Ъпгрейд на AMD/ATI-базиран компютър с Koolance Exos 2.5 външно водно охлаждане

Ъпгрейд на AMD/ATI-базиран компютър с Koolance Exos 2.5 външно водно охлаждане

В раздел: hwBG проекти от на 4.07.2010, 34,207 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8

«»


Следва инсталацията на водния блок на видеоконтролера Radeon 5970, една доста голяма като размери видеокарта с никак не ниско енергопотребление и съответно много отделяна топлина. Тук няма да е тайна, ако кажа, че видеокартата има доста сериозно въздушно охлаждане, което успява да се справи с нейното охлаждане, но с цената на висока работна температура на картата и немалко шум под продължителен товар, но това е типично за всички видеокарти от висок клас, особено за тези с по два графични чипа на една платка. Тук обаче преминаването към водно охлаждане означава доста по-тихо охлаждане и по-ниски температури, толкова ниски че току виж се сблъскате с Cold Bug-а на картата и да тя има такъв при работна температура под 40 градуса.


Водният блок, на който се спрях за видеокартата беше на EK Water Blocks, и по-конкретно техния меден блок, никелиран и с прозрачен плексигласов капак, а за горната част на картата черен “капак” отново на EK. Идеята с прозрачния пелксигласов капак на водното блокче е да се вижда течността вътре, нещо, което би било по-интересно в комбинация с оцветена течност и подсвтяване вътре в кутията, плюс прозрачен капак. Но както се казва само планирам евентуалния бъдеш ъпгрейд на кутията и някои други компоненти и в тази система, затова и блокчетата се подбират още от сега с бъдещата идея, за да няма нужда от тяхната подмяна в последствие.


Горната планка на EK за видеокартите Radeon 5970 не е задължително необходима, като под това имам предвид, че може спокойно да предпочетете да използвате оригиналната задна планка от въздушното охлаждане в комбинация с водния блок. На мен лично повече ми допада вида на предложението на EK, макар и то да е малко по-късо и да не покрива пълната повърхност на платката, а би било добре да бяха предвидили да е цялостно като при оригиналното. А самата карта е нужно да има “капак” и на противоположната страна на блокчето, защото в задната част на платката са разположени чипове памет, които все пак се нуждаят от охлаждане, като пасивното, осигурено от планката в комбинация с добър въздушен поток в кутията около картата е напълно достатъчно.


На финала видеокартата Radeon 5970 с инсталирания воден блок изглежда доста ефектно, в комбинация с черния горен “капак” и боядисаната в черно задна планка… а и се справя доста добре с охлаждането, както ще стане ясно съвсем скоро.Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 2
 3. Page 4
 4. Page 5
 5. Page 6
 6. Page 7
 7. Page 8


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , ,4 коментара

 1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 05.07.2010 в 00:47

  Koolance-а само дето е много пари. Удобно за стари кутии, но пък то за същите пари може да се мисли и за CM 690 II и “какво да е” водно и пак ми се струва, че няма да е по-зле – даже напротив…

 2. 2 Виктор // 05.07.2010 в 07:25

  От къде го вадите този ентусиазъм… Като направя нещо подобно, после по половин година не искам и да погледна отворен компютър.

  Поздрави за труда и крайния резултат.

 3. 3 Gotti // 05.07.2010 в 09:10

  Много добе е станало. Аз от давна бях хвърли око на този Koolance. Може ли да споделиш на каква цена ти дойде.

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 05.07.2010 в 11:47

  На висока и наистина разочарова предвид колко струва… точна не мога да кажа, тъй като дойде с другите неща и доставката на всичко да кажем че се припокрива до известна степен. Иначе тъй като неговия кашон не е особено малък и доставката му не е съвсем без пари, но да кажем ориентировъчно сигурно към 700 лева с доставката. И да повторя, че Koolance Exos 2.5 е само външния модул с част от системата, и не съдържа всички нужни компоненти за изграждане на цялостно водно…