AMD отвръща на удара с нови карти от серия FireStream

В раздел: Новини от на 5.07.2010, 3,337 показвания

Битката между NVIDIA и AMD е безкрайно ужесточена дори и във времената на криза. В професионалния сегмент всеки един клиент може да е особено важен, затова гигантите изобщо не жалят средства за разработки в областта. С цел да се противопоставят на Fermi-базираните системи Tesla, от AMD приготвят нови графични карти от серия FireStream – еднослотовата 9350 и двуслотовата 9370 с поддръжка на OpenCL, DirectX 11 и OpenGL.

Двата професионални видеоускорителя са предназначени най-вече за HPC, облачни изчисления и подобни мащабни дейности. За тези нужди FireStream 9350 и 9370 предлагат на потребителите съответно 2GB и 4GB видеопамет от тип GDDR5. При пресмятане с двойна прецизност се достигат 400GFLOPS и 528GFLOPS респективно, а с единична прецизност производителността е 5 пъти по-висока (2.0TFLOPS и 2.64TFLOPS). Максималната консумирана мощност е 150W и 225W съответно.

Разнородните машини, в които графичният чип и централният процесор работят в тандем, могат да предложат огромен изчислителен потенциал.

– каза Патриша Харъл, директор по изчислителните системи към AMD. –

Индустриалните стандарти като OpenCL се радват на скоростно интегриране в различни области и клиентите, които предпочетат системи на база AMD FireStream и AMD Opteron, могат веднага да усетят предимствата на комбинираните технологии.

Новите графични карти трябва да са налични за закупуване по някое време през това тримесечие.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,Коментари: