AMD E350 и ASUS E35M1-M Pro – Fusion настъпва

AMD E350 и ASUS E35M1-M Pro – Fusion настъпва

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 22.02.2011, 26,695 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


Не малко хора веднага биха поискали да разберат за какво точно може да се използва новата платформа Brazos, без да гледат някакви конкретни резултати и графики на производителността на вграденото графично ядро, например. Като се има в предвид ориентацията на Brazos, а именно да е пряка конкуренция на Intel Atom при нетбук и неттоп машините, то нещата в голяма степен са ясни. Може би най-сериозното приложение на Brazos са нетбуците, където енергопотреблението е от голяма важност, както и HTPC-тата, където наличието на много вентилатори и големи размери на кутията са просто извън всякакъв коментар.

За разлика от Intel Atom, при ядрата Zacate (Bobcat) положението с нивото на производителност не е толкова проблемно. Наистина, тези нови двуядрени чипове на AMD в никакъв случай не могат да се мерят дори и с един двуядрен Athlon X2 5000+, но не това е основната им идея. Ако търсите сериозна двуядрена производителност, еквивалентна на актуалните предложения тип dual core, значи сте объркали платформата. При Brazos (подобно на Atom) не става дума за високи нива на производителност, а по-скоро за “адекватни нива”. Тук говорим за това дали Windows 7 ще работи както трябва, или ще личи недостатъчното процесорно ускорение (както при Atom). Тук говорим дали ще можете да гледате спокойно любимите си филми и видеофайлове, да слушате музика, да сърфирате в интернет, да работите с мултимедийните си устройства, а защо не и да пускате по някоя и друга игра от по-старото поколение. Ако казаното в последните две изречения е по-близо до това, което вие търсите, тогава можете да погледнете и към Brazos.

Що се отнася до двуядреният вариант, какъвто е например Е350, нивото на производителност е достатъчно добро, че да можете да използвате машината като едно напълно функционално домашно PC, HTPC или офисна машина. Ако до сега сте използвали Atom и сте ненавиждали недостатъците му, при платформата Brazos те почти напълно отсъстват. Работата под Windows (за което бяха отделени четири работни дни), вършейки най-често срещаните задачи (офисна, домашна или мултимедийна работа) бе безпроблемна, като много рядко човек може да забележи, че системата всъщност не е последно поколение платформа Intel Sandy Bridge (2-3 дни преди теста работех на такава система). Рядко се забелязваше леко забавяне в системата, но едва когато са отворени поне 10-на IE8, две чат програми, стартиран Media Player Classic, възпроизвеждащ HD филм и стартиран торент клиент, както и непостоянна употреба на офис приложение (MS Word или Excel). Все пак като се има в предвид, че HD видеото се ускоряваше от графичното ядро, не е чудно че двете процесорни ядра Bobcat се справяха спокойно с останалите задачи. Процесорното натоварване (сумарно) достигаше до 80% и в нито един момент не бяха отчетени 100%, пълно натоварване на Е350 и създаването на реална ситуация за недостиг на процесорни ресурси. Нека допълня, че все пак целта не беше да стартирам ненужно много приложения с цел нарочно да затрупам процесора със задачи, а по-скоро да симулирам реална ситуация на домашна/офисна употреба на машина с тази дънна платка/APU.

С няколко думи казано – субективното усещане за машината, изградена около дънна платка ASUS E35M1-M Pro е за напълно адекватно ускоряване на задачите под Windows 7, никакво осезаемо забавяне на работата, безпроблемно ускоряване на интерфейса AERO, ускоряване на HD видеофайлове (MKV, Blu-Ray и т.н.) през вграденото графично ядро (за целта се използваше Media Player Classic 1.5 и DXVA), както и възможност за стартиране на дори съвременни игри, но при минимални настройки на качество и резолюция от 1024 х 768. На страницата с резултатите ще видите точните цифри и постижения. Дори накарахме двуядреният Е350 да ускорява сам декодирането на 1080p Blu-Ray и в известен смисъл успя да се справи, като единствено динамичните сцени демонстрираха “накъсване”. Нещо, което с машина с Atom (без добавката ION) не можете да постигнете никога.Всички страници от статията:

 1. Fusion е тук
 2. Какви са възможностите на Zacate?
 3. ASUS E35M1-M Pro
 4. Е350 и дискретна графика - има ли смисъл?
 5. AMD E350 и овърклока
 6. Тестова система и софтуер
 7. Резултатите
 8. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,10 коментара

 1. 1 Алекс // 22.02.2011 в 16:22

  Супер ревю. Доста добра машинка са скалъпили AMD ,кефи ме :d

 2. 2 Alabala // 22.02.2011 в 18:10

  Машинката е таргетирана към HTPC, а явно ревюращя никога не имал такова. Не са засегнати основните неща, които са важни за едно HTPC.

