Как да използваме стерео 3D технологията AMD HD3D в комбинация с нов 3D HD телевизор

Как да използваме стерео 3D технологията AMD HD3D в комбинация с нов 3D HD телевизор

В раздел: Статии от на 5.11.2010, 10,007 показвания


Неотдавна от AMD направиха анонса на своята нова технология AMD HD3D, заедно с премиерата на първите графични чипове от серията AMD Radeon HD 6000 на компанията. Всъщност от AMD говорят за стереоскопична 3D поддръжка и новите 120-херцови LCD монитори в комбинация с очила с активен затвор от няколко месеца, като част от това беше обявяването и на така наречената отворена стерео 3D инициатива на компанията. Идеята на тази инициатива е, че AMD ще бъдат само една малка част от цялата 3D екосистема, като съответно те ще работят с широк кръг от партньори с цел да осигурят по-голям достъп до разнообразни решения и най-вече избор за потребителите, като разбира се, за да станат реалност тези амбициозни планове ще трябва да мине известно време. Така или иначе, дори в момента потребителите разполагат с две възможности за използване на различен софтуер, който да конвертира 3D игрите в стерео 3D такива, което е добро начало – драйвера на iZ3D и DDD TriDef 3D.

Ето, че вече първите решения са вече факт, а като бонус дойде и възможността за използване на видеокартите от сериите 5000 и 6000 не само с комбинация с 3D LCD монитор, но също така и заедно с 3D телевизор. И тъй като за съжаление у нас все още не се предлага официално нито един от първите съвместими продукти със 120Hz екран, то и акцентът на тази статия е поставен върху съвместимостта с 3D телевизори, нещо, което вече дори имахме възможност да изпробваме с помощта на ATI Radeon HD 5970 видеокарта и Panasonic TX-P50VT20E 3D телевизор. И тъй като все още има някои неща за доизчистване и специфични особености при инсталацията и ползването на тази комбинация, то решихме да спретнем едно кратко ръководство с полезна информация и съвети, ако случайно решите да се възползвате от тази нова възможност, разполагате със съвместима ATI/AMD-базирана видеокарта и 3D телевизор у дома…

