Преглед на безжична мишка Logitech Performance Mouse MX

Преглед на безжична мишка Logitech Performance Mouse MX

В раздел: Прегледи от на 12.11.2010, 19,151 показвания

Още от времето на първите wireless мишки излезли на пазара част от потребителите “полудяха” по тях независимо от явните им недостатъци заради свободата на действие която предлага липсата на допълнителният ограничаващ кабел който свързва мишката и персоналният компютър. Изглежда още от тогава датира и моето резервирано отношение към тези “чудесни” безжични мишки и отявленото ми предпочитание към “жичните” им събратя. Един от недостатъците на по-старите безжични мишки се изразява главно в не особено ергономична и съответно неудобна форма (заради нуждата от допълнително място за батериите), допълнителната тежест заради наличието на батерии, не особено чувствителните сензори, “лага” по време на движение, сравнително краткото време за работа което предлагаха при работа на батерии в комбинация с нуждата да се купуват нови или да се зареждат старите и свързаните с това допълнителни разходи или неудобство.

От тогава мина доста време и ето, че ми се отвори възможност да тествам (за доста дълго време) един от последните безжични модели на Logitech, а именно Logitech Performance Mouse MX.


Конкретният модел на Logitech пристига в лъскава картонена кутия в която има всичко от което ще имате нужда при ползването на мишката, че дори и малко повече. В комплекта се включва самата мишка Performance MX, приемник за USB порт, USB кабел с чиято помощ мишката се зарежда директно от USB порта, USB удължител (за приемника или за кабела за зареждане), зарядно за контакт и чантичка в която да приберете кабелите и зарядното когато не ги ползвате (мишката не се събира в чантичката).

Първото нещо което ми направи впечатление при отварянето на кутията беше миниатюрният приемник който идва с мишката – Logitech Small Wonder Unifying Receiver. До скоро (а и в момента) болшинството безжични мишки и клавиатури на пазара се предлагат с доста големи USB приемници което е проблем ако ги ползвате в мобилен компютър, имате дете у дома, или просто се придвижвате като “слон в стъкларски магазин”, защото доста често се случва при преместване на системата или при невнимателно придвижване покрай нея приемника да бъде счупен по невнимание. В случая приемника е толкова миниатюрен, че “стърчи” само на 3mm от USB порта и е невъзможно да бъде “изкъртен” без да искате. Просто го поставяте и забравяте за него. Друга характерна негова особеност е, че благодарение на специалният Unifying Software от Logitech, приемника може да се ползва и с някои други устройства на компанията (мишки и клавиатури) което ще рече, че ако имате допълнителна безжична клавиатура или мишка можете да ги ползвате с един приемник – на този адрес можете да видите списък със съвместимите (за момента) клавиатури и мишки на Logitech които могат да се ползват с Unifying Receiver-а. Въпреки миниатюрният си размер, мишката и приемника работят чудесно дори и на повече от пет метра разстояние един от друг и със стена помежду им!

Следващата особеност на която ще обърна внимание е лазерният сензор с който е оборудван модела носещ интересното наименование  DARK FIELD (точно така – логото е “задраскано”). Характерното при този модел сензор е, че позволява да ползвате мишката върху почти всякакъв вид полирани, гланцирани и лакирани повърхности, включително и прозрачни повърхности като стъкло с дебелина поне 4mm. Минималната разделителна способност на сензора е 100dpi, а максималната е 1500dpi. което е повече от достатъчно за нормална работа и непретенциозна игра с мишката.

Изработката на мишката и вложените материали са едни от най-добрите на които съм попадал при такъв тип устройства. Корпуса е здрав, без остри ръбове и предлага много удобен и ергономичен дизайн който “лепва” за ръката от първия път и е подходяща както за хора с големи ръце, така и за такива с по-малки ръце (приятелката ми също много хареса мишката, а нейната ръка е доста по-малка от моята). Горната повърхност на мишката  и бутоните са изработени от матова пластмаса върху която не остават отпечатъци. Мястото на което се разполагат палеца и безименният пръст и кутрето са покрити с гумено покритие което осигурява отличен захват и контрол върху мишката. Комбинираният индикатор който отчита колко заредена е батерията или в какъв режим на чувствителност работи мишката е разположен по такъв начин, че не се покрива от ръката по време на работа и винаги  е видим.  Единственият недостатък в случая е, че мишката е проектирана за десничари. Ако сте левичар по-добре се ориентирайте към друг модел мишка.

