Три от най-бързите пет суперкомпютъра в света използват високопроизводителните изчислителни процесори NVIDIA Tesla

Три от най-бързите пет суперкомпютъра в света използват високопроизводителните изчислителни процесори NVIDIA Tesla

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 16.11.2010, 6,652 показвания

Суперкомпютрите с графични процесори се отбелязват подобаващо  в престижната класация за най-бързите суперкомпютри в световен мащаб

Класацията за Ноември 2010 за най-бързите 500 суперкомпютъра в света, публикувана на адрес www.top500.org разкри, че високопроизводителните изчислителни графични процесори NVIDIA® Tesla™ се използват в три от петте най-бързи системи.  Графичните процесори Tesla са в основата на високата производителност на първия, третия и четвъртия суперкомпютър в класацията, като неотдавна обявената система Tianhe-1A заема първото място със своята рекордна изчислителна мощност от 2.507 петафлопа. Класацията на първите пет системи изглежда по следния начин (в зелено са оцветени използващите графични процесори):


Общата производителност на най-бързите три суперкомпютъра в графични ядра надвишава комбинираните възможности на останалите системи в топ 10 на класацията. Най-забележимата GPU-базирана система от клас суперкомпютър в цялата класация е Tsubame 2.0, новият суперкомпютър на Токийския технологичен институт. Причината за това е, че този суперкомпютър осигурява производителност от над 1 петафлоп, като в същото време остава невероятно енергийно ефективен с консумация от едва  1.340 мегавата, значително по-малко консумирано електричество от която и да е друга от системите в първите 5.

“Tsubame 2.0 е впечатляващо постижение, осигуряващо баланс между производителност и енергопотребление, с цел да бъде най-ефективният като консумация суперкомпютър с изчислителна мощност от над 1 петафлоп създаван някога”, заяви Бил Дали, главен учен в NVIDIA. “Пътят към екза-системите ще бъде проправян именно от революционни постижения на суперкомпютри като Tsubame 2.0.”

Графичните процесори бързо се превърнаха в технологията, която осигурява високата производителност на най-мощните суперкомпютри в света. Те съдържат стотици паралелни изчислителни ядра, които могат да разпределят сложни изчислителни задачи и да ги обработват едновременно, като по този начин значително увеличават производителността на системата.  Хетерогенните системи, изградени на базата на графични и обикновени процесори изискват по-малко място и консумират по-малко електроенергия, превръщайки суперкомпютрите в по-достъпни от всякога.

Бил Дали е говорител на провеждащата се тази седмица конференция за суперкомпютри SC’10 в Ню Орлеанс и ще представи в сряда 17-то Ноември презентация на тема “Суперкомпютрите с графични процесори: Към екза-системите и след това”. Повече информация за високопроизводителните изчислителни графични процесори NVIDIA Tesla можете да намерите тук.

За NVIDIA

NVIDIA (Nasdaq: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1600 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.


Етикети: , , , , , , , , ,


Коментарите са забранени.