Българска компания разработи корабен симулатор

Българска компания разработи корабен симулатор

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 4.02.2011, 5,532 показвания

Военно-морските сили на САЩ ползват уникалното софтуерно решение, създадено от ICB – InterConsult Bulgaria

По случай своята 15 годишнина, българската компания ICB – InterConsult Bulgaria реши да сподели на широката общественост един любопитен факт – в продължение на повече от 6 години, 10 специалиста от нейния екип, съвместно с една от водещите световни компании в областта на морското дело – Конгсберг и международен екип от Норвегия, Дания, Швеция и Русия, са разработвали уникален софтуерен продукт, който се използва днес от над 500 организации по света, включително и от военно-морските сили на САЩ.

Става дума за корабен симулатор, който обучава капитани и корабни инженери в динамично позициониране на кораби и корабни системи, нефтени платформи и други морски съоръжения. Самият симулатор възпроизвежда реалната обстановка на над 120 пристанища по света, като предоставя пълна картина на заобикалящата среда, релефа на морското дъно и пристанищната светлинна сигнализация. Симулаторът управлява не само атмосферните и морски условия на избраното пристанище, но и различните корабни системи – от двигателите и котвите, до електронните устройства, кабели и др. Симулаторът разполага с инструкторска и учебни станции, които могат да бъдат конфигурирани според нуждите на обучението.

Името на корабния симулатор е SPIRIT и той още веднъж доказва, че българският дух и ентусиазъм успяват да проникнат дори и в най-секретните зони на геополитическата реалност. Както е известно, САЩ разполага с най-големия флот в света и военните им инвестиции са огромни – над 700 млрд. долара (почти половината от всички военни разходи в света).

Симулаторът включва симулиране на движение в реално време и контрол на различни динамични компоненти на кораба. Практически SPIRIT позволява контрол, координация и работа по компонентите на корабите, които напълно симулират реална обстановка и подготвят корабните капитани и инженери да реагират адекватно и да взимат решения в реалните условия на корабния мостик. ICB са разработили дори нов алгоритъм за управление на котвите на корабите.

Цената за SPIRIT се равнява на милиони долари, а понастоящем по него работи екип от 100 човека и 5 страни по света. За да може да създаде тази сложна софтуерна система от решения, ICB използва не само отлични програмисти, но и много добри 3D дизайнери. Дизайнерският екип на българската компания е създал редица модели на пристанища и кораби, базирани на реални обекти и прецизна топографска информация – богат снимков материал на пристанища и кораби, топографски данни от NASA, сателитни снимки от Google Earth и хидрографски данни от C Map 93.

Интересното е, че реално работата по проекта се равнява на повече от 12 човеко-години програмен труд. А компанията ICB, едва на 15 години, вече може да изпълнява, регулира и обслужва толкова мащабни проекти.

Повече за ICB – InterConsult Bulgaria

ICB (InterConsult Bulgaria) e създадена през 1996 г. като аутсорсинг доставчик на InterConsult – Норвегия, с 50% българско и 50% норвежко участие. През 2002 г. тя става част от COWI Group, а през 2009 г. вече е изцяло българска собственост. За 15 години, ICB  успя да се превърне от аутсорсинг партньор в компания, която дава решения – измисля, създава и въвежда нов уникален софтуер за света и успя да се наложи като една от най-бързо развиващите се ИТ компании в България и региона.

Понастоящем ICB работи за повече от 50 корпоративни клиента в над 10 държави  – като Норвегия, САЩ, Англия, Германия, Дания, Белгия, При балтийските републики и др. ICB има повече от 250 успешно реализирани проекта по цял свят и е спечелила ценни награди като признание, включително бе определена за Европейска IT компания на годината за 2010 г. на престижните „European IT Excellence Awards”.

ICB предлага широк спектър от услуги в софтуерната разработка и консултирането. Има уникални разработени продукти в банкирането, застраховането, корпоративния мениджмънт и управлението на бизнес процеси, инженеринга и др.

Успехът на ICB се дължи на неговата философия – да бъде в синхрон с водещите на пазара посредством създаването на нишови решения, които надграждат стандартните приложения в организацията и подпомагат ефективното използване на направените инвестиции в ИТ.

Софтуерните продукти на ICB имат сериозен потенциал, защото се синхронизират с ERP, PLM и CRM системи на водещи производители като Microsoft, Oracle, SAP и др. , и могат да спестят на големите компании много ценно време, милиарди от човешки труд, да предотвратят човешката грешка, да регулират вътрешните комуникации в компанията посредством динамични портали, да подобряват ефективността, да предоставят конкурентно предимство на компаниите като ги правят по-гъвкави въпреки мащаба на структурата им.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.