  По всички ревюта плейването на blu-ray не стига повече 40% горна граница. С кой точно филм ви е накъсвал? 3D blu-ray явно не сте пробвали изобщо. MPC-HC е ултимативно дървения плеар, можеше да пробвате едно XBMC или Boxee как се държи. Стримва звука както трябва? Какъв трансфер се постига през ланката и колко товари машината като стигне до макса? Някакви пробеми с драйверите?

  От сега не си губете времето да тествате с чист Atom без ION, няма смисъл. Чистите Atom-и никой луд няма да ги сложи на домашна машина. Може да изтестествате с един ION да се види, че разликата е минимална, нищо че ION-a е вече на повече от година.

 3. 3 Bobi (biox) // 22.02.2011 в 18:36

  Браво на ревюиращият! Отлично представяне. Даде ми информацията, от която имах нужда. Споделям “…очаквах малко повече от Zacate и E350, но и показаното изобщо не е малко…”
  Определено това би бил изборът ми към момента за HTPC.

 4. 4 Mollov // 22.02.2011 в 19:57

  Alabala, да прав си, не съм имал никога dedicated HTPC… но и в случая ревюто не е с идеята да тестваме само HTPC, щото Brazos-а определено не е само с тая цел… а относно накъсването – ако си обърнал внимание, става дума за чисто процесорно ускорение (а кой е филма се вижда на screenshot-а)… колкото и да са добри тия ядра Bobcat, просто не виждам как на процесорно ускорение горната граница ще е не повече от 40%… когато ускорява през графиката, тогава и при нас бяха отчетени подобни стойности, като повече бяха между 20% и 30%, от колкото повече. През LAN-а трансфера достигаше 55 MB/s, като по-постоянно се поддържаха около 49-50 MB/s. Проблеми с драйверите не съм имал, каквото качих, всичко работеше. Иначе тестове с чист Atom имам, утре ще ги добавя… ION към момента нямам, но за мен е добре да се види и CPU vs CPU как е положението, щото за домашна машина, ускорението през GPU не ти помага за работата под Windows, офис неща и т.н. независими от CUDA (Atom), Stream (AMD) или ускорение през GPU-то.
  Колкото до разликата с ION – да, може и да не е голяма, но тук имаме и момента с цената… и достъпността… защото скоро Brazos-а ще е супер масов (дано от AMD не прецакат това), докато ION-а е не само трудно достъпен (малко готови решения и минимален брой ритейл платки), но и при мобилните почти отсъства.

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 22.02.2011 в 22:44

  “MPC-HC е ултимативно дървения плеар, можеше да пробвате едно XBMC или Boxee как се държи.”
  Никога не съм разбирал тая страст да се плюе MPC-HC, единственото, което не ми е вървяло добре с него (всъщност не тръгва заради липса на поддръжка) е амбилайта, ама то е от на филипс софтуера и това, че не ползвам D3D output…

 6. 6 jigita // 22.02.2011 в 22:45

  А едно нетбукче с Онтарио ще разцъкате ли? С-50 имам предвид. Битката между нетбуците до 600лв един вид…

 7. 7 Тодор Богданов (mollov) // 22.02.2011 в 23:30

  Ако ни дадат за тестове – веднага… :)

 8. 8 Yotce // 23.02.2011 в 11:41

  А някаква секретна информация кога ще се появят в България подобни дъна дали няма да споделите ;)

 9. 9 Тодор Богданов (mollov) // 23.02.2011 в 11:54

  Ами не е секретна… недостатъчните количества Zacate и Ontario пречат на пускането на повече продукция в retail канала. Предполагам, че до месец-шест седмици ще има развитие…

 10. 10 Alabala // 10.03.2011 в 11:50

  Под “MPC-HC е ултимативно дървения плеар” имах в предвид, че е много неудобен и е с ужасни контроли. Не, че не работи, но откакто ползвам XBMC и Boxee съм станал много мързелив :) Искам всичко да става с 2 клика и без ровичкане по менюта.