Днес стартира Денят на информационната сигурност на БАИТ

Днес стартира Денят на информационната сигурност на БАИТ

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 29.11.2010, 3,295 показвания

Днес – 29.11.2010 г. стартира ИКТ форумът на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в Хотел Шератон – София, на който ще бъдат проведени три конференции – „Информационната сигурност: Пресечна точка на държава, бизнес и НПО”, „Модерните информационни технологии – възможност за малките и средните предприятия” и „Е-Детство: Методики за изследване и законодателна рамка за закрила на децата в онлайн среда”.

Патрон на събитието е Премиерът на България – г-н Бойко Борисов, официални гости ще бъдат още Вицепремиерът и Министър на МВР – г-н Цветан Цветанов, Министърът на МТИТС – г-н Александър Цветков, г-жа Сюзън Сатън – заместник-посланик на посолството на САЩ в България и други.

Подробна програма за конференциите можете да видите на: www.baitweek.eu, а приложена по-долу ще намерите предварителна информация за някои представяния на конференциите.

Предварителен анонс на някои от представянията на конференцията по киберсигурност:

  • Една от целите на Комисията за защита на потребителите за 2010 г. е увеличаването на ефективността на потребителската защита в електронна среда. По този повод “Апис България” ООД безвъзмездно създаде за Комисията специална програма KZPMailClearing.exe. Чрез нея вече фирмите практикуващи директен e-mail маркетинг могат сами да сверяват своите бази данни адреси с тези на вписаните в електронния регистър (КЗП води електронен регистър на електронни адреси на юридически лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения). На сайта на Комисията за защита на потребителите www.kzp.bg е качена за свободно изтегляне и употреба програмата KZPMailClearing.exe, с която се извършва операцията. Осен нея, на страницата на КЗП е поместено ръководство за работа със софтуера, както и  криптирана версия на списъка с електронни адреси вписани в регистъра. Ежеседмично,  на сайта на Комисията, ще е на разположение за изтегляне последната, актуална версия на списъка с адреси.Г-н Александър Масларски, член на КЗП, ще представи основните правила, които трябва да спазваме при търговия онлайн чрез юридически и практически примери.

  • „Потребителите трябва да разберат, че няма да има какво да потребяват, ако авторите не могат да печелят от съдържанието” – Agnete Haaland, International Actor’s Federation. Това е един от цитатите, които ще интерпретира Жанет Захариева, главният юрист на BTV Media Group пред аудиторията утре. Тя ще говори за юридическите аспекти на онлайн защитата по отношение на авторските права и ще направи паралел между настоящата ситуация в България с конкретни примери и добре използвания опит със случаи от други страни, като САЩ и Европа.Г-жа Захариева ще разкрие как пиратството онлайн коства милиарди долари загуби на икономиките, както и загубата на стотици хиляди работни места. Тя ще сподели също до каква степен голяма част от крайните потребители могат да станат жертва на обвинения по повод киберпрестъпления като персоналните им компютри се използват за зловредни деяния от външни лица без собствениците изобщо да подозират за това. Тя ще даде юридическите решения на подобни проблеми с добри практики от света и медийната група. Ключов акцент от нейното представяне ще бъде, че интернет доставчиците не могат да бъдат полицаите в мрежата.
  • Г-н Иван Станчин, отговарящ за информационната сигурност на UniCredit Bulbank ще представи на конференцията конкретните заплахи, които грозят банковите институции и начините, по които банката се справя с различните казуси.Г-н Станчин ще сподели важни факти като например, че регистрираното от доставчика на платежни услуги използване на платежен инструмент не е достатъчно доказателство, че платежната операция е била разрешена от платеца или че ако сигурността на компютър бъде компрометирана, злонамерени лица могат да получат достъп до средства за идентификация, а чрез тях – до онлайн банкирането от името на собственика. По такъв начин може да бъде получен достъп до банкова информация по отношение на сметки, както и до паричните средства по тях.
  • Представител от фирма Aukro.bg ще разкаже добри практики за сигурното пазаруване в интернет. В това представяне ще бъдат споделени любопитни подробности относно класическите измами онлайн, както и как се прави кражба на акаунти с кредитни карти. Ще бъде представена специална програма за защита на купувачите в глобалната мрежа, с възможности за компенсации при жертвите на измама.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,2 коментара

  1. 1 gfdsg // 29.11.2010 в 14:47

    UniKredit > UniCredit

  2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 29.11.2010 в 19:16

    FixXxed – благодаря за корекцията :).