– На първо място, за да може да се възползвате от възможностите на AMD HD3D технологията трябва да разполагате с видеокарта, използваща графичен чип от сериите ATI Radeon HD 5000 или AMD Radeon HD 6000, защото по-старите графични процесори не са съвместими с технологията AMD HD3D (макар че е възможно тяхното използване с екрани с пасивна поляризация например).
– Трябва да изтеглите и инсталирате най-актуалния Catalyst драйвери, като в момента това е Catalyst 10.10c Hotfix – Линк за сваляне.
– Ако имате повече от една видеокарта в Crossfire конфигурация или разполагате с 5970 видеокарта, която ползва два графични процесора на една платка, то ще трябва да изключите Catalyst AI от контролния панел на видео драйверите. За съжаление това ще доведе и до използване на възможностите на само едната видеокарта или единия графичен чип, но се надяваме скоро от AMD да отстранят този проблем и да може пълноценно да се използват допълнителните графични ресурси при наличие на повече от едно GPU.
– Както вече стана дума, вие имате избор и може да използвате както драйвера на iZ3D (версия 1.12, build 4016 или по-нов), така и софтуера DDD TriDef 3D (версия 4.3.1 или по-нова), с цел да осигурите възможност за стереоскопичен 3D образ от игрите на компютъра върху своя 3D телевизор, превръщайки го най-общо казано в 3D монитор.
– Ако решите да използвате драйвера на iZ3D ще трябва да изберете “120Hz 3D Devices” от списъка с методи за извеждане на стерео 3D образ, макар че името е малко объркващо в случая няма да имате проблеми да ползвате този драйвер със съвместим 3D телевизор. Ако се насочите към TriDef 3D, там методът е доста по-ясно маркиран с “AMD – AMD HD3D Technology (HDMI 1.4a)”, макар че и тук има леко подвеждащ елемент за възможностите, а именно, че можете да използвате стерео 3D във всяка резолюция, нещо, което не е съвсем вярно. Що се отнася до 3D телевизорите, които използват HDMI 1.4(а) стандарта за пренос на стереоскопичен 3D видеосигнал сте ограничени до два (три) основни режими на ниво хардуер – 720p 50/60Hz 3D и 1080p 24Hz 3D.
– Добре е да изберете резолюция от 1920×1080 и 24Hz честота на опресняване, ако възнамерявате да играете в нея, преди да пуснете съответната игра, защото при някои заглавия се прави опит да се активира 3D режима при 1080p и 60Hz, което не се подържа от хардуера и в резултат на това можете да видите само черен екран. Ако това не помогне може да се наложи да спрете стерео 3D драйвера, да пуснете играта нормално, да смените видео режима ръчно и да опитате да я пуснете отново в стерео 3D режим. Ако отново няма ефект, то тогава преминете на 720p резолюция, където се поддържа честота на опресняване ot 60Hz за око в stereo 3D режим и не би трябвало вече да има проблеми.
– Ако използвате драйвера на iZ3D можете да ползвате за тест дали всичко работи нормално в 3D режим единия от вградените тестове в iZ3D Control Center, ще го намерите в Help менюто – използвайте “Static test” а не динамичния, защото динамичния работи в прозорец, а не на цял екран и съответно няма как да видите ефекта триизмерно.
– Ако вместо това сте избрали да ползвате DDD TriDef 3D, след като активирате правилния режим за стерео 3D може да тествате дали всичко работи стартирайки “TriDef 3D Experience”, защото ако в него всичко е наред, то и с игрите не би трябвало да имате грижи.
– И тъй като 1080p 24Hz стерео 3D режима не е предвиден изначало за игри, а по-скоро за гледане на 3D филми, то при него има една важна особеност, а именно това, че 24 кадъра на око може да не са достатъчно за комфортна игра на бързи екшън игри. Все пак има компромисен вариант за постигане на по-добро усещане в проблемните игри, а именно изключване на V-sync. Това обаче е свързано с нуждата от постигане на по-висок фреймрейт в играта, и разбира се води до известно разкъсване на картината, така че не всеки може да е доволен.
– В момента от iZ3D имат промоция, която позволява покупката на лиценз за техния софтуер, който осигурява поддръжка за технологията AMD HD3D (ако разполагате със съвместимо GPU) на цена от $19.99 USD, което е наполовина от нормалния лиценз… Повече за промоцията.
– От DDD също предлагат промоция за нови потребители, които искат да си закупят лиценз за техния TriDef 3D софтуер, тоест ако разполагате с видеокарта от сериите 5000/6000 ще можете да закупите също на половин цена лиценза или с други думи за $24.99 USD… Повече за промоцията.
– Разбира се преди да решите кой от двата софтуера ви допада повече и дали въобще ви трябват можете да се възползвате от тестовия период, който предлагат компаниите, за да изпробвате и двете решения. За DDD TriDef 3D получавате 14-дневен тестов период, а с iZ3D имате на разположение 30 дни за да го изпробвате преди да вземете своето окончателно решение, макар че то може да е и за двете предложения едновременни, тъй като те имат и своите предимства и недостатъци спрямо едно друго.
– Имайте предвид, че списъка с поддържан хардуер, наличен на сайта на AMD по отношение на 3D телевизорите не е съвсем пълен, тоест на теория всеки един модел, използващ HDMI 1.4(a) интерфейс за предаване на 3D образ би трябвало да работи, но няма 100% гаранция, затова ако не виждате своя модел в списъка просто тествайте дали той ще проработи… Към списъка с поддържан хардуер.

Безспорно добрата новина е случая е, че 3D Vision и 3DTV Play технологиите на Nvidia вече имат конкурентна алтернатива, а наличието на активна конкуренция води до подобряване на продуктите от една страна и от друга носи допълнителни плюсове, като появата на по-достъпни решения и разбира се по-сериозно навлизане на 3D технологиите. Трябва да споменем, че по-широката поддръжка на стереоскопично 3D от големите компании, занимаващи се с производство на графични процесори също е важен момент, който да подсигури и повишаване на интереса от страна на разработчиците на игри и съответно да осигури и по-добра съвместимост.






