2-ядрен или 4-ядрен процесор за игри?

2-ядрен или 4-ядрен процесор за игри?

В раздел: Статии от на 3.11.2009, 25,738 показвания

Повода да реша да направя малко тестове и да видя резултата от тях са многобройните теми във форума и вълната „препоръки” за закупуването на четириядрени процесори (AMD и Intel) за домашни машини предназначени за игри. ОК, лошо няма – искаш як процесор, имаш пари = купи го и му се наслаждавай… това е работеща формула.
Проблема обаче е, че повечето конфигурации са малко или много ограничени от бюджета (дори като се абстрахираме от кризата все пак сме в България и излишните пари не са често срещано явление) на потребителите, които искат да си купят нов компютър и които получават съвети за могъщи четириядрени процесори.. а за видеокартата често е каквото остане или нещо посредствено.

PHENOM II X2 550 BOX

Това, което най-много ме тормози е, че съветниците (независимо дали са колеги от бранша, или просто искрени доброжелатели) не се опитват да търсят баланс в машините а се набляга на определени компоненти, които да “спечелят” потребителя… като най-често се спекулира с процесора. И докато, ако това е съвет от искрен приятел той може да се прости, защото не всеки разбира и трябва да разбира от компютри в дълбочина, то ако съвета идва от търговец е непрофесионално и дори малко обидно… към клиента и дори към бранша.

Между другото пиша началото на статията преди да почна тестовете (сега дойде пустата муза…) и аз нямам представа какво ще покажат те. Лично аз съм привърженик на тезата – яка видеокарта и с останалите пари процесор (след това изказване сигурно Intel и AMD ще ми сипят цианид в кафето) и вярвам, че и след теста ще продължа да съм на това мнение, но досега никога не съм правил точно сравнение и впечатленията са ми били от различни машини, които сме асемблирали в офиса. Естествено не искам да кажа че процесора не е от значение.

Нямам никакво намерение да се оливам с много тестове и вариации – ще се опитам да симулирам средата на домашния потребител – ще пусна тореннт клиента, скайпа ще си работи, ще има антивирусна и всички други неща, които са пуснати при всеки потребител, но винаги са спрeни при официални сравнения на видеокарти и процесори.

Планирам да тествам при следните условия:
Резолюции: 1280х1024, 1600хх1200 и 1920х1200 – Това са малка, средна и висока резолюция за игри. Малката е все още една от най-масовите, средната в момента е най-геймърската заради масовите 22” монитори с тази резолюция, както и заради 120Hz геймърски LCD монитори, а най-високата… тя си е просто най-високата резолюция преди да се премине към извращения от по над 2000 на нещо си дето има по-малко от 5% ползватели по света които не се интересуват дали да си дадат парите за процесор или за видеокарта.

За “background” натоварване мисля да пусна освен антивирусна и торент клиент с 5 файла за сваляне. Ще лимитирам скоростта на даунлоада на 2048МВ/с , ще отворя 3-4 прозореца на форума и сайта и ще пускам игрите в различните резолюции.

Процесорите с които мисля да тествам .. всъщност ще е само един процесор пуснат в няколко режима:
2.6GHz две ядра
3.6GHz две ядра
2.6GHz четири ядра
3.6GHz четири ядра

Според мен всички тези режими покриват 90% от системите на пазара. Искам да напомня че тука се мери зависимостта на видеокартата от процесора в няколко по-масови игри и „задължителния” и непоказващ нищо смислено 3Dmark Vantage. Чудех се кои игри да избера за тестовете и накрая реших да са S.T.A.L.K.E.R. clear Sky, Crysis Warhead и GTA 4, която официално е единствената игра (не съм супер запален геймър и може да съм пропуснал някое заглавие) която поддържа многоядрени процесори и успява да се възползва от многото ядра. Със сигурност ще съм изпуснал някое интересно заглавие, но не пречи, ако се появи нова и интересна игра да се направят нови тестове с нея.

Системата, на която направих тестовете:
AMD Phenom X2 550 с отключени 4 ядра
Gigabyte MA790XT-UD4P
4GB G-Skill DDR3 1333MHz
300GB WD VelociRaptor
XFX Radeon HD4870 1GB DDR5 PCI-E

Видеокартата, въпреки че е по-стар модел в момента като производителност все още е в „златната среда” като производителност и цена и може да се каже, че покрива „изискванията” за днешния тест. Драйверите са Catalyst 9.9 и всичко се сетната на дифолт.

