. мерки дават резултати, но сравнявайки данните с тези за другите държави членки на ЕС, нивото на софтуерното пиратство у нас остава недопустимо високо. Продължава да е налице необходимостта от предприемането на комплексни мерки както за подобряване на нормативната база, така и в областта на правоприлагането и въвеждането на алтернативни превантивни способи за справянето с този проблем. Предстои дълъг път и за преодоляване на високата обществена толерантност към посегателствата срещу интелектуалната собственост и изграждане на нова култура на потребление на продуктите на интелектуалния труд.”

Именно в подкрепа на усилията си за изграждане на устойчива култура на потребление на софтуерните продукти, и през изминалия месец СИБС продължи своите инициативи в рамките на кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”. В края на месеца приключи четвъртият етап на проекта на Сдружението, преминаващ през различни региони на страната, и инициативата навлезе в последната си фаза с фокус районите на градовете Бургас, Сливен, Хасково и Ямбол. В рамките на кампанията Сдружението насочва своите усилия към повишаване информираността на местния бизнес относно ползите от въвеждането на система за ефективно управление на софтуерните активи, както и към преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с използването и разпространението на нелицензиран бизнес софтуер. И в рамките на последните етапи на инициативата десетки компании са адресати на писма с полезна информация относно способите за въвеждане на ефективно управление на техните софтуерни активи, като Сдружението дава достъп и до множество информационни материали, предоставящи законни и функционални решения за оптимизиране на разходите по придобиване и използване на компютърни програми с оглед избягването на нежелани рискове от софтуерно пиратство. С цел повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал и защита правата на потребителите, СИБС продължава да фокусира своето внимание и към партньорите на Сдружението и неговите членове, като предприема необходимите действия по преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с разпространението на нелицензирани копия на компютърни програми на компаниите – членки на СИБС.

В контекста на инициативите на Сдружението, на 11 май т.г. служители на сектор Икономическа полиция при ОД на МВР – Добрич, със съдействието на СИБС, извършиха специализирана проверка на асемблаторската фирма ЕТ „Н” от гр. Добрич, предлагаща за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер. Клиентска компютърна система с инсталирани нелицензирани копия на компютърни програми на компании – членки на СИБС бе приобщена като доказателство по образуваното дознание по описа на ОД на МВР – Добрич за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. При операцията бяха иззети и шест оптични носителя, съдържащи нелицензирани копия на софтуерни продукти на компании – членки на СИБС.

Повече информация за кампанията „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, както и за дейността на СИБС можете за откриете на Интернет страницата www.bsa.org/bulgaria.

Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA) е международна нестопанска организация, посветила своите усилия на създаването на безопасна и законна онлайн среда. Сдружението представлява на международния пазар и пред съответните правителствени органи и организации световната софтуерна индустрия и партниращите й хардуерни производители. Членовете на Сдружението са компании, които развиват своята дейност в най-динамичния икономически сектор в световен мащаб. В рамките на своите програми СИБС насърчава технологичните иновации чрез своите образователни и обществени инициативи, свързани със закрилата на авторското право, сигурността на киберпространството и електронната търговия. Членове на СИБС са както световни софтуерни гиганти като Адоби, Алтиум, Апъл, Аутодеск, Бентли Систъмс, Корел, Десу Системс СолидУъркс Корпорейшън, Ембаркадеро, Фаматех, Майкрософт, МакАфи, Сименс, Саймантек, Текла, Теле Атлас, МатУъркс и техни хардуерни партньори, така и българските софтуерни издатели и разпространители БиЕмДжи, ДиТра и Майкрософт България.

1 IDC е световен лидер в маркетинговите проучвания, консултантските услуги и дейностите в областта на ИТ и телекомуникационните индустрии. IDC съдейства на специалисти от ИТ сектора, на бизнесмени и инвеститори да вземат обосновани решения относно закупуване на технологии и бизнес стратегии. Над 1000 анализатори на IDC дават становища от международно, регионално и национално естество относно перспективите и тенденциите в индустрията в над 110 страни в цял свят. Повече от 45 години IDC дава стратегически мнения, за да подпомага своите клиенти в постигането на ключови цели в техния бизнес. IDC е клон на IDG, водещата технологична компания в областта на технологичните медии, проучвания и събития. Още информация за IDC можете да откриете на www.idc.com

.






Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



8 коментара

 1. 1 Сашо // 24.06.2010 в 16:07

  “посветила своите усилия на създаването на безопасна и законна онлайн среда.”

  Това кой го твърди? На мен ми се вижда, че си посвещават усилията на преследване на нелегално използване на софтуера *им*.

 2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 24.06.2010 в 16:27

  Това го твърдят от СИБС, но в случая пропускаш израза “законна”. Колкото до това колко е “безопасна” онлайн средата била тя и “законна” може да се води дълга дискусия ;)…

 3. 3 Сашо // 24.06.2010 в 17:22

  законна имат предвид доколкото са засегнати техните права, не проверяват дали на потребителите правата са зачетени. Така че и законна не ми звучи убедително ;)

 4. 4 milev5 // 24.06.2010 в 19:22

  Лично мое мнение!
  Трябва да се гонят фирмите които ползват нелицензиран софт. не крайния потребител.Пиратство винаги ще има.Въпроса е да се отрежат тези които правят пари въз основа на пиратството.

 5. 5 Бил Гейтс // 25.06.2010 в 00:05

  Колко струва човек да си пусне тук едно платено съобщение?

 6. 6 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 25.06.2010 в 01:28

  Много, дори и Бил Гейтс не може да си го позволи ;).

 7. 7 Бил Гейтс // 25.06.2010 в 10:57

  Леко е безмислено да спорим дали собственика на 51% от Майкрософт и 49% от Епъл, може да си позволи статията, при условие, че вече е побликувана.
  Интересното е друго. Този, който си е плащал за софтуер миналата година е продължил и тази. Този, който не е плащал миналата година и тази не си плаща(особено на фона на кризата). Това означава, че просто 1% от хората са минали на Линкукс и вече са лицензно чисти. От тук следва, че след 67 години БСА, ще се пребори с пиратството и ще трябва да се саморазпусне.

 8. 8 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 25.06.2010 в 11:47

  Интересна интерпретация, за която не се бях сещал, но е доста далеч от истината ;).
  Реално през последните няколко месеца доста фирми са закупили лицензен софтуер или са го легализирали въпреки кризата поради една определена причина която е различна от любов към легалният софтуер или куртоазия! Причината е в едно писмо изпратено им от Министерство на образованието и културата ;). Лошото е, че точно по време на криза това не беше най-правилният подход за “стимулиране” на българската икономика… Реално само минимална част от похарчените пари са влезли в държавата (главно под формата на данък). За съжаление по-голямата част са заминали отвъд океана. В никакъв случай не толерирам ползването на пиратски софтуер за комерсиални цели (дори напротив!), но точно в този момент обаче това допълнително ще затрудни и без това хилавият малък и среден бизнес в България и ще източи солидна сума извън страната…