Мишката разполага с цели седем+един функционални бутона плюс скрола който, разбира се, също играе ролята и на бутон. Самите бутони са програмируеми и функцията им може да бъде настройвана посредством фирменият софтуер Logitech SetPoint, а комбинациите които софтуера на Logitech позволява са стотици.

Освен различни функции за бутоните, софтуера позволява и настройка на различна бързина на курсора и скоростта на скрола според активното в момента приложение. Скрол бутона  позволява както стандартното движение “нагоре/надолу” по редовете, така и “в ляво/дясно”, а стандартното движение “нагоре/надолу” има два режима на работа, стандартен, в който скролера е “заключен” и изисква по-голямо усилие за да бъде завъртян с леко прещракване като прехвърля само няколко реда, и безконечен при който скролера се “отключва” и започва да се върти съвсем леко и почти без усилие, а след завъртането му редовете се сменяват докато не го спрете или докато колелцето не спре да се върти от само себе си. Двата режима се превключват посредством бутона който се намира до самото колело на скролера. Самият скролер има гумено покритие което гарантира по-прецизна работа със скролера особено ако сте превключили в “безконечен” режим на работа.

Разбира се, в софтуера не липсва и настройка за скоростта и ускорението на курсора и броят линии/редове които да прехвърля скролера с едно превъртане докато е в “заключен” режим на работа.

Имайки предвид, че мишката работи на батерии в софтуера е налична и индикация за нивото на заряда на батерията, а когато заряда достигне критично ниво автоматично получавате предупреждение за това посредством “изскачащ прозорец” в операционната система и от мигащият светлинен индикатор на корпуса на мишката. Самата батерия е акумулаторна, една на брой, със стандартен размер AA (два пъти “А”) и капацитет 2000mAh. Ако желаете и имате нужда можете да замените батерията с такава с по-голям капацитет или със стандартна (не акумулаторна) батерия. Стандартната батерия с която идва мишката позволява около 60-80 часа време на работа с един заряд. Самото зареждане на батерията става посредством USB кабел от някой от USB портовете на компютъра или с включеният в комплекта 220V към +5V USB адаптер като по време на зареждането можете да продължите да да ползвате мишката без да прекъсвате работа.

Поредицата от възможности които предлага софтуера на Logitech включва и автоматичен ъпдейт, настройка на опцията за предупреждения и “изскачащи прозорци”, а също така и директен достъп до Unifying Software-а с чиято помощ можете да добавите други безжични устройства към системата ползвайки един и същи USB приемник.

Една от интересните възможности която ми направи впечатление е специалният Game Settings “раздел” от софтуера в който има редица настройки които да подобрят работата с мишката по време на игра, въпреки, че това не е най-геймърки ориентираният модел на компанията.


Единственият досаден недостатък на мишката и софтуера към нея който забелязах е липсата на достатъчно ясна индикация и бутон за промяна на разделителната способност на сензора на мишката. За разлика от други модели мишки, където има специален бутон който да превключва между различни предварително зададени разделителни способности, при Logitech Performance Mouse MX такъв бутон липсва, а опцията за превключване е “погребана” в софтуера и за да достигнете до нея ще трябва да промените функцията на някой от бутоните за да можете да контролирате чувствителността на сензора. В моят случай предпочетох да задам на бутона “Forward” функцията да контролира чувствителността на мишката, защото така или иначе го ползвам най-рядко.

Веднъж настроили бутона вече имате достъп до два режима с възможност за промяна на чувствителността на сензора между 100 и 1500dpi, а при превключване между единият и другият режим мишката отчита промяната посредством комбинираният светлинен индикатор.

