Слухове и анализи около бъдещите видеоконтролери на NVIDIA

Слухове и анализи около бъдещите видеоконтролери на NVIDIA

В раздел: Новини от на 14.10.2009, 4,293 показвания

nvidia-logo-sbСпоред колегите от Fudzilla новите видеокарти от среден клас на NVIDIA (ценовият диапазон под $200), на базата на Fermi архитектурата, ще бъдат на пазара чак през март следващата година. Според техните твърдения това ще е катастрофално за компанията, имайки предвид, че Radeon HD5770/5750 вече се продават.

От друга страна, не съм 100% сигурен дали това ще е чак такъв проблем, предвид, че старите видеоконтролери на NVIDIA – GeForce GTS250, GTX260/275, реално стоят доста адекватно до конкуренцията на HD5770/5750. В България в момента цената на GTX260 е точно толкова, колкото и на HD5770, като производителността на двете карти е почти еднаква в DX10.1. В същото време GTX275 струва с 70-80лв. отгоре, но е и чувствително по-бърза.

NVIDIA са доста оптимистични за GF100 – продукта си от висок клас. Според Fudzilla големите производители са поръчали доста солидни количества от новият чип от висок клас, а според източници от NVIDIA – GF100 ще превъзхожда по производителност видеокартите от серията Radeon HD5800. Очаква се видеокартите на базата на GF100 да се появят по магазините в началото на януари месец 2010 година.

Очаква се интересна битка между двата графични гиганта… Имайки предвид проблемите на NVIDIA с 40nm производствен процес и факта, че новото ядро на NVIDIA – GF100 е чувствително по-гоялмо по размер (480 mm²) в сравнение с RV870/Cypress на AMD (330 mm²), се очаква, че годните ядра от една силициева подложка ще са по-малко. В същото време по-голямото ядро изисква по-добро охлаждане, а също така и по-сложна платка с по-добро опроводяване, което води в крайна сметка до по-скъп краен продукт. Вземайки под внимание предимствата на AMD в технологичен план, можем да станем свидетели на доста солидно сваляне на цените на Radeon HD5800 серията видеоконтролери, поради простата причина, че AMD могат да си го позволят за да се борят с конкуренцията.

От друга страна, ако GF100 действително е толкова добър колкото се твърди – цената няма да е от чак толкова голямо значение, защото в High End сегмента на пазара обикновено първо се гледа производителността и който иска най-доброто, просто си го купува без цената да го притеснява особено много.

P.S. От друга страна се чудя, дали след големите приказки за Fermi/Tesla/GF100 няма да станем отново свидетели на ситуацията след анонсирането на Radeon 9700 и неадекватният отговор на NVIDIA с GeForce 5800 и последвалата близо едногодишната хегемония на ATi преди шест години ;).


Етикети: , , , , , , , , , , , ,3 коментара

 1. 1 Nvidia FAN // 15.10.2009 в 01:49

  Хайде на бас, че много хора бъркат Fermi за GeForce и Fermi за Tesla – двете продуктови гами са съвсем различни и са с различни дати на пускане. А на Fud-чо мноо му знае устата за разнасяне на “сензации”, който често на е са такива… ама да видим кво ще стане доста по-скоро от март догодина!

 2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 15.10.2009 в 02:05

  Реално те са почти едно и също нещо ;). Всъщност “Fermi” е кодовото название на новата архитектура на NVIDIA (евентуално чипа GF100 ще е флагмана на тази архитектура). На базата на “Fermi” архитектурата ще се произвеждат (най-вероятно) съответните геймърски видеоконтролери (GeForce), професионални видеоконтролери (Quadro), и така наречените General Purpose GPU/поточни ко/процесори – точно това е Tesla. Реално Tesla ползва същото ядро/чип като съответният клас GeForce или Quadro, но му липсва една есенциална част за да се ползва в качеството на видеоконтролер – Tesla не разполага с изход за монитор и целта му е да се ползва само за супер тежки изчисления, помагайки/вършейки работата на централният процесор.

  Надявам се сега “мъглата” да се е поразбулила, поне малко…

 3. 3 Николай Цеков (geniusloci) // 15.10.2009 в 18:32

  Ако позволят да се повтори ситуацията с FX5800, трябва да са идиоти. На всички им беше пределно ясно какво ще представляват новите карти на ATI, след като компанията твърдо се захвана да гони “удвояване” на изчислителната мощ. NVIDIA можеха просто да гонят високи честоти покрай новия, по-фин процес, и пак нямаше да имат сериозни проблеми с конкуренцията, каквито един недовършен чип би им донесъл.

  Аз все се надявам, че ще извадят “голямата брадва”. Ама да видим..