ICB създава интелигентни системи, на базата на изкуствен интелект

ICB създава интелигентни системи, на базата на изкуствен интелект

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 5.02.2011, 3,975 показвания

Компанията надгражда основните бизнес системи в организациите и така им позволява да оползотворят максимално вече направените инвестиции в ИТ

По повод петнадесетата си годишнина, водещата българска компания в областта на управленското консултиране и софтуерния развой InterConsult Bulgaria (ICB), даде пресконференция на тема: „С какво българският софтуер спечели света?”.  Пресконференцията се състоя в БТА, на 04.02.2011 г. от 13:00 ч.

Идеята на срещата с журналисти беше българската компания да сподели интересни факти от ИТ пазара през призмата на собствения си опит и така широката общественост да научи, че и в тази област, България е дала немалко на света.

Стоян Боев, Управител на компанията разказа как бизнесът може да спечели конкурентно предимство, използвайки новите технологии; коя е новата вълна в ИТ в глобален мащаб и защо „ноу-хау” и бизнес подходът на ICB са уникални. Г-н Боев разкри как за кратък период, една софтуерна компания може да се превърне от аутсорсинг партньор в създател на бизнес решения и защо иновативните софтуерни продукти все още не са толкова популярни и приложими на българския пазар.

„В нашата работа срещаме парадокси. – сподели г-н Боев. Например ИТ системите в големите компании, които струват стотици хиляди евро, не рядко покриват само между 10-15% от процеса в организацията. По наши наблюдения, дори след въвеждането на системи за управление на бизнеса, повече от 30% от бизнес процеса продължава да се покрива от MS Excel например, което много намалява ползите от закупения софтуер, защото не се използва неговия потенциал и заложените му функции. Мисията на ICB е да подпомага компаниите да оползотворяват рационално и в максимална степен закупения вече софтуер като създава индивидуални решения за всяка една от тях.”, допълни управителят на компанията.

Г-н Боев представи трите топ продукта на компанията, които определи като уникални и обясни какво представляват те. Първият се нарича ENGI TOOLS и представлява интеграционно решение, което генерира автоматично продуктова, потребителска и инженерингова документация. То е съвсем ново като концепция и според ICB, в този тип продукти се крие бъдещето на ИТ. ENGI TOOLS е софтуерна система, която интелигентно свързва информация и е създадена на принципа на изкуствения интелект. Доказаната ефективност на този продукт, след тестове, е над 95% – т.е. възпроизвежда почти 100% достоверна информация между 50 вида документи – включително и AutoCAD чертежи. По информация от основния клиент на ENGI TOOLS – Консберг (Норвегия), той генерира над  10 000 страници за около 20 000 проекта годишно и 30 пъти подобрява производителността като съкращава процеса от 60 дена на по-малко от 2. Само за една година на клиента са спестени повече от 50 млн. евро. В момента дори компания от Япония се интересува от закупуването на уникалния продукт.

Вторият набор от продукти, с който ICB се гордее, е SAFE FAMILY – банков софтуер, който управлява цикъла на обработка на парите (регистриране, транспортиране и преброяване на т.нар. „ценни пратки”). SAFE FAMILY автоматизира тази дейност и до 10 пъти подобрява производителността в процеса. Важното е, че този софтуер изключително допринася за проследимостта на движението на парите и практически намалява до минимум възможностите за грешки, злоупотреби и измами. Опитът на ICB за този проект стартира преди повече от 10 години в Норвегия и това е една от първите и собствени марки. Понастоящем SAFE FAMILY е популярен не само по света, но и в България, и се радва на много потребители – предимно преброителни дружества и търговски банки. Само в България, посредством този софтуер се обработват над 2 млрд. лева банкноти и монети всеки месец. В нашата страна SAFE FAMILY е закупен от клиенти като ДКУ, Райфайзенбанк България, Уникредит Булбанк, ОББ, Експрес Банк, Емпорики Банк и др.

