В момента се провежда трети подред етап на разяснителната превантивна кампания насочена към ограничаване на софтуерното пиратство сред малкия и среден бизнес в България

В момента се провежда трети подред етап на разяснителната превантивна кампания насочена към ограничаване на софтуерното пиратство сред малкия и среден бизнес в България

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 27.05.2011, 3,640 показвания

По инициатива на Министерство на културата на Република България, Дирекция “Авторско право и сродните му права” и с подкрепата на Сдружението на издателите на бизнес софтуер/Business Software Alliance (СИБС/BSA – www.bsa.org/bulgaria), в момента се провежда трети подред етап на разяснителната и превантивна кампания на Министерство на културата, насочена към ограничаване на софтуерното пиратство сред малкият и среден бизнес в България.

Що е софтуерно пиратство

Софтуерното пиратство е неразрешеното копиране или разпространение на закрилян софтуер. То може да се осъществява посредством копиране, сваляне от мрежата, споделяне, продажба или инсталиране на голям брой копия на лични или служебни компютри. Това, което много хора не осъзнават, е че когато купувате софтуер, всъщност купувате лиценз за неговото използване, а не самия софтуер. Този лиценз ви информира колко пъти имате право да инсталирате програмата, така че е важно да го прочетете. Ако направите по-голям брой копия от разрешения, извършвате пиратство.

Целта на кампанията е – запознаване на стопанските субекти у нас с правния режим и спецификите при използване на софтуерни продукти, въвеждане и осъществяване на постоянен и ефективен контрол от страна на местните компании върху състоянието на използваните компютърни системи и инсталираните върху тях софтуерни продукти, превенция на нарушенията на авторското право върху компютърни програми, осъществяване на последващ административен контрол и налагане на административни наказания в случаите на установени нарушения по чл. 97 от ЗАПСП.

Текущ етап на кампанията е разпращане на разяснителни писма с приложен към тях примерен въпросник за използвани програмни продукти, набиране и анализиране от страна на Министерството на получена обратна информация чрез попълнените въпросници, достъпни и в онлайн форма на сайта на Министерство на културата – www.mc.government.bg.

Министерство на културата е компетентният държавен орган, ангажиран да следи за спазването на ЗАПСП, който извършва и регулярни проверки по реда на чл. 98 и сл. от ЗАПСП. В случаите на установени в хода на проверките нарушения по чл. 97 от закона на авторски права върху компютърни програми, служителите на Министерството са оправомощени да налагат административно наказание глоба (от 2000 до 20 000 лв.), както и отнемане в полза на държавата и унищожаване на предмета на нарушението.

Във връзка със споменатата по-горе инициатива се очаква засилен интерес към закупуването на софтуерни продукти, информация за типовете лицензиране, канали и начини за покупка и заплащане.

За повече информация – www.bsa.org/bulgaria и www.mc.government.bg.

За Сдружението на издателите на бизнес софтуер/Business Software Alliance (СИБС/BSA)

Сдружението на издателите на бизнес софтуер/СИБС (The Business Software Alliance/BSA) е международна нестопанска организация, посветила своите усилия на създаването на безопасна и законна онлайн среда. Сдружението представлява на международния пазар и пред съответните правителствени органи и организации световната софтуерна индустрия и партниращите й хардуерни производители. Членовете на Сдружението са компании, които развиват своята дейност в най-динамичния икономически сектор в световен мащаб. В рамките на своите програми СИБС насърчава технологичните иновации чрез своите образователни и обществени инициативи, свързани със закрилата на авторското право, сигурността на киберпространството и електронната търговия. Членове на СИБС са както световни софтуерни гиганти като Адоби, Алтиум, Апъл, Аутодеск, Бентли Систъмс, Корел, Десу Системс СолидУъркс Корпорейшън, Ембаркадеро, Фаматех, Майкрософт, МакАфи, Сименс, Саймантек, Текла, Теле Атлас, МатУъркс и техни хардуерни партньори, така и българските софтуерни издатели и разпространители БиЕмДжи, ДиТра и Майкрософт България.

 


Етикети: , , , , , , , , , ,2 коментара

  1. 1 Сашо // 27.05.2011 в 13:23

    Просто, хора, ползвайте linux и LibraOffice (наследникът на OpenOffice).

  2. 2 icpart // 29.05.2011 в 23:45

    Мда вече руската администрация тръгна в тази насока по заръка на Путин преди време точно с Линукс. Скоро се очаква руснаците да разработят и своя ОС базирана точно на Линукс за целите на държавната администрация в Русия.
    Специално Open office по нищо не отстъпва на конкуренцията предлагана от Майкрософт, вече виж там за по специализиран софтуер нещата стоят по друг начин откъм безплатни алтернативи или ако има то достат отстъпват по възможности на платените програми.