Ъпгрейд на AMD/ATI-базиран компютър с Koolance Exos 2.5 външно водно охлаждане

Ъпгрейд на AMD/ATI-базиран компютър с Koolance Exos 2.5 външно водно охлаждане

В раздел: hwBG проекти от на 4.07.2010, 34,034 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8

«»


Ето как изглежда и системата на финала отвътре и отвън, вече напълнена и тествана за евентуални течове, не че такива се очакваха, но за всеки случай. Сега вече спокойно може да се премине към първото пускане и разбира се етапа на тестване на ефективността на охлаждането и разбира се до момента за овърклок…


Ето и какви са първите резултати с новото водно охлаждане на системата след малко повече от един час при максимален товар на видеоконтролера и процесора с помощта на OCCT и FurMark. Освен по-ниските температури на работа под товар, нещо, което разбира се е една от основните ползи, а по отношение на другия важен момент – по-тихо охлаждане, за съжаление нещата не се оказаха толкова добре, колкото трябваше да бъдат по първоначален план.

Така или иначе на финала процесора загрява до около 41 градуса след 1 час максимален товар, а двете ядра на видеокартата удариха около 45-46 градуса стабилна температура след едночасово натоварване. Нелоши температури, като те можеха и да са по-ниски, ако заради типа на избраното охлаждане и свързаните с него определени особености и ограничения не се налагаше да се правят известни компромиси. Така или иначе температурите под товар при около 30 градуса температура на околната среда продължават да бъдат доста добри, а и осигуряват доста добри възможности за овърклок на хардуера, без той да достига до твърде високи температури под товар. Момента с тестове за овърклок обаче за сега е отложен за малко по-късен етап, тъй като се оказа, че системата ще трябва да претърпи и известни модификации и то по-специално самия Koolance Exos.

Имайте предвид, че горните резултати са получени с помпа работеща на максимум, но с охлаждащите радиатора перки, въртящи на 50%, тъй като това е оптималния им режим, осигуряващ добър въздушен поток и тиха работа. При пускане на максимална степен вентилаторите стават доста шумни, но и осигуряват много голям въздушен поток, като това обаче не е необходимо, за да бъде постигнато добро охлаждане на настоящата система, а и все пак част от идеята за ъпгрейд към водно беше да се осигури и по-тиха работа на конфигурация дори под товар. Разбира се не пропуснах възможността да пробвам да сменя перките на Koolance с нещо по-тихо, което да може да се използва по-ефективно при всичките си десет степени на контрол на скорост, които предлага контролера на Koolance. За съжаление изглежда управлението на напрежението подавано към вентилаторите е специфично предвидено за по-високооборотните и с голям въздушен дебит перки на Koolance, в резултат на което перките на Noiseblocker, които пробвах спираха да се въртят на под 6-та степен, а работеха ефективно само на 9-та и 10-та, така че върнах обратно тези на Koolance.

Всъщност охлаждащите перки на Exos 2.5 реално не бяха особен проблем, тъй като те могат да работят тихо и ефективно при намалени напрежение подавано към тях без никакви грижи. Това, което ме разочарова обаче при това решение се оказа помпата – тя също има десет степени за контрол на оборотите и съответно за промяна на водния дебит, но със съжаление установих, че дори на почти минималната си втора степен, при която потокът е доста неефективен, а помпата продължава да бъде доста шумна. Самата помпа, която използват от Koolance в тази версия на охлаждането Exos е по-малкия Laing DDC, който е прикрепен отстрани на резервоара и който наистина се оказа изненадващо шумен за мен лично. Опитите ми да го обезшумя, поставяйки допълнителни уплътнения, които да оберат част от шума и вибрациите на помпата се оказаха слабо ефективни, поради което вече чакам да пристигне по-големия вариант на DDC помпата с надеждата, че той ще бъде по-тих при по-намалени обороти, но това тепърва предстои да видим. Като нищо може да се наложи и пипане по резервоара или дори неговата подмяна с друг, както и разни други допълнителни модификации по Koolance Exos 2.5, който както казах вече леко ме разочарова като решение за външно водно охлаждане и не случайно след направата на известни оптимизации планирам и още няколко други. Например подмяната на тройния алуминиев радиатор поставен вътре, който е с малко разстояние между ребрата и съответно се нуждае от по-силен въздушен поток, за да осигури добра охлаждаща ефективност, като си мисля, че един меден с по-широки ребра ще се справи доста по-добре в комбинация с тихи перки. Така че ако искате тихо и ефективно външно охлаждане, за което да не се налага в последствие да наливате още пари за модификации и едва ли не почти цялостен ъпгрейд, то определено не бих ви препоръчал Koolance Exos като решение, защото на финала, след като теглите чертата за скъпото устройство и всички ъпгрейди направени по него за оптимизация вероятно няма да бъдете особено доволни. Затова по-скоро бих препоръчал ъпгрейд към по-голяма кутия, която разполага с добри възможности за изцяло планирано и реализирано потребителско решение за водно охлаждане, а не да разчитате на частично готови решения, които на пръв поглед изглеждат доста добре, но се оказват не точно това, което сте очаквали да бъдат. В следващия работен лог ще видите какво може да бъде постигнато когато се сглобява изцяло нова система с водно охлаждане, което е планирано от самото начало и дори избора не само на кутията, но и на останалите компоненти е добре съобразен с него… :)Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 2
 3. Page 3
 4. Page 4
 5. Page 5
 6. Page 6
 7. Page 7


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , ,4 коментара

 1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 05.07.2010 в 00:47

  Koolance-а само дето е много пари. Удобно за стари кутии, но пък то за същите пари може да се мисли и за CM 690 II и “какво да е” водно и пак ми се струва, че няма да е по-зле – даже напротив…

 2. 2 Виктор // 05.07.2010 в 07:25

  От къде го вадите този ентусиазъм… Като направя нещо подобно, после по половин година не искам и да погледна отворен компютър.

  Поздрави за труда и крайния резултат.

 3. 3 Gotti // 05.07.2010 в 09:10

  Много добе е станало. Аз от давна бях хвърли око на този Koolance. Може ли да споделиш на каква цена ти дойде.

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 05.07.2010 в 11:47

  На висока и наистина разочарова предвид колко струва… точна не мога да кажа, тъй като дойде с другите неща и доставката на всичко да кажем че се припокрива до известна степен. Иначе тъй като неговия кашон не е особено малък и доставката му не е съвсем без пари, но да кажем ориентировъчно сигурно към 700 лева с доставката. И да повторя, че Koolance Exos 2.5 е само външния модул с част от системата, и не съдържа всички нужни компоненти за изграждане на цялостно водно…