Ще започна с неприятния (за мен ) тест – синтетиката 3Dmark Vantage:

3dmark_gpuscore

На пръв поглед резултатите изглеждат със значима разлика, но ако се загледате в цифрите ще видите, че разликата е крайно малка и може дори да мине като статистическа грешка. Факт е, че четири ядра на висока честота помагат за по-високата производителност, но ако се съпостави цена за кадър ще е определено нерентабилно.

3dmark_details

Реших да извадя и малко детайли от резултата… не че самия тест има някаква стойност за мен, но така и така го пуснах… поне да видя повече неща от него. Докато не излезе новата му версия той ще е “универсалното мерило” за 3D производителността в игрите (само да не вземете да му повярвате!).

Както в началото казах – не съм голям геймър и основно играя на шутери, затова мисля, че е логично да изтествам и с любимите си игри:

stalker_1280

За мен лично тука изненади няма. Ниската честота на процесора определено не успява да “изпълни” видеокартата и това се отразява веднага на резултата. Положението се променя когато имаме процесор на … тука е въпрос на гледна точка: за мен думата е нормална, за други може да е висока честота. Интересно е че 4-ядрения процесор на ниска честота успява да “помага” на картата точно както и 2-ядрения на висока и другия 4-ядрен на висока. Да видим какво ще е положението на по-висока резолюция:

stalker_1600

Тука за мен картинката е същата… гледайки резултати се замислих дали не съм объркал нещо… 2-ядра на висока честота са дават същия прираст както и 4-ядра на ниска и висока… Очевидно за S.T.A.L.K.E.R. единствения “лош” процесор е 2-ядрен на ниска честота. Остана само още един тест – на най-високата резолюция:

stalker_1900

Почти същата картинка… Разликата е че видеокартата е на ръба си (за мен е и минала ръба) и няма процесор, който да и помогне да се представи по-добре. Това обяснява и по-малката разлика между най-слабия и останалите процесори… видеото просто “няма душа” за повече :-)

Остана още един шутер за бенч – Crysis Warhead:

crysis_warhead

При него се наблюдава друга и по-логична (за мен лично) картинка. Видеокартата си е почти издъхнала с най-слабия процесор и реално комфортна игра не може да има. Когато има какво да я “бута” играта става възможна – не перфектна, но напълно възможна. Май ще повторя теста, но с по-слаби настройки на играта, за да видя дали когато картата има сила процесора ще влияе. За мен лично единствената полза от повечето ядра е това, че има кой да се “грижи” за останалите системни процеси. А те в случая са повече от нормалното, защото съм сигурен, че ако играят сериозно ще си спрат най-малкото торент клиента… който в нашия случай успяваше да тормози допълнително системата.

Последния тест който пуснах е на игра която официално поддържа многоядрени процесори – GTA 4:

gta4_fps

Тук реално можем да видим какво ще значи процесора за игрите след 1-2 години, когато се появят истински игри, които да се възползват от многото ядра на процесорите ни. Нарочно казвам истински, защото за мен лично GTA 4 е с малко кретенски енджин – не видях какво толкова успява да товари и видео и процесора толкова много… Далеч по-красиви и сложни игри са доста по-леки за видеокартата. Но фактите са си факти – GTA 4 “кльопа” ядрата по-настървено от колкото аз луканка :-)

Хубавото на играта е, че в бенчмарка който пуска дава доста ценна информация:

gta4_system

Тази статистика на мен лично много ми допадна! По нея много добре се вижда как играта наистина има желание за ядра докато видеокартата успява да издържи. Вижда се че при ниските резолюции процесора успява да “избута” видеокартата, а при високите няма никакво значение… картата е достигнала лимита си.

Определено ще се поинтересувам от GTA4 като игра. Не защото ми харесва, а защото е много интересната зависимост на играта към процесорните ядра. Просто играта си иска на първо място 4 ядра… а ако те са на около 3-3.2Ghz всичко е ОК… нагоре мегахерците нямат никакво значение за играта (поне не с тази карта). А тогова за мен е малко странно – или става дума за поредния бъгав енджин или за някаква адска недомислица или (дано не съм прав) за изкуствено налагане на 4-ядрените процесори на пазара… все пак те се произвеждат на кило и явно трябва да се генерира изкуствен стимул за закупуването на 4-ядрени процесори.

