Ivy Bridge и Intel P67/H67- да, ще е възможно, НО….

Ivy Bridge и Intel P67/H67- да, ще е възможно, НО….

В раздел: Новини от на 18.02.2011, 4,957 показвания

Сагата по обратната съвместимост на процесорите Ivy Bridge (22nm Sandy Bridge) с наличните в момента чипсети от фамилия Cougar Point става все по-завързана и непредсказуема. Да, от Intel официално потвърдиха съвместимост между Sandy Bridge и бъдещите дънни платки с чипсет Panther Point (предназначен за Ivy Bridge), което ще става без никакъв проблем и е въпрос на време докато се появи новият чипсет през 2012г. Другият вариант обаче, касаещ поставянето на чип Ivy Bridge в достъпните сега дъна с Intel P67/H67 бе обект на сериозни слухове и спекулации, докато от Intel не потвърдиха официално, че и това ще е възможно, НО….

… тук имаме едно голямо НО. Проблема е в това, че информацията относно осъвместяване на дънните платки за процесорите от фамилия ivy Bridge все още не е налична. С по-прости думи казано, към момента производителите на дънни платки не са напълно наясно какво ще трябва да е по-различно при дъната с P67/H67, за да могат на 100% да обявят поддръжка на бъдещите Ivy Bridge. Още по-просто казано, все още не е ясно кои платки ще могат, и кои няма да могат да работят безпроблемно с Ivy Bridge. Досега се предполагаше, че единствено ъпдейт на BIOS-а ще е достатъчен, но сега това не е напълно сигурно. Има вероятност от Intel да изискат и други промени по дизайна на платките, което да е необходимо за пълната поддръжка на ivy Bridge. Също така е възможно високият клас платки с P67 да са достатъчно подготвени и в момента и да могат да приемат Ivy Bridge само след BIOS Update.

Според така показаната картинка, всичко би трябвало да е съвместимо със всичко, но… докато нещата не станат напълно ясни, “звездичката” поставена на 2-3 места в тази картинка буди достатъчно смислени съмнения относно лесно добавяне на поддръжка на Ivy Bridge върху наличните в момента дънни платки.


Етикети: , , , , , , , , ,Един коментар

  1. 1 N // 18.02.2011 в 17:33

    След като производителите на дънни платки нарочно предизвикаха изтеглянето на P67 от пазара за да се отърват от залежалите P55 платки които дефакто са непродаваеми, както и всички 45нм процесори на интел, под фълшив предлог за дефект в чипсета, който така или иначе щеше да премине на нов степинг рано или късно. Сега опасенията падат върху това че никой не би дал баснословни суми за дънна платка която ще му служи само 9 месеца до излизането на P77 чипсет затова и нуждата от това да имаш най-последното възможно най-дълго, а P67 ще бъде изкопаемо с намален набор от екстри което ще си проличи само след броени месеци. От тук са провокирани и заплахите че видите ли само P67 ще поддържа Ivy, затова купувайте най-скъпото възможно дъно сега. Преди време производителите също заплашиха че ще вдигат цените с 10-20%.