Ъпгрейд на AMD/ATI-базиран компютър с Koolance Exos 2.5 външно водно охлаждане

Ъпгрейд на AMD/ATI-базиран компютър с Koolance Exos 2.5 външно водно охлаждане

В раздел: hwBG проекти от на 4.07.2010, 34,214 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8

«»


На този етап вече може да се премине към финалното планиране и рязане на маркуча на части, както и определянето на нужните за ползване фитинги. Тези неща по принцип е добре да са направени предварително, на база на което да е предвидено колко дълъг маркуч е необходимо да се поръча, както и какви фитинги ще трябват. Разбира се винаги е добре да има резерви, защото не винаги нещата се случват така, както са били предварително предвидени и човек винаги трябва да е готов дори за импровизация в дадения момент. Понякога всичко се получава по-добре от колкото е било предвидено, но не липсват и случаи, когато нещата в действителност се разминават доста от предварителния план, който е бил съставен.

Но да се върна на компонентите, които бях предвидил първоначално, разбира се с известен резерв за всеки случай. За маркуч се спрях на прозрачен Nalgene Type 180 12,7/9,5mm (външен/вътрешен диаметър), като това не е сред най-евтините решения (не е и най-скъпото, но все пак е доста добра алтернатива на Tygon), но за сметка на това е доста добро в редица отношения – наистина прозрачно, а не полупрозрачно; добра гъвкавост, без обаче да се прегъва неприятно дори при големи ъгли; висока надеждност и издръжливост на не особено благоприятни условия (вътрешно и външно; както и разбира се отлична дълготрайност на ползване. Изборът на конкретния да кажем среден диаметър на маркучите беше с цел да може те лесно да преминават през задната планка за разширителните слотове и да влязат от външното тяло на Koolance Exos в кутията, тъй като самата кутия не разполага с дупки за маркучи. Съответно и използваните фитинги бяха 13/10mm към стандартната 1/4″ резба, така че да паснат добре на маркучите, като за конкретното изпълнение бяха предвидени по няколко прави, 45-градусови и 90-градусови фитинги с притягаща маркуча “капачка”с резба, която се навива отгоре за по-висока издръжливост и по-добра естетическа визия, отколкото при използването на различните видове притягащи скоби…


На тялото на външния блок на Koolance Exos системата поставих двойка 90-градусови фитинги, които да отвеждат входящия и изходящ маркуч надолу към кутията, като на планката с дупки за маркучите те минават директно, без допълнителни фитинги за преход, така че маркучите леко се извиват надолу без никакви неприятни прегъвки.


На водния блок разположих един 45-градусов и един 90-градусов фитинг, като този с ъгъл от 90 градуса е на входа на блокчето, нещо, което не е твърде препоръчително тъй като големия ъгъл оказва по-сериозно съпротивление за движението на водата, но понякога за постигането на оптималното решение се нарушават известни препоръки за максимална ефективност. Разбира се най-добре би било на входа на блокчето на процесора да има прав фитинг, но при конкретното изпълнение това би удължило излишно маркуча, не би изглеждало толкова добре, а и извивката на самия маркуч в тази ситуация отново би оказала известна рестриктивна функция така или иначе. 45-градусовия фитинг на изхода на процесорния воден блок осигурява оптималната посока за изходящия маркуч, който отива към водното блокче на видеокартата.


Водният блок на видеоконтролера също получи по един 45-градусов и еидн 90-градусов фитинг с цел да се постигне оптимален резултат с придвижването на маркуча в избраната конфигурация за цикъла на водата. На входа е 45-градусовия фитинг, който свързва блока на видеокартата с този на процесора, а на изхода е 90-градусов, които извежда маркуча от кутията обратно към тялото на Koolance Exos. Известен компромис с оптималната ефективност, но както вече споменах тези неща трябва да се планират с достатъчен излишен запас, така че подобни дребни компромиси с оптималния поток и минимум рестриктивност на водния поток да не оказват особено негативно влияние върху ефективността на охлаждане.Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 2
 3. Page 3
 4. Page 4
 5. Page 6
 6. Page 7
 7. Page 8


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , ,4 коментара

 1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 05.07.2010 в 00:47

  Koolance-а само дето е много пари. Удобно за стари кутии, но пък то за същите пари може да се мисли и за CM 690 II и “какво да е” водно и пак ми се струва, че няма да е по-зле – даже напротив…

 2. 2 Виктор // 05.07.2010 в 07:25

  От къде го вадите този ентусиазъм… Като направя нещо подобно, после по половин година не искам и да погледна отворен компютър.

  Поздрави за труда и крайния резултат.

 3. 3 Gotti // 05.07.2010 в 09:10

  Много добе е станало. Аз от давна бях хвърли око на този Koolance. Може ли да споделиш на каква цена ти дойде.

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 05.07.2010 в 11:47

  На висока и наистина разочарова предвид колко струва… точна не мога да кажа, тъй като дойде с другите неща и доставката на всичко да кажем че се припокрива до известна степен. Иначе тъй като неговия кашон не е особено малък и доставката му не е съвсем без пари, но да кажем ориентировъчно сигурно към 700 лева с доставката. И да повторя, че Koolance Exos 2.5 е само външния модул с част от системата, и не съдържа всички нужни компоненти за изграждане на цялостно водно…