Radeon HD6990 започва да става реалност

Radeon HD6990 започва да става реалност

В раздел: Новини от на 26.01.2011, 3,307 показвания

Мат Скайнер от AMD съвсем наскоро демонстрира това, което би трябвало след два месеца да се нарече AMD Radeo HD6990 – двучиповото решение, базирано на ядрото Cayman и предназначено да се бори с NVIDIA GTX580 (последното не е много ясно, защото от NVIDIA също подготвят двуглава графична карта). Има няколко доста интересни аспекта, поне базирани на мострата, която Скайнер е показал на присъстващите журналисти.

Първо, все още се твърди, че платката ще предложи сумарно 3072 стрийм процесора и общо 4 GB графичен буфер (2х2 GB). Освен това, охлаждането не изглежда невиждано и нечувано, като се използва централно разположен вентилатор и (вероятно) два конкретно организирани радиатора, за всяко от ядрата и прилежащата му памет. Любопитно е да се допълни, че от към захранване, платката притежава един 8-pin PCIe и един 6-pin PCIе захранващи конектори, което е предпоставка за едно доста добро ниво на консумация. Нищо не пречи, обаче, финалната версия да разполага с очакваните 2х8-pin PCIe.

За феновете на DVI и HDMI само ще добавим, че HD6990 (поне към момента) разполага с четири порта DisplayPort и само един DVI.

Коментарите са забранени.