Computex 2011: ASUS показват “old school” PCB с C1X79 EVO

Computex 2011: ASUS показват “old school” PCB с C1X79 EVO

В раздел: Новини от на 31.05.2011, 5,032 показвания

Развитието при дизайна на дънните платки, особено от висок клас, претърпя много промени през последните години, като всякакви дизайнерски (и не толкова дизайнерски) похвати биват прилагани при комбинацията от цветове на PCB и другите елементи, като охлаждащи радиатори, слотове и т.н. Това обаче не пречи на производител като ASUSTek например, да ни предложи интересен модел дънна платка за платформата LGA2011, която платка напомня за моделите на компанията от преди няколко години:

Новата C1X79 EVO е предназначена за процесори Sandy Bridge-E, но изглежда все едно е готова да приеме чип от рода на AMD Athlon XP или пък някой стар Pentium 4. Многобройните портове SATA 6 GBps, както и трите дълги слота PCIe x16 все пак показват, че платката е доста съвременна. Разположението на елементите е стандартното, което виждаме през последните няколко дни при продуктите със сокет LGA2011 и на други производители. Четири DIMM-а за QUAD Channel DDR3, USB3.0, както и три слота PCIe x16 ще спомагат за доброто представяне на C1X79 EVO (до средният слот PCIe x16 има PCIe x4, от който се очаква също да мое да приюти графичен ускорител, при желание от страна на клиента). Охладителя на чипа X79 Express не е нещо особено, но така или иначе почти цялата важна логика е поместена в процесорите Sandy Bridge-E.


Етикети: , , , , , ,4 коментара

 1. 1 kokovanev // 31.05.2011 в 12:30

  Цвета наистина напомня някоя 945 /примерно/ тяхна платка, нещо не ми радва окото. Червеното и синьото по портовете /в съчетание с жълтото/ – съвсем. За охлаждането на “чипсета” – това може и да не е окончателен дизайн, гледам, че при дъната на др. производители дори още липсват радиаторчета за момента. Захранването на ЦПУ-то също е голичко /не само при Асус/, което създава интересни въпроси… Всички обаче разполагат паметта по този начин и слагат молекси на приблизително същото място.

  Като за EVO липсата на PCI не ме изненадва, но липсата на четвърти PCI Express x16 3.0 и разположението на наличните ми е странно. Портовете отзад /над аудио-“жаковете”/ също изглеждат доста скромно на снимката – като за LE или още по-бюджетно изпълнение. EVO го асоциирам с повече USB-та /и 3.0/, цифрово аудио, eSATA /3.0/, firewire, “копченца”, може и втора G-LAN-ка, bluetooth…

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 31.05.2011 в 12:36

  В предвид моделното означение си мисля, че това ще им е “Еntry” варианта ;) Но какво значи “Entry” при LGA2011…

 3. 3 kokovanev // 31.05.2011 в 14:12

  Загледах се и в количеството елементи по захранването на процесора – може би си прав… Не виждам обаче какво могат да отрежат /освен – и размера/, ако изкарат PRO… Т. е. – би било М-PRO…

 4. 4 iion // 02.06.2011 в 12:29

  ще цитирам “дъното го виждам само веднъж, когато го монтирам в кутията…”

  охлажданео на чипсета е напълно достатъчно следвайки референтният дизайн на интел. стандартните трикове с цветове и тръби няма да апелира към ентусиастите, асус доказват че когато се проектира дъно за този клас, не се гледа външният вид. а конкретно максимално евтино дъно да се върши работа.