Sony представи първите си 3D телевизори в България

В раздел: Блог от на 25.06.2010, 8,421 показвания


Sony България представи официално първият си 3D-съместим телевизор BRAVIA от серията HX800 пред журналисти (най-малкия 40-инчов модел), като той би трябвало още от днес да е вече наличен и за продажба първоначално в Сони Център, а скоро и в останалите ритейл магазини, предлагащи продукти с марка Sony. Sony BRAVIA 3D HX800 (KDL-40HX800) е 3D-съвместим телевизор, който обаче не разполага с интегриран инфрачервен 3D предавател и включени очила с активен затвор в стандартната окомплектовка, съответно, за да може да се използват 3D възможностите на устройството е необходимо предавателя и очилата да бъдат закупени допълнително. През идния месец компанията ще представи още модели 3D телевизори, които ще разполагат с интегриран инфрачервен предавател и включени в комплекта 3D очила, както и някои допълнителни екстри, като разбира се става дума за по-висок клас решения. На дежурния въпрос колко ще струва Sony KDL-40HX800, отговорът е малко на 4000 лева за самия телевизор, в комбинация с инфрачервения предавател (99 лева) и един комплект 3D очила (199 лева), като в общия случай ще ви е необходимо да закупите поне 2 или 3 броя очила, за да може цялото семейство у дома да се наслаждава на 3D съдържание. И тъй като именно 3D съдържанието все още е известен проблем, 3D телевизорите на Sony (както и на всички други марки) разполагат и с режим за конвертиране на 2D образ в 3D, функция, която е интересна и донякъде може да свърши задоволителна работа, но която като цяло не се нрави на потребителите, които не се сблъскват с 3D за първи път, а са що годе експерти в технологията (какъвто се опитвам да бъда и аз между другото от доста време насам).


Връщайки се на официалното представяне на първия 3D телевизор с марка Sony в България, трябва да спомена, че то беше съпътствано от демонстрация на запис от мач от световното първенство по футбол, заснет и излъчен в 3D разбира се. За съжаление не 3D предаване на живо, тъй като у нас е трудно, но не и напълно невъзможно да се получи достъп до излъчване в 3D на документираните от Sony в 3D срещи от световното по футбол в ЮАР. Аз лично вече бях гледал откъси от излъчване в 3D така че знаех какво да очаквам, макар и не на 3D телевизор, така или иначе може да се каче, че мачовете не са от най-впечатляващото като усещане за реален обем триизмерно съдържание. Далечните планове изглеждат доста “плоски”, за сметка на това близките планове на играчите и публиката са доста по-добри, но акцентът все пак е по време на самата игра и общите планове. Причината за това разбира се е по-скоро в начина на заснемане, а не в това как се визуализира играта в 3D – недостатъчно 3D камери, които да покрият адекватно целия терен с правилно настроено разстояние между обективите на двете камери в 3D системата за заснемане. Както и да е, с конзолата PlayStation 3, която вече поддържа 3D (макар и в 720p резолюция) от фирмуер 3.30 насам и вече наличните няколко игрови заглавия с поддръжка на 3D за нея и геймърите ще имат какво да играят в 3D. Игрите Wipeout HD, Super Stardust HD, PAIN и MotorStorm Pacific Rift Demo вече са налични с 3D поддръжка, като по-късно през тази година вероятно ще видим и по-сериозни хитови заглавия като Killzone и Gran Turismo 5 също с 3D поддръжка, като мен лично Wipeout HD в 3D ме радва най-много за момента. Blu-ray 3D плейърите на Sony също ще започнат да се появяват у нас през юли, като макар в западна Европа и САЩ вече да е наличен и първия самостоятелно продаван Blu-ray 3D филм Cloudy With a Chance of Meatballs (Облачно с кюфтета), то у нас той все още не може да бъде закупен. Все пак добрата новина е, че и нещата при Blu-ray 3D започнаха да се раздвижват, като до края на годината вероятно ще бъдем залети с редица анимационни филми в 3D.

