Xigmatek LOKI, GAIA и AEGIR процесорни охладители

Xigmatek LOKI, GAIA и AEGIR процесорни охладители

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 5.04.2011, 15,916 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7


Преди години бе доста трудно човек да си намери читаво охлаждане за процесора. Налагаше се да импровизираме много, да правим “чудеса от храброст” само и само да постигаме по-ниски температурни нива, особено когато става дума за овърклок. Изобщо цялата ситуация бе доста усложнена и се налагаше да се справяме с каквото имаме под ръка. В днешни дни обаче, положението е доста по-различно, за щастие на много потребители и овърклокъри. Човек има голям избор от охладители, стига да разполага със съответните финанси, че да си позволи дадения охладител. Така да се каже, само пари да имаш, възможностите са многобройни. Говорейки за възможности, от Xigmatek ни предлагат три доста интересни възможности за охлаждане на процесора в нашата компютърна система. Става дума за “малкия” LOKI, по-големият GAIA и най-сериозният от трите охладителя – AEGIR. В този материал ще ви представим тези три модела на Xigmatek и как те се представят по време на коронният им номер – овладяване на топлоотделянето на съвременен многоядрен процесор.

Спор няма, че от Xigmatek са помислили за много неща. Едно от тях е H.D.T. – Heatpipe Direct Touch. В превод това значи, че топлинните тръби (присъстващи и при трите модела) контактуват директно с процесора, а не посредством допълнителен топлопроводен материал (“основата” на охладителя, при моделите с недиректен контакт между тръбите и CPU). Това намалява температурното съпротивление и възможността за по-директно усвояване на топлината и отвеждането й далеч от чипа. Друго интересно нещо около трите модела е начина на закрепване на вентилатора към радиаторната част на охладителя – посредством гумени “тапи”, което неутрализира вибрациите и понижава общото ниво на отделен шум от охладителя.

Така стигаме и до трите конкретни охладители, които ще ви представим – LOKI (SD963), GAIA (SD1283) и AEGIR (SD128264). Образно можем да разделим трите модела по класове – за по-непретенциозен овърклок – LOKI; за машини, при които LOKI е недостатъчен – GAIA; за по-сериозни процесори, където се търси (почти) максимален овърклок – AEGIR. Въпреки това, в процеса на тестовете се установиха доста интересни резултати, които могат и да ви променят начина на мислене за конкретен модел от трите представени. Но нека започнем със самото представяне и най-малкият от трите – LOKIВсички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Xigmatek SD963
 3. Xigmatek SD1283
 4. Xigmatek SD128264
 5. Тестова платформа и резултати
 6. Резултатите
 7. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , , , , , ,


4 коментара

 1. 1 асдFG // 05.04.2011 в 16:08

  Кой кулар бихте ми преропъчали за моя Е8400 ?

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 05.04.2011 в 16:15

  И LOKI-то ще се справи с подобен двуядрен чип :)

 3. 3 Хенри // 07.04.2011 в 17:10

  Интересно ревю, благодаря.

 4. 4 God // 07.04.2011 в 18:44

  GAIA-та всъщност е добрият стар S1283 с различно закрепване.