AMD отчита рекордни приходи за второто тримесечие

AMD отчита рекордни приходи за второто тримесечие

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 19.07.2010, 4,059 показвания

AMD обяви приходи за второто тримесечие на 2010 г. от $1,65 милиарда, нетна загуба $43 милиона, или $0.06 на дял, и оперативни приходи $125 милиона. Компанията отчита вътрешно определени (Не(Non)-GAAP) нетни приходи $83 милиона, или $0.11 на дял, и не-GAAP оперативни приходи от $138 милиона.

 • Приходи $1,65 милиарда, 5% увеличение в сравнение с миналото тримесечие и 40% увеличение в сравнение със същото тримесечие миналата година.
 • Чиста загуба $43 милиона, чиста загуба на дял $0.06, оперативни приходи $125 милиона.
 • Вътрешно определени (не-GAAP) 1,2 нетни приходи $83 милиона, печалба на дял $0.11, оперативни приходи $138 милиона.
 • Брутна норма на печалбата 45%.

“Силното търсене на нашите най-нови мобилни платформи и сериозното изпълнение на задачите доведе до рекордни приходи за второто тримесечие със здравословна брутна норма на печалбата,” каза Дирк Майер, президент и СЕО на AMD. “Нашата несравнима комбинация от микропроцесори и графични възможности в резултат клиенти даде в резултат рекорден брой нови мобилни и настолни платформи предложени от нашите клиенти. Добавихме Sony като клиент за нашите чипове и продължаваме да наблюдаваме как съществуващите партньори разширяват своите AMD-базирани предложения.”

GAAP Финансови резултати

GAAP – Generally Accepted Accounting Principles – общоприети счетоводни принципи.

Не(Non)-GAAP Финансови резултати1

Не(Non)-GAAP – финансови отчети/мерки съгласно собствена методика на компанията

В резюме за тримесечието

 • Брутната норма на печалбата бе 45 %.
 • Балансът на паричните средства, паричните еквиваленти и ценните книжа в края на тримесечието бе $1.90 милиарда, приблизително същата цифра както първото тримесечие.
  • През това тримесечие AMD използва $200 милиона за да закупи повторно $206 милиона размер на главницата на нашите 6.00 процентни конвертируеми полици дължими през 2015 г.
 • Приходите на сегмента Изчислителни Решения нараснаха с 4% от миналото тримесечие и с 31% в сравнение с миналата година. Увеличенията се дължаха основно на рекордните доставки на микрипроцесори за ноутбуци и чипсети.
  • Оперативните приходи бяха $128 million, в сравнение със $146 милиона през Q1-10, и оперативни загуби $67 милиона за Q2-09.
  • Средната продажна цена (ASP) на  микропроцесорите се запази същата както миналото тримесечие, и се повиши спрямо миналата година.
  • AMD демонстрира първите в света Fusion ускорени процесори (APU), с кодово име “Ontario” и “Llano”, на Computex.  Fusion APU съчетават централен и графичен процесор в едно парче силиций за вдигане на летвата на визуалната изчислителна работа, потребителския интерфейс и производителността на ват, същевременно давайки възможност за нов дизай на РС.
  • Sony се присъедини към глобалните РС компании-доставчици на решения с AMD микропроцесори.  Acer, Dell, HP, Lenovo, Sony и Toshiba анонсираха нови ноутбуци с VISION Технология от AMD за новата учебна година и следващия празничен сезон на продажби. За изминалата година глобалните РС производители утроиха броя предложения с мобилни компютри с VISION  технология.
  • AMD пусна първата в света сървърна платформа, проектирана специално за облачните и хипер-мащабируемите информационни центрове, с x86 сървърен процесор с най-ниска консумация на енергия на ядро. Acer, Dell, HP и Supermicro обявиха планове да използват новите процесори от серията  Opteron™ 4000 в техните продуктови предложения.
  • AMD микропроцесори изграждат най-високопроизводителния суперкомпютър в света и три от четирите най-мощни машини в последния списък TOP500 Supercomputers. В списъка AMD е единствената компания с микропроцесорна и графична технология.
 • Приходите в графичния сегмент се увеличиха с 8% от миналото тримесечие и с 87 % от миналата година. Последователното повишение бе поради рекордните продажби на графични процесори, отчасти намалено със смъкване на средната продажна цена (ASP).  Повишението в сравнение със същия период на миналата година се дължи на повишение както на продажбите на GPU, така и на ASP.
  • Оперативните приходи бяха $33 милиона, в сравнение с $47 милиона през Q1-10, и загуби от$17 милиона през Q2-09.
  • Само за три тримесечия AMD достави над 16 милиона Microsoft DirectX 11-съвместими GPUs. Серията ATI Radeon™ HD 5000 остава единствената в индустрията пълна гама DirectX11- съвместими графични решения.
  • Dell започна да вгражда най-новите  ATI FirePro™ професионални графични продукти в своите най-мощни работни станции предназначени за „тежки” графични приложения.

