Ревю на Compact Flash карти Transcend 600x

Ревю на Compact Flash карти Transcend 600x

В раздел: Ревюта от на 28.10.2009, 7,463 показвания

transcend-cf-compact-flash-card-extreme-speed-600x

Неотдавна писах за появата на едни от най-бързите и достъпни Compact Flash карти за професионални фотографи у нас – Transcend CF 600x, и макар да не спазих обещанието за скорошно ревю, е време да пусна поне предварителните резултати от тестовете. Днес или утре вече ще имаме и ExpressCard четец за флаш карти, с който могат да се постигнат и максималните скорости на четене и запис, защото, както ви е известно, USB четците ограничават постижимите скорости доста.

На теория USB 2.0 (Hi-speed) интерфейсът предлага до скорости 480 Mbps, но на практика постижимата реално производителност е по-ниска – в идеални условия – малко закачени към портовете устройства и наистина добър четец, е възможно да постигнете скорости от порядъка на 30 MB/s при четене, по-рядко и при запис. Ако си спомняте, преди време в mobility.BG писахме и за един външен диск на Freecom, който използва собствен драйвер, позволяващ допълнително ускорение на тези скорости, макар и не при всякакви условия. При всички положения, някои устройства, като външни твърди дискове и бързи флаш карти, постигат с лекота тези скорости и всъщност няма начин да се възползваме от възможностите им през този интерфейс.

Когато говорим за Compact Flash карти, при които се преследват скорости, предназначението им става силно ограничено. Флаш картите не са подходящи за използване като твърд диск (например с IDE/SATA преходник, който при нас не сработи по някаква причина) заради ограничения брой записи/презаписи, които могат да се правят върху тях – със запис на снимки надали ще го достигнете лесно, но при използване от операционна система, която постоянно човърка малки файлове – със сигурност картата няма да живее дълго. CF карти се използват в някои джобни компютри, но там скоростта не е най-важното. Основната причина да се преследват високи скорости са професионалните фотографи, понеже почти DSLR фотоапарати от висок клас работят с Compact Flash карти заради по-високата им надеждност и здравина. За да ви дам бегла представа какви скорости се изискват при апаратите – представете си, че едно от най-евтините професионални решения на Nikon – D300s, може да снима до 8 кадъра в секунда. Записът на тези кадри, разбира се, е отложен заради буферите, с които разполага апарата, но въпреки това говорим за 8 кадъра, всеки от които изисква записа на поне 12 MB компресиран NEF файл (raw формата на Nikon), или доста повече, в случай, че се използват некомпресирани или 14-битови файлове. Да не говорим, че повечето фотографи използват и JPEG файл (NEF+JPEG), който заема допълнително около 7 MB. Нуждата от огромен обем, който да съхранява снимките, и висока скорост на запис доведе до появата и на бързи CF карти за професионалните фотографи. SanDisk, като една от най-познатите на фотографите марки, продават своите ExtremePro с обм 16~64 GB доста скъпо. Затова появата на CF карти със сравнително висок обем (8~16 GB) и същите максимални скорости (600x, или около 90 MB/s) на по-достъпна цена е повод за радост.

Tanscend Compact Flash 600x

Tanscend Compact Flash 600x

Проблем обаче се явява не само записът с висока скорост (списък с апаратите, които въобще поддържат UDMA, пуснах в този материал), но и изчитането с порядъчна скорост, понеже 16 GB не се местят лесно дори със скорости от порядъка на 25-30 MB/s. На пазара се предлага сериозно разнообразие на USB четци (този, който използвах за теста е Universal Media Reader на Belkin), но много рядко се появяват ЕxpressCard четци, които от своя страна могат да се ползват само в ноутбуци, и FireWire устройства, които също не предлагат много повече от USB конкурентите си, въпреки по-високата цена. На нас ни се наложи да си поръчаме ExpressCard четци от ebay, откъдето и забавянето на тестовете с такива – Bloody вероятно ще допълни още тази вечер резултати от тестове (аз още чакам своя).

Ако се върнем към тестовете – картите на Transcend се явяват едни от най-бързите на пазара, а у нас и без това е трудно да се намерят прилични CF карти. Двата модела – Transcend CF 600x 8 GB и Transcend CF 600x 16 GB се предлагат на цени съответно 159 и 289 лева, което е доста далеч от обявените предварително “малко над 10 лева за гигабайт”, но поне вече са налични, защото досега подобни карти като обеми и скорости ги гледахме само на хартия. Естествено, в тестовете през USB тези карти няма да блестят с почти нищо пред по-стари бързи CF карти, но дои и тук се забелязва разлика:

ATTO

ATTO

В ATTO при запис на по-големи обеми практически липсва разлика, като картите с епредставят както и 300-скоростната на Verbatim, която ползвахме за сравнението. Тестът просто е ограничен от скоростта на USB интерфейса и не може да покаже каквито и да е разлики в Overlapped I/O режим.

DiskBench File Copy MB/s - 16MB NEF

DiskBench File Copy MB/s - 16MB NEF

В DiskBench нещата изглеждат малко по-различно. Всъщност идеята на теста е простичка – копирахме raw файл от твърдия диск на компютъра върху картата, което изразява възможността за запис точно така, както бихте употребявали една CF карта за фотографски нужди (макар обикновено да копирате от картата, а не на :)). Двете карти на Transcend се справят по-добре, но са ограничени от интерфейса.

Lexar 4GB 60x

HD Tune Lexar 4GB 60x

Verbatim 8 GB 300x

HD Tune Verbatim 8 GB 300x

Transcend 8 GB 600x

HD Tune Transcend 8 GB 600x

Transcend 16 GB 600x

HD Tune Transcend 16 GB 600x

Разлики в HD Tune се забелязват с лекота – и двете карти на Transcend се представят по-добре от тази на Verbatim. И пак опираме до въпроса, че тези тестове са ограничени от USB интерфейса на четеца. Явно фотографите, искат или не, трябва да ползват лаптопи, ако искат да копират после с висока скорост, защото за РС единствен вариант е SATA четец – който е по-скоро преходник, пък и нито е удобен, нито работи гарантирано.

В заключение мога да кажа само, че тези два модела на Transcend искат повече. По-бърз четец, по-висок клас апарат, а и са скъпи. На фона на това, че една читава кутия за CF карти е 30-40 лева, а DSLR телата започват от над 2000 лева, не мисля, че има някой, който да възрази за цената, ако иска да гони максимална производителност. В областта на фотографията под 300 лева струват малки аксесоари, а 8-гигабайтовата карта е на цената на по-голям диаметър CPL филтър. С всичко това искам да кажа, че цената е добра, ако ви трябва такава карта. Пък и нямате много избор, иначе ще платите с 50-60% отгоре за SanDisk, при това, ако го поръчате отвън, понеже у нас май ExtremePro не се предлагат.

Compact Flash картите на Transcend може да купите от онлайн магазина на hardwareBG.com


Етикети: , , , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 30.10.2009 в 00:03

    Ето и първите порции от обещаните тестове с ExpressCard четец:
    http://bloodys.com/?p=3031