Noctua NH-C14 – компактност при големите процесорни охладители

Noctua NH-C14 – компактност при големите процесорни охладители

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 9.06.2011, 12,411 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6Развитието при охладителите за процесори се радва на доста сериозни промени, не само в дизайна и комбинацията от елементи и технологии, които се прилагат, но и от страна на използваните вентилатори. Преди години се залагаше на изцяло монолитен радиаторен блок, който биваше подкрепен от съответната перка, като тази сглобка представляваше най- масовото предложение. Сега актуални са топлинните тръби, тънките алуминиеви ребра, събрани по много, в комбинация с тръбите, както и по-тънко или по-дебело “ядро” на охладителя, чрез което се контактува с процесора. При някои решения топлинните тръби са в директен допир с процесора, при други – не. Така или иначе, новите процесорни охладители предлагат от малки, към по-големи, или възможно най-големите и впечатляващи охлаждащи възможности, на които един въздушен охладител изобщо е способен. Всичко това обаче идва не и без добавянето на много обемност и размери в дизайна на охладителя.

Като един от най-сериозните производители на процесорни охладители, Noctua имат възможността да ни предлагат различни по дизайн (а и възможности) охладители, които общо взето казано са способни да задоволят всеки един потребител, що се отнася до това какъв продукт се търси за новата (или ъпгрейдната) машина. Актуалният в момента NH-D14 все още е от най-добрите предложения, които можете да видите на компютърния пазар, но не всеки може да си го позволи, а освен това едва ли всеки може да го събере в своето PC. Защото едва ли някой се е заблуждавал, че сериозните процесорни охладители могат да бъдат с размерите на радиатор за “северен мост” на чипсета, а имена като Megahalems, NH-D14 или Ninja 3 навеждат директно на мисълта за нуждата от голяма кутия, която да може да събере подобно нещо, без да трябва да се лишавате от страничния капак. Не всеки може (или иска) да сменя и кутията, когато прави ъпгрейд на машината, а възможността да се постави по-компактен охладител ще е повече от добре дошла. А Noctua NH-C14 е именно такъв.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Noctua NH-C14
 3. Окомплектовка и инсталация
 4. Тестова система и методология на тестовете
 5. Резултати от тестовете
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , , , ,3 коментара

 1. 1 Радо // 10.06.2011 в 12:09

  Супер! Хубаво беше само да се спомене какви са габаритите, щом така или иначе фокусът е върху тях.

 2. 2 e-VIL // 10.06.2011 в 18:10

  Моят i5-2500k при 1.360V и 4.8 GHz на този охладител с двато вентилатора държи 76 градуса с Prime95 x64 v26.6. Стайната температура е 23.5 градуса, за отделните ядра е между 67 и 76, това е със затворена кутия.

 3. 3 дането // 08.07.2011 в 10:44

  e-VIL, значи не охлажда хич добре, така ли да го разбирам ? :)