Ъпгрейд на AMD/ATI-базиран компютър с Koolance Exos 2.5 външно водно охлаждане

Ъпгрейд на AMD/ATI-базиран компютър с Koolance Exos 2.5 външно водно охлаждане

В раздел: hwBG проекти от на 4.07.2010, 34,209 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8

«»


Koolance Exos 2.5 идва с три термо сензора, които не е задължително да инсталирате, но е добре да разположите на основните ключови места или най-малкото поне един от тях, защото тези сензори са свързани с функцията за автоматичен контрол на скоростта на охлаждащите вентилатори. Аз лично разположих по един сензор върху двете водни блокчета с помощта на двойно лепящо тиксо на места, на които не е много лесно да бъдат забелязани температурните датчици, така че да не дразнят излишно, макар все пак да можете да разберете къде точно са закачени. Третият температурен датчик отиде в центъра на кутията, прикрепен на основния захранващ кабел, свързан към дъното, като неговата идея беше да мери температурата на въздуха в кутията.


Ето и как изглеждат разполагането на маркучите в кутията и извън нея на финала, след като всичко вече е свързано и инсталирано, но преди да дойде момента за наливане на вода в системата и нейното обезвъздушаване и тестване на течове.

Потокът на водата в затворената система на водното охлаждане е следния: водна помпа -> процесорен воден блок -> воден блок на видеокартата -> охлаждащ радиатор -> резервоар.


Време е за пълнене на системата с дестилирана вода и антикорозионна течност, с цел да се осигури оптимална и безпроблемна работа за продължителен период от време и да се избегне възможността от възникване на късо съединение при евентуален теч, както и получаване на негативни визуални последици върху компонентите в системата и дори евентуалното завъждане на някаква флора и фауна в системата… ;)


Остава да бъде обезвъздушена цялата затворена водна система, като на този етап се подава захранване само към водното охлаждане с цел помпата, въртейки “на сухо” да изкара въздуха от отделните компоненти на водното охлаждане. По време на процеса по обезвъздушаване се наблюдава и за евентуални течове, като е добре след приключване на обезвъздушаването поне още няколко часа водното да повърти без включен компютър, за да сте сигурни че няма да има неприятни изненади, ако например сте пропуснали да стегнете достатъчно маркучите или някое от уплътненията на фитингите например е избягало от своята позиция.Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 2
 3. Page 3
 4. Page 4
 5. Page 5
 6. Page 6
 7. Page 8


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , ,4 коментара

 1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 05.07.2010 в 00:47

  Koolance-а само дето е много пари. Удобно за стари кутии, но пък то за същите пари може да се мисли и за CM 690 II и “какво да е” водно и пак ми се струва, че няма да е по-зле – даже напротив…

 2. 2 Виктор // 05.07.2010 в 07:25

  От къде го вадите този ентусиазъм… Като направя нещо подобно, после по половин година не искам и да погледна отворен компютър.

  Поздрави за труда и крайния резултат.

 3. 3 Gotti // 05.07.2010 в 09:10

  Много добе е станало. Аз от давна бях хвърли око на този Koolance. Може ли да споделиш на каква цена ти дойде.

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 05.07.2010 в 11:47

  На висока и наистина разочарова предвид колко струва… точна не мога да кажа, тъй като дойде с другите неща и доставката на всичко да кажем че се припокрива до известна степен. Иначе тъй като неговия кашон не е особено малък и доставката му не е съвсем без пари, но да кажем ориентировъчно сигурно към 700 лева с доставката. И да повторя, че Koolance Exos 2.5 е само външния модул с част от системата, и не съдържа всички нужни компоненти за изграждане на цялостно водно…