Това, което все още е проблем за всички производители на 3D телевизори, не само за продуктите на Sony, е невъзможността за лесно свързване на 3D телевизорите с HDMI 1.4(a) поддръжка за стереоскопичен 3D образ към компютъра и подаване на 3D съдържание от PC-тo към телевизора. Уточнявам, че става дума за липсата на лесно решение, а не за липсата на каквото и да е решение. Към настоящия момент има стотици компютърни игри, които с помощта на специализиран софтуер могат да бъдат конвертирани в стереоскопично 3D и съответно да бъдат визуализирани на съвместим 3D екран (не само телевизор). Такъв софтуер например се предлага от Nvidia в лицето на 3D Vision, както и от iZ3D и DDD TriDef, като последните две могат да извеждат образ във формат Side by Side и на 3D телевизор дори в момента, но за съжаление със “смачкана” хоризонтална резолюция, тоест не реално пълно 1080p. Съвсем скоро очакваме и пускането на Nvidia 3DTV Play софтуера, които би трябвало да улесни свързването на компютъра към 3D телевизора и подаването на стереоскопично 3D съдържание от компютърни игри, но то ще бъде ограничено до 720p резолюция най-вероятно, тъй като това е по-скоро технологично ограничение.

Ако проявявате интерес към 3D технологиите, сега е моментът да напомня за специализирания блог, който поддържам вече повече от една година (на английски език!), където може да намерите доста полезна и интересна информация, включително и редица 3D клипове за изтегляне, повечето от които би трябвало да можете да гледате и на 3D телевизор. Аз лично от известно време обмислям покупката на 3D телевизор, но за момента първи в списъка са по-скоро решенията на Panasonic, следвани доста близо от Sony, но определено HX800 серията не е първото ми предпочитание, по-скоро очаквам с нетърпение моделите от малко по-високия клас. Причината разбира се е, че при мен покупката на 3D телевизор е именно заради 3D функционалността, като тя приема най-висок приоритет, с останалите екстри на по-заден план. А все пак не трябва да забравяме, че 3D телевизорите като цяло са сред високия клас телевизори и при някои модели, като тези от серията HX800 на Sony например 3D функционалността е само една от допълнителните възможности на телевизора. Така или иначе аз възнамерявам да се обзаведа с “тестов” 3D телевизор чак към края на годината, ако финансовото ми състояние позволи подобен разход, защото към настоящия момент бюджета за 3D разходи е изразходван за друг хардуер… ;)

Към 3D Vision блога за повече информация на тема 3D технологии и ресурси…


Етикети: , , , , ,6 коментара

 1. 1 Viktor // 30.06.2010 в 11:52

  Ебати ташака – “малко” над 4 000лв. :)
  По “белия” свят телевизора струва 1700$

  http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B00391RS5W

  Ама ние на ли сме най-големите терикати …

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 30.06.2010 в 19:58

  Конкретният линк е с цена $1888 USD и това е само за телевизора, без очила и IR предавател, с комплект очила и IR предавателя е + $200. А 2088 долара не е като да е на половината на цената на същото нещо тук, а ако трябва да си го докараш от САЩ, то със сигурност няма да ти излезе по-евтино. Но да, цената в САЩ на много неща е по-ниска от тази тук и това не вярвам да е тайна за някой, но спора по тази тема е безсмислен.

 3. 3 Viktor // 01.07.2010 в 10:11

  Промениха го , вчера беше 1712$ – явно има търсене, Но пак разликата в цените е огромна …

 4. 4 Гого // 01.07.2010 в 10:59

  Ха, те нашите търговци пазарят по една бройка, |на цена на дребно|, която им докарват със специално назначен самолет -> (за да си оправдаят невероятно големи транспортни разходи вероятно), а аз “ручам” зеленчуци и не знам каква е спекулата с цените в БГ.

 5. 5 Jordan // 02.07.2010 в 07:46

  Нормално цените в България на техника винаги са били по-високи. Но да ги сравняваш с САЩ няма смисъл, ако там нещо струва $1000 в европа е 1000 евро.

 6. 6 Viktor // 02.07.2010 в 12:28

  Е това е предполагам заради много по-високият ни стандарт …

Коментари: