Marvell HyperDuo – хибриди и при компютрите

Marvell HyperDuo – хибриди и при компютрите

В раздел: Новини от на 5.01.2011, 4,740 показвания

Хибридните автомобили са вече нещо съвсем обикновено в нашето ежедневие, но когато започнем да говорим за хибридни технологии при PC-тата, тогава някои от вас вероятно ще станат доста по-заинтересовани. Същият ефект може да се постигне и чрез новообявеният контролер от ново поколение, производство на компанията Marvell. Според производителят, този уникален чип за първи път въвежда опцията за хибридна работа между SSD и HDD с цел общо ускоряване на дисковата подсистема в комплект с голям обем на дисковото пространство.

Според Marvell, чрез използването на чипа HyperDuo 88SE9130 (хардуерно ускорение на задачите), комбинирането на SSD и HDD може да донесе до 80% от нивото на производителност, предлагано от един съвременен SSD, но наред с това ще имате възможността да разполагате и с много гигабайти за съхранение на данни. Това става чрез интелигентно управление на данните, като най-важните (hot files) и най-използвани файлове се съхраняват на SSD носителя, докато останалите се намират върху HDD-то.

За потребителя всичко това се вижда като един твърд диск (който можете да си разделите на дялове), като наличният капацитет за съхранение на данните зависи от режима, в който работи HyperDuo – ако е Safe Mode, тогава информацията на SSD-то се съхранява (Mirror) и върху твърдият диск, докато в Capacity Mode обема на двата носителя на информация определят и наличният общ обем за съхранение.

Очаквайте много скоро да видите HyperDuo като част от уникалните възможности на високият клас дънни платки за платформата Sandy Bridge на Intel.

4 коментара

 1. 1 sashko02 // 06.01.2011 в 01:47

  Seagate Momentus XT не работят ли на същия принцип, но вероятно с друг контролер?

 2. 2 the_real_maniac // 06.01.2011 в 04:11

  Еми очакваше се някой да се сети и ето че са направили нещо много интересно :-) Браво !.

 3. 3 svr // 06.01.2011 в 11:59

  Това е бъдещето – SSD-то трябва да служи само като кеш за HDD.

 4. 4 AUDIDHH // 06.01.2011 в 12:11

  Всъщност преди време имаше подобни дискове с 4-6ГБ кеш памет, но не помня дали беше ССД. Очаквам да ги видя в действие, дано да са с добро съотношение цена/производителност, че едно ССД все още си е скъпо.