NVIDIA Quadro се използва във всички пет номинирани филма в категорията за най-добри визуални ефекти в тазгодишната битка за наградите Оскар на филмовата академия

NVIDIA Quadro се използва във всички пет номинирани филма в категорията за най-добри визуални ефекти в тазгодишната битка за наградите Оскар на филмовата академия

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 16.02.2011, 4,431 показвания

“Alice in Wonderland”, “Inception”, “Iron Man 2”, “Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1”, иHereafter” са номинираните заглавия в категорията за най-добри ефекти

Тази година Академията на филмовите изкуства и науки разшири категорията за най-добри визуални ефекти до пет номинирани заглавия, като те до един разчитат на технологията на NVIDIA® — всички номинирани за Оскар филми в тази категория са създадени от студия, които използват професионални графични решения от серията NVIDIA® Quadro®.

Double Negative (DNeg) са отговорни за създаването на визуалните ефекти за няколко от номинираните през тази година филмови заглавия, в това число: “Inception”, “Iron Man 2” и “Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1”. Основна роля в работния процес по създаването на ефекти от DNeg заема разработената от тях система за симулация на флуиди, известна под наименованието “Squirt” компонент, от която неотдавна е бил преработен, за да може да се възползва ефективно от възможностите на паралелната изчислителна архитектура NVIDIA CUDA™ и графичните процесори Quadro.

“Пренасяйки нашата система за симулация за изчисляване от графичния процесор дава възможност на артистите ни да получават резултатите от изпълняваните симулации значително по-бързо”, заяви Дан Бейли, водещ GPU разработчик в Dneg. “Симулациите на флуиди вече се извършват от специално отделена ферма от графични процесори, осигурявайки на артистите повече време и възможност за усложняване на ефектите в дадена сцена, за да може да създадат още по-реалистичен ефект за зрителя”.

Във филма “Iron Man 2” можете да видите много впечатляващи визуални ефекти, повечето от които са дел на Industrial Light & Magic (ILM). “Използвайки NVIDIA Quadro, ние можем да работим по-бързо и да извършваме повече работа, което носи много ползи за нашите артисти и спомага за постигане на оптимално качество на нашата работа за филми като ‘Iron Man 2’”, отбеляза Бен Сноу, супервайзър на визуалните ефекти в ILM. Компанията работи съвместно с NVIDIA за използване на графичните процесори за ускорение както на създаването на ефекти, така и за подобрение на ефективността на рендерирането на готовите сцени.

Scanline VFX използва своя собствен симулационен софтуер наречен “Flowline”, за да пресъздаде естествени феномени, като например впечатляващото цунами във филма “Hereafter”.  От Scanline вече разработват следващото поколение “Flowline” софтуер, който ще поддържа CUDA архитектурата и ще бъде ускорен от графичните процесори.

“Scanline VFX е компания за разработка и изследване на визуални ефекти, която винаги се стреми да използва максимално възможностите на наличните технологии”, заяви Стефан Троянски, президент на Scanline VFX LA. “Ние инвестираме сериозно в използването на различни форми на ускорение от графичните процесори в нашия работен процес, в резултат на което вече виждаме подобрения на ефективността, осигуряващи до над 10-кратно ускорение на изтъняваните задачи”.

Sony Pictures Imageworks (SPI) са отговорни са основната част от визуалните ефекти във филма “Alice in Wonderland”, създавайки общо 1700 шота. Ефектите, които са били ускорени с помощта на графични процесори на NVIDIA включват мъглата и светкавиците идващи от дракона Джабъруоки, появата и изчезването на Чеширската котка и праха и унищожението пораждано от Бандерснач.

“Нашата работа е изцяло свързана с разказването на история, и поради тази причина се нуждаем от инструменти, които позволяват на нашите артисти да разкажат своята история”, заяви Магнус Вренинг, старши технически директор  в SPI. “Благодарение на NVIDIA Quadro графиката, осигуряваща ниво на производителност до 100 пъти по-бързо спрямо други системи, ние можем да реализираме креативната визия на режисьора – а това е нашата крайна цел”.

Победителят ще бъде обявен по време на церемонията по награждаване на 83-те годишни награди на филмовата академия в неделя, 27 февруари, 2011.

Повече информация за професионалните графични решения NVIDIA Quadro можете да намерите на адрес www.nvidia.com/quadro.

Можете да следите NVIDIA Quadro в YouTube и Twitter: @NVIDIAQuadro.


За NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ:NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1700 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,5 коментара

 1. 1 gfrsz // 16.02.2011 в 20:51

  Защо не смените името на сайта на nvidiabg.com
  О, да този коментар няма дори да се появи.

 2. 2 Mollov // 16.02.2011 в 23:33

  Ти изобщо знаеш ли кво значи PR? Ако отговора е НЕ, тогава просто спри да правиш подобни “логични коментари”. Ако отговора е ДА, тогава честно казано не ти разбирам начина на възприемане на информацията.

 3. 3 idle // 18.02.2011 в 12:12

  gfrsz, ти компютърен специалист и/или ентусиаст ли си или футболен запалянко?! Все си мисля, че спора м-у NV-ATi и Intel – AMD, при хората, които ги ползват е поставен на малко по-интелигентна основа…. Все си мисля, че колкото и да се спори в определени ситуации, след това се стига до заключението, че всяка платформа си има предимствата и недостатъците и съответно своето място на пазара!? Поправете ме ако греша! Явно греша, обаче!
  Изблици от подобен род могат само да създадат неприятно усещане от околните… Това че NV в последните няколко години са непоклатими във високия клас се дължи на редица факти, които те постигнаха, както и на политиката им на пазара. Факт е че мястото им е резултат от редица постижения и много работа. ATi от своя страна също имат много достойнства и тепърва ще показват потенциала си в професионалния клас. Говорим за ПРОФЕСИОНАЛЕН клас – не геймърски машинки и домашно кино.
  Така че емоционалните изблици, моля на друго място – не тук в уважаван и четен сайт!
  Айде със здраве!

 4. 4 idle // 18.02.2011 в 12:14

  Благодаря за добрата статия!
  Похвално сте дали малко добро инфо по темата на български. Предпочитам, отколкото да се ровя и да чета на английски понякога.

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 21.02.2011 в 10:08

  Всъщност е в раздел фирмени и прес съобщения, което значи, че не е наше дело. И сме от малкото сайтове, които специално са отделили този вид съобщения от авторските новини, именно за да няма критика към стила им и информацията, която поднасят, отправена към нас.

  За капак – хората с право се хвалят, постигнали са успехи. Ама тук на някакви фенбойчета вечно не им харесва…