Текущи перспективи

Декларациите на AMD за перспективите пред компанията се базират на текущи очаквания. Твърденията по-долу са с оглед на бъдещето, като реалните резултати биха могли да се различават материално в засивимост от пазарните условия и факторите, изтъкнати допълнително в „декларация за предпазливост” на компанията.

 • AMD очаква сезонно повишаване на приходите за третото тримесечие на 2010 година.

За AMD

Advanced Micro Devices (NYSE: AMD) е иновационна технологична компания, посветена на сътрудничеството с клиенти и технологични партньори за възпламеняване на следващото поколение изчислителни и графични решения в работата, у дома и в игрите. За допълнителна информация, моля посетете AMD.

AMD, логото AMD Arrow, AMD Opteron и техните комбинации, както и ATI, логото ATI, и Radeon са търговски марки на Advanced Micro Devices, Inc. Другите имена са само с информационна цел и са използвани за идентификация на компании и продукти, и могат да бъдат търговски марки на съответните собственици.

[1]В това прес-съобщение, в допълнение към GAAP финансовите резултати, компанията предоставя  не-GAAP финансовите измерения, включително за не-GAAP нетните приходи (загуби) изключвайки свързаните с продуктите на GF/Foundry сегмента, не-GAAP нетния приход (загуба), не-GAAP оперативния приход (загуба), не-GAAP приходите на дял и не-GAAP брутната норма на печалбата. Тези не-GAAP финансови измерения отразяват известни промени, както е представено в приложените към прес-съобщението таблици.

Компанията също така представя печалбите преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (Adjusted EBITDA) и не-GAAP потока от свободни средства като допълнителни мерки за дейността си. Това е направено, защото Компанията смята, че не-GAAP представянето прави по-лесно за инвеститорите да сравнят оперирането на компанията в текущия и миналите резултати, а също защото компанията вярва, че подпомага инвеститорите  да сравняват резултатите на постоянна база като се изключват параметри, които счита, че не са индикативни за основните операции и по други причини описани в пояснения към таблиците.

[2]Започвайки през първото тримесечие на 2010 г., Компанията отчита своите инвестиции в GLOBALFOUNDRIES (GF) по метода на собствения капитал на осчетоводяване.

AMD (NYSE:AMD) обяви приходи за второто тримесечие на 2010 г. от $1,65 милиарда, нетна загуба $43 милиона, или $0.06 на дял, и оперативни приходи $125 милиона. Компанията отчита

вътрешно определени (не-GAAP*) нетни приходи $83 милиона, или $0.11 на дял, и не-GAAP оперативни приходи от $138 милиона.

“Силното търсене на нашите най-нови мобилни платформи и сериозното изпълнение на задачите доведе до рекордни приходи за второто тримесечие със здравословна брутна норма на печалбата, каза Дирк Майер, президент и СЕО на AMD. “Нашата несравнима комбинация от микропроцесори и графични възможности в резултат клиенти даде в резултат рекорден брой нови мобилни и настолни платформи предложени от нашите клиенти. Добавихме Sony като клиент за нашите чипове и продължаваме да наблюдаваме как съществуващите партньори разширяват своите AMD-базирани предложения.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


8 коментара

 1. 1 Сашо // 19.07.2010 в 12:59

  Сега какво? На печалба или загуба са от AMD?

 2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 19.07.2010 в 13:36

  Все още са на загуба, но за това тримесечие са само с $43 милиона (за разлика от предишните няколко години). Очаква се в някое от следващите тримесечия да излязат на печалба.

 3. 3 Ники // 19.07.2010 в 14:22

  Те главно печелят от АТИ…Аз бих си купил амд х6 само ако е 200лв.

 4. 4 NOFEAR921 // 19.07.2010 в 15:24

  А към процесора да ти дадът клокарса памет и едно дънце?

 5. 5 Ники // 19.07.2010 в 16:07

  Да може…

 6. 6 Aleksey // 19.07.2010 в 21:54

  е към промоцията да включат и една 5970 2гб вер.

 7. 7 Борислав Андреев // 20.07.2010 в 09:55

  Последните им продукти са много добри, особебо 1090T, който струва колкото i7 920.

 8. 8 Ники // 21.07.2010 в 17:53

  @Aleksey
  Дам може.
  @Борислав Андреев
  Направо е прекрасен дори 920 го бие…