Името на третия топ продукт, който г-н Боев представи, е CAR INS и е създаден за застрахователния бизнес. CAR INS е софтуер, който интегрира информацията от 15 и повече налични в организацията системи (вътрешни и външни софтуерни продукти, на които работят служителите в застрахователните дружества) и на практика позволява много по-ефективен и гъвкав процес за работа с клиенти при възникване на застрахователни събития – пътно-транспортни произшествия, инциденти с коли и др. под. CAR INS може да се свърже със системите на всички свързани със застрахователния бизнес организации – с полицията, сервизи, с карти на местности, с Пътна помощ или КАТ, CRM системи и мн. др. Благодарение на този софтуер, вместо един служител да учи всички софтуерни продукти, за да може да работи, той така учи един-единствен и работи само на него. Практически така се печели много ценно време и финансов ресурс. Другите предимства на CAR INS са, че софтуерът навигира използващите го и практически застрахователният процес се забързва изключително много като изпълнение, освен това се елиминира напълно факторът „човешка грешка”. По данни на основния клиент, един от най-мащабните скандинавски застрахователи Gjensidige, благодарение на CAR INS, разходите на компанията при се изказа единият от чуждестранните гости, пристигнали тук специално за годишнината на ICB – Уилям (Бил) Корстад, бивш Изпълнителен директор на щатската компания Unitime Systems. Ето какво сподели той:

„Избрахме ICB за партньор за софтуерна разработка, не поради цената, а заради качеството и иновацията, които можеха да доставят за нашия продукт”

Факт е, че ICB изцяло пренаписва основната софтуерна система на Unitime Systems за управление на човешки ресурси и работно време, като подобрява производителснотта на софтуера 100 пъти и по този начин изключително оптимзира разходите за хардуер. Благодарение на този проект Unitime Systems успяват да реализират нов бизнес модел, като предоставят софтуера като услуга върху тяхна хардуерна платформа.

Последен се изказа г-н Ларс Ерик Хилсен, вицепрезидент в Конгсберг Меритайм, който направи кратко представяне на компанията и разказа за съвместните успешно реализирани проекти с ICB.

Повече за ICB – InterConsult Bulgaria

ICB (InterConsult Bulgaria) e създадена през 1996 г. като аутсорсинг доставчик на InterConsult – Норвегия, с 50% българско и 50% норвежко участие. През 2002 г. тя става част от COWI Group, а през 2009 г. вече е изцяло българска собственост. За 15 години, ICB  успя да се превърне от аутсорсинг партньор в компания, която дава решения – измисля, създава и въвежда нов уникален софтуер за света и успя да се наложи като една от най-бързо развиващите се ИТ компании в България и региона.

Понастоящем ICB работи за повече от 50 корпоративни клиента в над 10 държави  – като Норвегия, САЩ, Англия, Германия, Дания, Белгия и др. ICB има повече от 250 успешно реализирани проекта по цял свят и е спечелила ценни награди като признание, включително бе определена за Европейска IT компания на годината за 2010 г. на престижните „European IT Excellence Awards”.

ICB предлага широк спектър от услуги в софтуерната разработка и консултирането. Има уникални разработени продукти в банкирането, застраховането, корпоративния мениджмънт и управлението на бизнес процеси, инженеринга и др.

Успехът на ICB се дължи на неговата философия – да бъде в синхрон с водещите на пазара посредством създаването на нишови решения, които надграждат стандартните приложения в организацията и подпомагат ефективното използване на направените инвестиции в ИТ.

Софтуерните продукти на ICB имат сериозен потенциал, защото се синхронизират с ERP, PLM и CRM системи на водещи производители като Microsoft, Oracle, SAP и др. , и могат да спестят на големите компании много ценно време, милиони от човешки труд, да предотвратят човешката грешка, да регулират вътрешните комуникации в компанията посредством динамични портали, да подобряват ефективността, да предоставят конкурентно предимство на компаниите като ги правят по-гъвкави въпреки мащаба на структурата им.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.