Подробности около микроархитектурата AMD Bulldozer през август

Подробности около микроархитектурата AMD Bulldozer през август

В раздел: Новини от на 7.07.2010, 6,060 показвания

Кодовото наименование Bulldozer носи микропроцесорната архитектура на AMD от следващо поколение, която, да се надяваме, ще запълни дупката в производителността, зееща между предложенията на компанията и тези на конкурентния гигант intel. Дали това ще е така, или не, предстои да разберем съвсем скоро, тъй като новата архитектура ще бъде една от основните теми на конференцията Hot Chips в края на август.

Булдозерът се появи в плановете на AMD още през ноември 2009., когато компанията говореше за фокусиране върху многонишковата производителност и една нова многонишкова технология, каквато досега не сме виждали. Производителят все ще държи на тази идея и описва новата архитектура в програмни анонс на Hot Chips по следния начин:

AMD “Bulldozer” Core – ново достижение в многонишковите изчисления за максимална ефективност и производителност

Засега знаем, че архитектурата Bulldozer ще предложи по-ефективно управление на многобройните обработващи потоци чрез интегрирането на допълнителни транзистори и табулатори, а изчисленията с плаваща запетая са изнесени в графичната верига на по-голямо пространство. Разбира се, чиповете на база новата микроархитектура ще бъдат произвеждани по 32-нанометров литографски процес.

Ще се обсъжда и мобилният еквивалент на Bulldozer с означение Bobcat. Очаква се чиповете с тази архитектура да предложат изключително висока енергийна ефективност. Серията най-вероятно ще включва модел с консумация, по-ниска от 1W, което означава директна конкуренция са intel Atom.

Отговорите на всички въпроси трябва да дойдат на 24. август.


Етикети: , , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Сашо // 12.07.2010 в 17:19

    Много добре.Откога чакам пълнофункционален нискоенергиен процесор, какъвто Интел не желаят да предложат… просто много орязват откъм виртуализация не-сървърните си процефори.