За мен лично тези кратки тестове (ако се наложи ще ги разширя) показват, че все още мегахерците са определящите за игрите. Както е казал мечо Пух – колкото повече, толкова повече :-) естествено това ще се промени, но според мен няма да е прекалено скоро и няма да има такова значение за най-масовия потребител, защото най-масово продавани гейм машини са в диапазона 800-1200лв (с ДДС без монитор) и точно там е ключов момента – процесор или видеокарта? За мен отговора на този въпрос, поставен при горните условия е видеокарта!


Етикети: , , , , , ,25 коментара

 1. 1 BABHOMED // 03.11.2009 в 01:18

  За налагането на 4 и повече ядра е ясно още от както измислиха х2..Интересно е до колко в бъдеще ще оптимизират калпаво писаните приложения (игри най вече) за много ядренни процесори за да има адекватна скалируемост..

 2. 2 cvetkopetko // 03.11.2009 в 01:41

  Браво :)

 3. 3 Радо // 03.11.2009 в 03:36

  Под въпрос е до колко може да се оптимизират приложенията на практика. В крайна сметка нишката си е нишка – не може да се раздели. Може би трябва да се премисли софтуерното проектиране като цяло, а това не става за един ден.

 4. 4 TOFO // 03.11.2009 в 03:52

  Чудесен тест!!! Браво!!! Само имам 1 малка забележка, която е съществена. Масовата резолюция на 22″LCD е 1680х1025 Widescreen, а не 1600х1200 Fullscreen, както в твоят случай.

 5. 5 Григор Стоичков (GrigorBG) // 03.11.2009 в 03:58

  Масовата е 1680х1050 – да, така е. В началото мислех да взимам монитори от офиса, но в последния момент се отказах и реших да тествам на класиката – 24″SONY FW900 – докато не изтропа безвъзвратно няма да го сменя :-)

 6. 6 petar // 03.11.2009 в 09:43

  ами ако имаме сли или крос със две “бюджетни” карти?

 7. 7 aleks // 03.11.2009 в 11:01

  аз съм за добрата видеокарта. например аз като бях със старата видеокарта radeon 9250 и процесор амд семпрон 3200+ 1.8 гхц примено pro street не тръгваше, а след това като смених видеото с hd 4670 nfs undercover въобще не ми засича на резолюция 1280×1024 със същия процесор :D

 8. 8 c3r // 03.11.2009 в 17:35

  The official Games for Windows website has been updated with the recommended system requirements for the PC version of GTA IV, which are as follows:

  * OS: Windows XP SP2
  * Processor: Dual core processor (Intel Pentium D or better)
  * RAM: 2GB
  * Hard Drive: 18GB free hard disk space
  * Video Card: 512MB Direct3D 10 compatible video card or Direct3D 9 card compatible with Shader
  * Drive: DVD-ROM dual-layer drive

 9. 9 c3r // 03.11.2009 в 17:38

  Извинявам се за предния пост, не бях видял следното:
  Recommended System Requirements
  * Processor: Intel Core 2 Quad 2.4Ghz, AMD Phenom X3 2.1Ghz

 10. 10 Симеон // 03.11.2009 в 20:31

  Наистина трябва да оптимизират игрите за много ядрени процесори, едначи трябва да копуваме стоядрени процесори.

 11. 11 InJecTioN // 03.11.2009 в 21:01

  Да,наистина тестовете показват това,но аз пък мога да кажа,че специално за Far Cry 2,нещата стоят по коренно различен начин.Аз я играя с Phenom 2 x4 Black edition i видео ATI Radeon HD 3800 Series (512 MB) (3870) и трябва да ви кажа,че специално за тази игра процесора е от най-голямо знчение!!!Няколко месеца я тествах с 2-ядрен Атлон,но резултата беше мн лош:Нисък фрейм рейт и постоянно натоварване на процесора на 100%!!

 12. 12 otnosno komentara na RADO // 04.11.2009 в 00:10

  В крайна сметка нишката си е нишка – не може да се раздели.

  Но нишките могат да се разплитат ?:)

 13. 13 vanmx // 04.11.2009 в 05:03

  Подобни експеременти съм си правил в къщи и до същия извод стигнах и аз. Ако има как тоя феном да го пуснеш на едно ядро пак ще видиш че разликата с многото ядра е малка. Повечето игри не само че не използавт 4 ядра, ами и 2 е съмнително дали използват.
  пп А бенчмарка на Far Cry 2 наистина изкарва много слаб резултат на едноядрени процесори, но иначе самата игра си върви нормално.

