AMD говорят за Turbo Core 2.0

AMD говорят за Turbo Core 2.0

В раздел: Новини от на 2.02.2011, 4,905 показвания

Колкото повече се доближаваме до деня, когато AMD официално ще обявят новите си процесори по архитектурата Bulldozer, толкова повече допълнителна информация ще става достъпна. И макар този път няма да говорим за брой транзистори и процесорна логика, една доста интересна напоследък технология бе спомената в детайли – Turbo Core. Подобно на Turbo Boost на Intel, Turbo Core позволява за повишаване на работната честота на едно или повече ядра в процесора, когато натоварването над чипа не е достатъчно сериозно. И макар първата версия на Turbo Core да не беше много добре измислена и имплементирана, при Turbo Core 2.0 нещата изглежда са променени достатъчно, че да видим реална полза от този тип технология и при чиповете на AMD.

Когато става дума за Turbo Core 2.0, от AMD въвеждат и понятието ACP (Average CPU Power), което показва реалната консумация/тополотделяне от съответният чип. Ако сте обърнали внимание, цяла фамилия чипове в много от случаите биват маркирани с едно и също TDP (65W, 95W или 125W), но отделните чипове от  тази фамилия съвсем логично не консумират една и съща мощност. Така някои от CPU-тата вместо 65W, реално консумират 45W или 50W. Това, що се отнася до бъдещите чипове на AMD е ACP. Именно разликата между ACP и TDP ще бъде използвана, за прилагане на Turbo Core 2.0 – процесорите ще имат възможността да се овърклокват до нива, при които достигат до TDP.

Макар че не става дума за десктоп процесори, идеята като цяло е същата. Според AMD дори и да говорим за шестнадесет ядрен сървърен процесор, Turbo Core може да предложи до 500MHz увеличение на работната честота, дори и при цялостно натоварване на чипа (всички 16 ядра). Всичко ще зависи от това как чипа се натоварва и колко близо до TDP се достига. Според AMD, ако по-малко от 16 ядра (например половината) бъдат натоварени, нарастването на честотата ще бъде още по-сериозно. Управлението на Turbo Core 2.0 ще става изцяло според консумацията и няма да зависи от температурните нива (все пак при достигане на гранични температури, понижаване на MHz-ите е напълно възможно), което ще спомогне за постигане на идентични резултати както в страни със студен климат, така и при такива с топъл климат.


Етикети: , , , , , ,Коментарите са забранени.