ASUS първи с оздравителна програма “Sandy Bridge”

ASUS първи с оздравителна програма “Sandy Bridge”

В раздел: Новини от на 2.02.2011, 4,664 показвания

След като Intel официално обявиха проблема с деградиращата поддръжка на SATA в чипсетите за платформа Sandy Bridge, много компании вече са започнали да прибират обратно своите продукти. Масово доставките не само са спрени, но иналичните на склад платки се връщат при производителя. До днес нямаше официално обавена информация и от партньорите на Intel относно как ще се процедира през следващите дни, но ASUS поеха инициативата и първи обявиха “оздравителна програма” по проблема със P67 и H67, превърнали се в злощастните чипсети за Sandy Bridge.

Първото интересно уточнение е, че ASUS засягат не само десктоп машините, но и лаптоп системите. Също така ASUS предлагат не само замяна на продукта, но и “sales return” т.е. връщане на парите срещу “дефектният продукт”. В сайта на ASUS има специална страница, която е организирана да посрещне запитванията на клиентите относно процедурите по замяна/връщане на дънна платка/лаптоп, притежаващ(и) чипсет P67 или H67. От ASUS заявяват,. че много от дънните им платки притежават и допълнителни SATA 3Gbps и SATA 6GBps контролери, които не са засегнати от проблема (наред със портове 0 и 1 в самият чипсет) и е въпрос на личен избор дали да продължите да използвате вече закупената платка. Въпреки това, дори и да нямате проява на проблема с деградацията на производителността на четирите порта SATA 3Gbps, компанията ще замени вашата платка или ще ви върне парите. Както вече стана ясно, ако говорим за замяна, първите налични “безпроблемни” платки ще се появят не по-рано от края на месец март (началото на месец април), поради което ще трябва да изчакате поне до тогава.


Етикети: , , , , , , ,


10 коментара

 1. 1 k0eff // 02.02.2011 в 16:32

  Дано не се стигне до увеличаване на цените.

 2. 2 SAS // 02.02.2011 в 18:32

  А какво ли ще правят с вече произведените дъна? :) Предполагам ще ги рециклират, вземайки материали за не повече от 15$ от всяко :( А колко по добре би било да им лепнат по едно хартиено надписче с някъв измислен бранд над ASUS логото и да ги шитнат на пазара за по 40$ бройката :D

 3. 3 Сашо // 02.02.2011 в 21:10

  Може да ги пласират по- евтино сред по- големи корпоративни клиенти. Едва ли ще се наложи сложни неща да правят…

 4. 4 DStefanov // 02.02.2011 в 21:11

  Ейиии, простотийте край нямат…”А колко по добре би било да им лепнат по едно хартиено надписче с някъв измислен бранд над ASUS логото и да ги шитнат на пазара за по 40$ бройката”
  БРАНД…. Абе какво ти разбира главата от бранд бре приятелю…. Българите сме един хленчещ народ. ИНТЕЛ са коректни и си взимат дефектните платки като ни връщат парите…. НЕ сме доволни. Ако не си ги всемат пак сме НЕ доволни. Няма угодия ….Бранд .., абе седи си на гъза и не се занимавай с брандове бре….

 5. 5 Alexander // 03.02.2011 в 00:01

  @DStefanov – Intel си взимат платките, защото нямат избор. Един такъв дефект ще даде началото на дела с/у интел и в другия случай ще спрат да купуват процесорите им.
  Друг е въпроса тука защо трябва с всеки нови ревизии процесори да се правят нови сокети и чипсети. Както казах и в другата новина за дефектиралите Sandy-та – бързата работа срам за майстора…

 6. 6 SAS // 03.02.2011 в 10:00

  DStefanov,българтите не знам какви сме, но ти определено успешно се вписваш в групата нечетящите, неосмислящите и вечно опониращите. Къде в написаното от мен се оплаквам от решението на Intel да изтегли дъната си от пазара? Просто се питах, какво би следвало да ги правят след това. Един дефектен продукт, най-логично би било да бъде рециклиран след като не може да му се отстрани дефекта. А дъна с хартиени надписи лепнати над реално съществуващият си има от край време ;) Колко му е да деактивират проблемните SАТА портове с един нов биос, да лепнат върху съществуващият модел един нов етикет и да го пуснат на пазара като орязано дъно без SATA2 :) Ракцията ти, честно казано така и не разбрах от какво беше провокирана, но си беше крайно грозна и необислена.

 7. 7 svr // 03.02.2011 в 11:02

  Автомобилопроизводителите понякога изтеглят стотици хиляди коли заради дефект, та за някакви си дъна ли няма.

 8. 8 Иван // 03.02.2011 в 11:28

  Аз съм с asus P8P67 LE купен от Ресет. Дали мога да си сменя дъното с друго ?

  В крайна сметка ми отчита и двата HDD-a които съм сложил има ли смисъл да го сменям при положение, че работи ?

 9. 9 жп // 04.02.2011 в 03:44

  Естествено че трябва да се подмени, недоклатено дъно чиято стойност е по-ниска в следствие на дефект, ще повишиш чрез замяната, поне като моралното удволетворение. Най би било идейно ако това все още може да се осъществи до края на годината или малко след това и да се принудят да ти дадат P77 дъно, ако тези са изчерпани.

 10. 10 zizirixo // 03.04.2011 в 18:03

  Само да споделя, че се наблюдава проблем и с лаптопските HM55 които тръдно работят с САТА2. За справка форума на Asus и HWBG темата за Asus X52JE