ION 2 щял да е x2. А защо не x3?

ION 2 щял да е x2. А защо не x3?

В раздел: Блог от на 9.10.2009, 5,163 показвания

Този материал в никакъв случай не може да се нарече новина – засега всичко около ION 2 е твърде спекулативно и в сферата на прогнозите, поради което трудно бихме могли да дадем някаква наистина смислена информация, но слуховете за удвоената производителност на бъдещата платформа (ако може да се нарече така) ме наведоха на размисли за производителността или по-скоро рентабилността на тази платформа.

nvidia-ion

Според NVIDIA, ION не е предназначен за хора, които играят игри, затова максималното, което може да се изисква, е видеоускорения (към днешна дата добавяме и ускорение на флаш видео, вижте новината за Adobe Flash 10.1). Обаче слуховете с основен източник Fudzilla сочат, че новото отроче на NVIDIA ще бъде произведено по по-фин производствен процес и ще има два пъти повече шейдърни блокове спрямо първото ядро (което е аналог на 9400M с 16 шейдърни ядра). На фона на обявените преди дни карти от нисък клас в лицето на GT210 и GT220 (съответно 24 и 48 шейдъра), ION се позиционира добре като производителност, но твърде много прилича на една позната на мобилния пазар и сравнително пестелива видеокарта с 32 ядра, каквато е GeForce GT 130M. Точно затова новината предизвиква по-скоро смесени чувства. Един от настоящите (макар и още бъдещи като официално представяне) лидери в средния клас преносими компютри е GeForce GT 240M, а тя се явява аналог на GT220 със съвсем малко занижени честоти – повече от ясно е, че “зелените” нямат явна причина сами да си объркват бизнеса, пускайки нещо подобно и на пазара на пестеливите молтумедийни компютри. А и ядрата им с 32 шейдърни блока се справяха достатъчно добре дори в невзискателни игри.

От друга страна, ако ION най-накрая придобие статут и на донякъде подходяща за игри платформа (каквато са мобилните компютри с 2400M с обща консумация под 95W), макар и спъната от ограничената поддръжка на процесори, налагането и би било много по-безболезнено и при всички положения – събрано в общо устройство с ниска консумация – реално 130M и 240M имат еднакъв TDP рейтинг – 23W, като в добавка GT 240M харчи значително по-малко в “idle” (2D/Low power 3D режими).

Иначе казано – въпросът е, защо ION 2 не утрои производителността, вместо да я удвоява?


Етикети: , , , , ,Коментарите са забранени.