Най-бързият еко-суперкомпютър с изчислителна мощност над един петафлоп използва графични процесори NVIDIA Tesla

Най-бързият еко-суперкомпютър с изчислителна мощност над един петафлоп използва графични процесори NVIDIA Tesla

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 23.11.2010, 4,519 показвания

Суперкомпютрите с графични процесори осигуряват оптимална производителност и енергийна ефективност в най-новата класация Green500

Класацията “Green500” за най-енергийно ефективните суперкомпютри разкри, че единствените системи с изчислителна мощност от над петафлоп в топ 10 използват графични процесори NVIDIA® Tesla™.

От тези системи с производителност над петафлоп, Tsubame 2.0 на Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech), беше класирана на второ място, а Tianhe-1A, най-бързият суперкомпютър в света от National Supercomputer Center в Тианджин, беше класиране на 10-та позиция.

“Издигането на компютри с графични процесори в класацията Green500 показва, че хетерогенните системи, използващи едновременно много на брой GPU и CPU осигуряват висока производителност и безпрецедентна енергийна ефективност”, заяви Лу-чун Фенг, създателят на класацията Green500 и доцент по Компютърни науки в Технологичният университет на Вирджиния.

Графичните процесори бързо се превърнаха в технологията, която осигурява огромната изчислителна мощ на най-бързите суперкомпютри в световен мащаб. Това е така, защото те са изградени от стотици паралелни изчислителни ядра, които могат да разпределят големи изчислителни задачи и да ги обработват едновременно. По този начин общата ефективност на системата се повишава значително дори когато се измерва производителността за ват изразходвана енергия. В Top500 класацията на най-бързите суперкомпютри, базираните на хетерогенни архитектури системи са средно около три път по- ефективни като консумация на електроенергия спрямо нехетерогенните суперкомпютри.

Две други машини на база на графични процесори Tesla също намират своето място сред най-ефективните енергийно 10 системи, а Tesla-базираните суперкомпютри в CSIRO в Австралия и National Supercomputer Center в Шенжен са класирани съответно на 11-то и 12-то място.

Ето и пълният списък с десетте най-ефективни суперкомпютъра, като тези с графични процесори Tesla са с удебелен шрифт:

Много от хората, отговорни за създаването на тези суперкомпютърни центрове, класирани в Green500, присъстваха на провелата се през изминалата седмица конференция SC’10 в Ню Орлеанс. Ето и някои от коментарите, които те направиха по време на събитието:

Професор Сатоши Матсуока от Tokyo Tech заяви: “Нашата цел с Tsubame 2.0 беше да осигурим производителност от ранга на петафлоп с възможно най-ниското енергопотребление. Използването на графични процесори Tesla в суперкомпютъра беше единственият възможен начин да постигнем тази цел”.

Доктор Джефри Ветър от Georgia Tech и Oak Ridge National Laboratory коментира: “Keeneland е опитно поле за разработката на изследователски софтуер.Благодарение на използването на графични процесори и хетерогенна архитектура, ние проправяме пътя към енергийно ефективните екза-системи”.

Доктор Гарет Уилямс от CSIRO в Австралия заяви: “С помощта на графичните процесори, ние успяхме да постигнем създаването на най-бързия и най-ефективен суперкомпютър в Австралия. При наличието на изчислителни ресурси от такъв висок ранг, ние ще можем сериозно да ускорим нашите изследвания”.

“Високата производителност за ват изразходвана електроенергия на графичните процесори Tesla е това, което ги превърна в предпочитаната архитектура за използване в модерните суперкомпютри, а доказателство за това е наличието на единствената система от изчислителна мощност от над петафлоп в Топ 10 на класацията”, заяви Анди Кейн, генерален мениджър на Tesla подразделението в NVIDIA. “Поздравяваме всички суперкомпютърни центрове, чиято работа беше призната в тазгодишната класация Green500”.


Допълнителни връзки:

Повече информация за високопроизводителните изчислителни графични процесори NVIDIA Tesla
Официалният сайт на класацията Green500: http://www.green500.org/home.php
CSIRO “Green500” видео: http://www.youtube.com/watch?v=BV5cSswg9uE
Впечатления от SC’10 на Стив Кеклър, NVIDIA Research: http://cacm.acm.org/blogs/blog-cacm/101867-sc10-dally-keynote-heterogeneous-computing-systems/fulltext

За NVIDIA
NVIDIA (Nasdaq: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1600 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


2 коментара

  1. 1 Сашо // 23.11.2010 в 15:41

    Ехее, на първо място е компютър без GPU-та, а гледай значи само тесла можело да докара такава производителнос.

    http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/33046.wss

    Всички думи подредени така, че човек, ако не погледне данните да мисли, че само тесла може да докара такава ефективност…

  2. 2 Vandan // 26.11.2010 в 10:09

    Без намек от заяждане – ако се загледа човек 75-80% от новините са строго про НВидия. Няма лошо. Очевидно си плащат за ПР.