Hybrid PhysX – физичен ускорител на NVIDIA в системи с видеокарти ATI

Hybrid PhysX – физичен ускорител на NVIDIA в системи с видеокарти ATI

В раздел: Статии от на 12.08.2010, 10,471 показвания

Понеже в темата за PhysX във форума на hardwareBG.com ще стане леко претъпкано с информация, част от която намирам за безполезна дори за онези, които имат желание да се запознаят с PhysX, а какво остава за онези, които са с основен видеоускорител на ATI, реших да събера накуп малко информация за хибридните системи тук.

За така наречената “хибридна физика”
Това включва комбинациите на основни видеокарти на ATI с предназначена за изчисляване на физиката видеокарта на NVIDIA – възможност, която NVIDIA оставиха “отключена” само в един от бета драйверите си. Във всеки друг случай ще се наложи да използвате модификация на драйверите на NVIDIA, която позволява втората видеокарта да се ползва за физика – при всички положения може да използвате само видеокарти на NVIDIA от GeForce 8600 нагоре за ускоряване на PhysX.

Информация за PhysX
Няма да се спирам на PhysX в тази статия – не вярвам да има геймър, който не знае какво е, но ако има – един от най-богатите на информация сайтове за PhysX е www.physxinfo.com – всъщност почти няма нещо, което да не намерите там, а да го има другаде.

Защо не може да се използва PhysX на системи с видеокарти ATI?
Основно – поради липсата на хардуерна поддръжка, но тъй като доста от нас могат да използват втора видеокарта, базирана на NVIDIA чипсет, в системата си, NVIDIA спряха и тази възможност за ускоряване на физичните ефекти. Дали това е морално или не е спорен въпрос, факт е, че предприемчиви ентусиасти все пак намериха начин да модифицират драйверите на NVIDIA така, че втората видеокарта да пресмята физика, независимо дали основната карта (или карти, ако използвате CrossFire) е на ATI или не.

Каква карта ми е нужна за физика?
Всъщност всяка карта с 32 или повече шейдъра (и поне 256 МВ памет) върши работа, но като цяло е за предпочитане картата да е поне с 96 SP – това включва карти, които днес може да намерите много евтино “втора ръка” като 8800GT, 9600GT, 9800GTX и т.н. Хубаво е да се съобразите и с нуждата от захранване на тази карта – поради което доста хора се ориентират към GeForce GT240, която има много ниско енергопотребление. Разбира се, колкото повече – толкова повече, макар че това ще забележите само в избрани заглавия, които буквално се броят на пръстите на едната ви ръка. Ако може да си позволите GTX260 с 216 SP – дори с намалени честоти това е една от доста мощните видеокарти, която би подпомогнала конфигурации с Radeon HD5850 и нагоре (все пак цената е огромен фактор, GTX260 дори на старо се намира трудно за под 200 лева.

Трябва ли ми въобще физичен ускорител?
Не. Това е чисто визуална “придобивка”, която в повечето заглавия дори не се забелязва. В игри като Mafia II, обаче, нещата обещават да са коренно различни с включена физика.

Какво трябва да направя, за да пусна PhysX на смесена система?
Не се наемам да преведа ръководствата по една единствена причина – с всяка следваща модификация начините могат да се променят, също както версиите на софтуера и дори вида на самите драйвери. На практика е нужно да следите www.physxinfo.com и, при нужда, да намерите подходящ мод за своя драйвер. И все пак:

Инсталирате драйверите на ATI за своята видеокарта. След това инсталирате драйвер на NVIDIA за видеокартата на NVIDIA – той съдържа в себе си и системния софтуер, нужен за използване на видеокарта като физичен ускорител. След това използвате така наречения мод, който променя файловете на драйвера на NVIDIA така, че да позволи физичното ускорение. Подробности за инсталацията може да намерите на този адрес в NGOHQ.

За драйвери 258.69 Beta; 258.96 Beta/WHQL; 259.09; 259.31 и 9.10.0224; 9.10.0512; 9.10.0513 PhysX System Software използвате мод v1.04ff, а за по-стари – v1.03. Ако използвате драйвер BETA 257.15 за NVIDIA картата, не ви трябва модифициране, тъй като той е с отключена хибридна физика.

При всяко обновяване на NVIDIA драйверите трябва да прилагате мода отново.

Как да разбера работи ли?
Най лесно е с PhysX Fluidmark.

Има ли значение слотът, в който инсталирам втората видеокарта?
Почти никакво в игрите, дори х1 PCI Express слотове вършат работа, ако дъното ви не разполага с по-бързи.

Не всяка игра разпознава хардуерната поддръжка на PhysX!
Някои игри идват със собствена версия на физичния софтуер, разположена в папките на играта. В такъв случай ще се наложи да използвате модифицирани версии – което става с просто премахване на библиотеките на PhysX в папката на играта, но информация за конкретни игри (например Mirror’s Edge) ще трябва да потърсите сами.

Работи ли хибридната физика с ускорителите на Ageia?
По-скоро не, тъй кото тези ускорители явно са оставени на поризвола на съдбата от самите NVIDIA, а и към днешна дата са доста слабички.

Като цяло – пускането на PhysX на смесена система с една или повече видеокарти на ATI и такава на NVIDIA, предназначена за физичен ускорител, не е кой знае каква философия, но е хубаво да знаете, че в някакво обозримо бъдеще може да се случи и период, в който има неработещ мод, или пък NVIDIA по някакъв начин да ограничат поддръжката му допълнително. Малко като с краковете- понякога нещата просто може да стават бавно.


Етикети: , , , , , , ,5 коментара

 1. 1 Ceco // 12.08.2010 в 17:51

  Има ли файда ако си взема 8600ГТ и я оставя за Физик ефекти? С GTX260 216SP съм :)

 2. 2 Николай Цеков (geniusloci) // 12.08.2010 в 18:03

  Не особена, понеже идеята за ускорител е да оставиш тежката графика за картата, а в твоя случай тя няма да се справя. Ако искаш тотално да разтовариш ще ти трябва поне 8800..

 3. 3 bakа // 12.08.2010 в 23:16

  От драйвера се посочва изрочно кое GPU да се занимава с физика на две места, едното е 3D-CUDA GPUS (All/8600), другото Select PhysX processor(8600/260/CPU), което означава че другата 216 тотално се разтоварва при нейното изключване от всякъде. Трябва да се пробва конкретно за всяка игра да се твърди със сигурност, 8800 сама по себе си е карта за графиката и си е малко пресилено да се принижава до физична карта, ако не и изхвърляне, добавяш 50 вата в Idle на системата.

 4. 4 Николай Цеков (geniusloci) // 13.08.2010 в 08:53

  Да, но реално е единственият начин да добави и отделна физика, и да ускори малко другата карта, без да я сменя. А за графика става за някакви много ниски детайлности без АА. Разбира се, по-добре по-мощно видео от новите поколения, но…

 5. 5 gosho_amd // 13.08.2010 в 23:08

  Имаше до колкото си спомням една последна рeвизия на 8800,ако мога така да кажa с PhysX ядро но къде в българия може да се намери незнам….