След дълги часове прекарани в работа с мишката вече мога да кажа, че резервираността ми спрямо безжичните мишки вече е “разчупена”. Logitech Performance Mouse MX не е прекалено тежка, като в същото време е много удобна за работа. До момента не съм имал никакви проблем с чувствителността и представянето и в нито едно от тестваните приложения, а се постарах да тествам с най-различни софтуери, като се мине през стандартните офисни приложения Word, Excel, Power Point и т.н., мине се през 3D/CAD/CAM приложения като AutoCAD, Maya, 3DS Max, Solid Works и 2D/CGI програми като Photoshop, Illustrator, Premiere и т.н.

Относно представянето в игрите… Макар, че съм доста нередовен и непретенциозен “играч” мога да кажа, че определено ми липсва “жицата”. Редица пъти успях да усетя лек, но дразнещ “лаг” по време на игра, най-вече при игра на FPS, а и при стратегически ориентирани заглавия като Starcraft.

В заключение мога да кажа – ако сте геймър, тази мишка и конкретно безжичните мишки не би трябвало да са първият ви избор, но ако сте професионалист/проектант/дизайнер прекарващ много време пред компютъра, търсещ по-голям комфорт и безпроблемна работа ще бъдете очарован от функционалността и удобството което ще ви предложи Logitech Performance Mouse MX!

Снимките в статията са осъществени с техника от верига магазини за фототехника и аксесоари Photosyntesis


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,16 коментара

 1. 1 gabroveca // 12.11.2010 в 12:06

  Тва май ще е новият ми плъх :D

  Цената известна ли е, че не видях никаде да се споменава ?

 2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 12.11.2010 в 15:27

  Цената на мишката е около 200лв.

 3. 3 mihabolil // 12.11.2010 в 19:19

  Ползвал съм предходен модел Logitech MX Revolution, докато се зареждаше в една позставка беше неизползваема (голямо дърво).
  Тук са се сетили да сложат USB за зареждане и сензор с “цели” 1500 dpi, софтуера е мекоказано “слаб” и всичко това за около 200 лева.
  Според мен има далеч по-евтини и по-функционални мишки.
  Не съм хейтър (имам ноутбук мишка, контролер и волан Logitech)
  Добър преглед както винаги

  Поздрави

 4. 4 sashko02 // 12.11.2010 в 23:41

  Аз ползвам Logitech Marathon Mouse M705 на лаптопа, която има някои общи визуални черти с тази, но тя не се презарежда и няма реголируем dpi. Проблемът с презареждането е до някъде решен, защото използва 2хАА батерии, с които изкарва приблизително 3 години (мишката идва с алкални Duracell батерии) и самият софтуер показва за колко дни стига останалият заряд. Има и LED индикатор де, но то свети или зелено, или оранжево/червено (все още си светка само в зелено, така че не мога да кажа). Отделно и самата мишка е много удобна и поне за мен не е тежка, въпреки че е с 2 батерии.

  Общо взето съм с добро впечатление поне от този клас безжични мишки на Logitech.

 5. 5 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 13.11.2010 в 00:05

  @mihabolil – действително идеята със “зареждачка” за мишката е тъпа. Реално ако батерията ти падне по време на работа, трябва да прекъснеш каквото правиш за да заредиш батерията. Колкото до софтуера… Не бих казал, че е слаб, нормален е. Предлага всичката функционалност от която би имал нужда дори и един “по-напреднал” потребител, а 1500dpi са предостатъчни за комфортна работа, забележи, че казвам работа, а не игра ;). Цената е “малко” остра, но в този клас периферни устройства цените обикновено са такива при почти всички производители (Microsoft, Logitech, Razer и т.н.). Действително има далче по-евтини мишки, но в момента не мога да се сетя за много по-удобни и/или функционални мишки (не се и старая де ;) ).
  @sashko02 – Искаш да кажеш, че мишката ти е изкарала три години с две батерии?!?!?! Какви са били тези батерии бре?! Колкото до тежестта… Всичко е въпрос на навик, аз лично съм привърженик на “жичните” мишки и всякакви безжични мишки са ми тежки, особено такива с по две батерии. Но след известно време работа тежестта им започва да не ти прави впечатление докато не се върнеш отново на жична мишка и не усетиш отново лекотата на движението с нея. Поне при мен е така :).