 14. 14 Ivan // 04.11.2009 в 10:43

  ЗА STALKER има фикс с който се ползват и 4-те кора на процесора
  http://stalker.filefront.com/file/Affinity_Fix_Quad_Core;94271
  Разликата е доста видна който иска мойе да се убеди сам

 15. 15 TOFO // 04.11.2009 в 12:48

  Реално няма какво да се лъжем, на повечето геймърски ботове, не им трябват 4 ядра. Може би след известно количество време ще се възползваме по-добре. Нямам идея новата ОС W7, дали ще ползва повечето ядра по-добре от XP. Имате ли идея?

 16. 16 Симеон // 04.11.2009 в 14:48

  TOFO естествено ,че исползва повече ядра но може ли да кажеш в какво(игри,програми,сърфиране и т.н)?

 17. 17 TOFO // 05.11.2009 в 09:21

  В който каквото знае. Тази информация ще е от полза. Аз ще се заровя, ама ся нямам никакво време.

 18. 18 Лош дьо Галош // 05.11.2009 в 12:20

  Симеон, доколкото ми е известно, няма начин да се направи един софтуер паралелен, ако той не е написан да бъде такъв. Не става нито драйвер да го направи, нито ОС, нито нищо. Виж другия процес (много процеси на един процесор) е възможен и работи от създаването на първата многозадачна ОС.

 19. 19 nightyj // 05.11.2009 в 16:49

  Пбробвай един тест на World of Warcraft за мен би било доста интересно, както и за многото фенове :)

  Поздрави: Николай

 20. 20 marianmumu // 06.11.2009 в 10:54

  Това с луканката ме изкефи

 21. 21 ОЗЯ // 06.11.2009 в 17:55

  Хубав тест. Всеки кара според възможностите и нуждите си. За мен покупка на новото поколение процесори на Интел не е оправдано освен ако не се използва за специализирани приложения. За игри до момента, както става ясно едно добре клокнато процесорче от рода на е6300 или представителя на АМД от теста е напълно достатъчен.

 22. 22 Митака // 09.11.2009 в 18:48

  Има начин да се накара едно приложение да ползва само едно ядро. Прави се по следния начин: отвяря се Task Manager, processes десен клик на процеса и се избира Set Affinity и се слага отметка само на товя ядро което искате. Полезно е при игри а и не само. Аз често го ползвам, докато конвертирам някой клип и гледам филм едновременно, им разпределям ядрата.

 23. 23 Omega // 10.11.2009 в 22:33

  Въпрос: Защо си избрал точно Phenom X2 550 ? Защо не пробваш с процесори с фабрично зададени 4 и съответно 2 нишки като q8200 и E6750/E6850 например. Това не е критика, просто се съмнявам, че при един и същ процесор може да има голяма разлика, било то с малка “модификация”.

 24. 24 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 11.11.2009 в 09:27

  Omega, не искам да ти звучи “наставнически”, но изглежда не си много навърте в материята. Phenom II X2 550 има физически четири ядра, като две от тях са изключени (поради една или друга причина – може да са дефектни, а може и да не са). В някои случаи човек може да попадне на процесор с абсолютно здрави четири ядра (както е в случая) и реално след отключването на допълнителните ядра да разполага с напълно функциониращ четири ядрен процесор способен да обработва по четири нишки едновременно. Това не е типа модификация която само “лъже” системата, че има две допълнителни ядра, а двете допълнителни ядра действително са там и работят адекватно и коректно. Тествано е с професионални приложения и двете допълнителни ядра работят на 101% стига да попаднеш на правилният процесор със здрави ядра.

 25. 25 maneff // 07.01.2011 в 11:10

  AtiTrayTools е програмка за оптимизиране и наместване на всевъзможни глезотийки и прочие.
  В нея има “Multi Thread Support” (намиращ се в Tweaks > Advanced tweaks) който може да се настрои ръчно на колко треда да работи абсолютно всичко със минимум и максимум).
  За мен това е голям плюс, понеже съм стабилен мулти-таскър и нямам навика да изключвам десетките бекграунд приложения, които така или иначе си хапват доволно ресурси.

  Чудно ми е как така няма друг софтуер, които позволява това ?!?!?! Ами хората които НЕ са със Ати карти кво… духат ли го? :(