Етикети: , , , , , , , , , , , , ,



8 коментара

 1. 1 polyksena // 05.11.2010 в 16:34

  Всичко изглежда страхотно като реализация, обаче тея 3д технологии не натоварват ли много мозъка при продължителен гейм.Аз лично като играя някой 3д шутър повече от час на нормален монитор и започва да ми се гади от графиката:)

 2. 2 Jordan // 05.11.2010 в 16:57

  Всъщност може през iZ3D драйвера без проблеми може да се пусне 3D и на ATI 4000 серията. Изтествано от мен на HD4850 + Samsung 40c750. Телевизора ми подържа всички възможени формати за 3D: side by side, over under, check board, interlaced, през кадрово и HDMI 1.4

  Така, че тия глупости, че ти трябва HDMI 1.4 и АТИ 5000/6000 са само PR на АМД нищо повече. Разликата м/у HDMI 1.3 и 1.4, както се вижда от wiki http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI не е в 3D-то :)

 3. 3 Антон Белев (Bloody) // 06.11.2010 в 00:45

  polyksena, не натоварват повече мозъка, а по-скоро очите, но след малко “тренировка” няма проблеми за повечето хора, които без проблеми виждат стерео 3D образ и нямат проблеми с очите. Тъй като “изкуственото” 3D, което се пресъздава върху двуизмерна повърхност е малко по-различно от естествения начин по-който работи нормално човешкото зрение, за да възприемаме обем в реалния свят, то трябва малко време на привикване и първите 1-2 дни е нужно умерено ползване ;)

  Jordan, само че вероятно минаваш през UM Presenter, а не ATI Presenter режима на iZ3D, при което може да има пробеми със синхронизацията. ATI Presenter режима би трябвало да работи само на 5000/6000 сериите и само той използва AMD QuadBuffer за “перфектна” синхронизация, който уж се поддържа пълнофункционално в последните 10.10 драйвери. UM Presenter режима е универсален и се ползва и за Nvidia-базирани карти и при него може да има проблеми със сихнронизацията между образа и затвора на очилата, което пречи на комфорта при ползване.

  Стерео 3D образ може да се предава и по HDMI 1.3 хардуер, стига обаче на софтуерно ниво да има поддръжка за frame packing метода, който е част от спецификациите на HDMI 1.4(a) стандарта. Използването на режими различни от frame packing-а на HDMI 1.4(a) води до непълна резолюция на възпроизведената 3D картина. И за разлика от Samsung, които поддържат доста разширен набор от формати за входящ 3D образ, то при повечето други марки няма друго освен frame packing, SbS и A/B режимите.

 4. 4 mihabolil // 07.11.2010 в 13:04

  AMD са още много назад от към драйвери.
  Crossfire не се поддържа, а друг начин да се осигури висока производителност няма когато и най-мощната им едночипова карта не е достатъчна.
  Крайно време е да предложат и собствено решение за Стерео 3Д, докога с тези “third party” технологии.

 5. 5 koiazliwe // 15.11.2010 в 01:24

  Има ли начин да го подкарам това 3D с
  HD 5850 Vapor-X
  Samsung SyncMaster 2233 RZ (120 Hz)
  и с кои драйвер ако може?

 6. 6 Антон Белев (Bloody) // 15.11.2010 в 13:55

  Не, защото този монитор е предназначен за 3D Vision. Ще имаш сериозен проблем с намирането на очила с активен затвор за него, дори и да тръгне самия монитор, което също не е съвсем сигурно. За момента единствения съвместим с решението на AMD 120-херцов монитор е Viewsonic V3D241wm-LED, който си върви в комплект със собствени очила, свързвани към него с кабел… но той всеоще не е наличен на нашия пазар.

  Повече подробности за монитора тук: http://3dvision-blog.com/more-about-the-viewsonic-v3d241wm-led-3d-capable-lcd-monitor/

 7. 7 koiazliwe // 17.11.2010 в 05:00

  Явно стана http://pics.data.bg/zoom/shared/3e9bfabd77a92895780bc2424dfb2a68

  На динамик теста Фрапс ми показва 600 FPS а на другият тест 60 FPS настройките са тези http://prikachi.com/images/52/2674052i.png

 8. 8 koiazliwe // 19.11.2010 в 18:10

  Да,но мисля,че се получи.

  http://pics.data.bg/storage/pics/anonymous/2010-11-19/e4e52a6f35efe5f8436d2408bf5e5635