 6. 6 kiba3x // 13.11.2010 в 13:39

  Поздрави за обстоятелственото ревю. Браво! Дано повече материали в hardwarebg са толкова детайлни.

 7. 7 sashko02 // 13.11.2010 в 15:44

  @Кирил Венев (Ba4o Kiro), не е издържала 3 години понеже я имам от лятото, но от ползването до сега бих казал, че софтуера отчита що годе коректно оставащото време за действие на батериите. Лаптопа го ползвах по-интензивно лятото, но в момента ползвам предимно настолният комп, така че за времето когато ползвах мишката по-интензивно времето падаше според ползването.
  С чисно нови батерии, с които идва мишката в софтуера пишеше 1090 приблизително – не помня точно. В момента са 960, но я ползвам рядко в момента, така че… :)
  На компа съм с Logitech G5 и определено е по-лека от M705 и се движи по-плавно, но за работа безжичната ме устройва напълно :)

 8. 8 sashko02 // 13.11.2010 в 15:46

  Цифрите по-горе са в дни :)

 9. 9 z/OS // 16.11.2010 в 08:26

  Здравейте,

  Вчера и аз взех един такъв “плъх”, става на въпрос за M705.

  Оставащите дни когато я пуснах бяха 1095, днес ще погледна дали са 1094 като се прибера :) Поиграх малко, врътнах и туй онуй, доволно. Мноо добре се справя, дори в игрите, само един хубав Mouse Pad ще и взема сега. Относно тежеста на мишока, може да се ползва и с една батерия за да ви е по лека.

  За мен най-важното на една Wireless мишка, освен това, че е без кабел е това да не и сменям или зареждам батерийте всеки ден или на всеки 2 дена, да я слагам по някакви речарджери всеки път преди да си легна и като стана :D Кошмарно ми звучи, направо като някакъв ангажимент…

  За това избрах M705, определено задоволява всичко това от което се нуждая. Относно игри, става. Даже има някакъв mode: “detect game mode” който днес ще го поразгледам подробно. Price Performance е отлична, незнам дали има по добра Wireless за тази цена и качество.

 10. 10 Борислав // 17.11.2010 в 00:36

  Искам да попитам при кликване с бутоните чува ли се някакъв дразнещ шум от тях?

 11. 11 zos // 17.11.2010 в 11:13

  Остават 1094 дни мноо яко ;)

 12. 12 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 19.11.2010 в 10:27

  @Борислав – при натискане на бутоните се чува шум, но според мен не е дразнещ.

 13. 13 zos // 20.11.2010 в 20:52

  А Бай Кириле да ти кажа то навсякаде се чува шум, при всички мишки, чак пък толко безшумни няма.

 14. 14 qpad // 21.11.2010 в 15:29

  За тези пари ще си взема доказана мишка като mx518 или g5, която освен, че ще ми върши работа ще става и за игри. Ще ми останат пари за хубав пад и още нещо :)
  100$ за мишок, който не става за игри, освен кафе да ми прави никога не бих дал.

 15. 15 sashko02 // 23.11.2010 в 23:28

  @qpad да не те разочаровам, но G5 от известно време е спряна от производство. По-точно – от как има G500, която се води нейн заместител. То не, че тук-таме не може да се намери все още, но няма да е така лесно вече :)

 16. 16 Потребител // 29.11.2010 в 16:30

  Тази статия се отнася за почти всички безжични мишки на Logitech и само да кажа, че автора на статията не е прав за игрите, какво по-хубаво има от това да няма кабел, който да ти отвлича вниманието. Относно времето за реакция за няма никакво забавяне! Ползвам Logitech G7.