Допълнение към ревюто на Transcend Compact Flash 600x

Допълнение към ревюто на Transcend Compact Flash 600x

В раздел: Ревюта от на 1.11.2009, 3,758 показвания

Най-после дочаках ExpressCard четец, който на теория може да покаже наистина на какво са способни новите карти на Transcend, които представихме тук. Междувременно обаче попраднах на това ревю на Rob Galbraith, в което може да се убедите, че все пак по-скъпите карти на SanDisk имат предимство по отношение на постигнатите в апарата скорости. Трябва да отбележа, че за теста разполагах и с Nikon D300, но още преди да изчета ревюто по-горе, бях стигнал до заключението, че постигнатите от него скорости на запис са по-скоро разочароващи. Но първо да довърша започнатото…

transcend-cf-600x-expresscard

ExpressCard четеца за Compact Flash карти, с който тествах, е съвсем обикновен, китайски, без нищо, което да индикира нужда от нещо повече от това да го поставите в подходящ слот и да сложите в него карта. Проблем е твърде плиткия слот за картата – ако не сте внимателни, като нищо може да изкривите някой от пиновете на конектора в дъното му.

Резултати от ATTO Disk Benchmark (KB/s)

Резултати от ATTO Disk Benchmark (KB/s)

Както може да видите, резултатите, постигнати с помощта на ExpressCard четеца, са впечатляващи и нямат нищо общо със скоростите на трансфер през USB четец. За съжаление у нас масово са разпространени точно USB моделите и да се намери нещо на ExpressCard, камо ли на FireWire 800 (подчертано 800 Mbits, иначе няма да спечелите нищо) е цяло приключение, поне засега (след тези няколко статии или някой ще вкара, или поне ние ще започнем да предлагаме в магазина такива ExpressCard варианти).

Спорно е дали най-важното е картите да работят бързо с фотоапарата – в крайна сметка снимането на серии е по-типично за спортни журналисти, хора, които “ловят” (в кадър) птици и фоторепортерски задачи, докато в ежедневната (или иначе казано аматьорска) употреба всяка нормална относително бърза карта ще даде затоволителни скорости, особено, ако не записвате и 14-bit uncompressed+Fine JPEG комбинации (така или иначе при raw файловете на Nikon няма причина да не ползвате компресиите) :)= За останалото може да разчитате на буфера, който побира доволно количество снимки като за отделни серии. И все пак, не би било лошо, ако апаратът смогваше да пълни по 2-3 снимки в raw директно на картата, като по този начин освобождава ресурс за по-бавно изпразване на буфера, нали?

Резултати от тест с Nikon D300 (MB/s)

Резултати от тест с Nikon D300 (MB/s)

Е, както виждате, няма как да стане – като изключим картата на Lexar (където, честно казано, резултатът даже е завишен, понеже трябваше да записвам jpeg файлове и да смятам размер х брой, какъвто проблем почти нямах при запис на NEF+jpeg върху по-бързите карти, понеже се побира точно една подобна комбинация), останалите карти са достатъчни за нещо като един кадър в секунда при запис на компресиран 12-bit NEF и JPEG с най-високо качество – комбинация, която винаги съм използвал. Това е откровено казано разочароващо, от друга страна – от ревюто, към което дадох връзка, се вижда, че проблемът е не толкова в картите (интересното е, че според същото ревю Nikon D300 прави близо 30 MB/s със същите карти), колкото в апарата – Canon 5D markII се справя доста по-добре (което пък ще опитам още утре). UDMA режимите са някаква мистерия – Nikon смело препоръчват като съвместими именно картите, които правят най-висок трансфер, но защо карти, които постигат същите скорости на запис благодарение на същата технология, но при работа на PC, не се справят толкова добре в апарат, не бих могъл да отговоря. Въпрос на фърмуер и пари или?


Етикети: , , , , ,Коментарите са забранени.