Графичен суперкомпютър ускорява изследванията на Китай за слънчевата електроенергия

Графичен суперкомпютър ускорява изследванията на Китай за слънчевата електроенергия

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 9.06.2011, 3,653 показвания

Изследователи в CAS-IPE изпълняват рекордна научна симулация на най-бързия в света суперкомпютър

Китайски изследователи са извършили най-сложната в света молекулярна симулация при проучването за намиране на подобрени техники за по-ефективно производство и използване на кристален силиций, ключов материал използван в слънчевите колектори и полупроводниковата индустрия.

Изследователите от Chinese Academy of Sciences Institute of Process Engineering (CAS-IPE) използваха Tianhe-1A, най-бързия в света суперкомпютър, с цел изпълнението на симулацията върху графини процесори NVIDIA® Tesla™, като изчисленията са изисквали пет пъти по-висока производителност и са били два пъти по-големи като обем от предишната най-сложна изпълнена молекулярна симулация. Симулацията моделира поведението на 110 милиарда атома с безпрецедентната изчислителна мощ от 1.87 петафлопа. Предишният рекорд за такава симулация е бил с използването на 49 милиарда атома при 369 терафлопа изчислителна мощ.[1]

“Компютърните симулации са от огромно значение за изучаването на нови материали и методи за производство, защото те могат да разкрият много повече детайли спрямо експериментални измервания и то с много по-малки разходи”, заяви д-р. Уенлай Хуанг, научен сътрудник в CAS-IPE. “Нивата на производителност, които постигнахме, използвайки 7168-те NVIDIA графични процесора на суперкомпютъра Tianhe-1A ни позволиха да изпълняваме симулации, приближаващи се максимално близо до реалното поведение на материала в различни аспекти и условия, които са много по-смислени за инженерни и индустриални цели”.

Tianhe-1A се намира в National Supercomputing Center в Тианджин, Китай, и беше определен като най-бързият в света суперкомпютър през ноември 2010 според организацията Top 500, като за първи път титлата преминава в ръцете на китайски център за суперкомпютри. Освен изследванията на CAS-IPE, този суперкомпютър се използва и за изследвания в областта на нефтени залежи, разработката на лекарства и прогнозиране на времето.

Изследванията на CAS-IPE в тази област продължават и се очаква постигането и на нови рекорди при изпълнението на симулации на молекулярна динамика. Членовете на изследователския екип от CAS-IPE ще представят своето изследване на предстоящата GPU Tech Conference (GTC) в Сан Хосе, Калифорния, която ще се проведе между 14 и 17 Май 2012, а преди това GTC China ще се състои на 15-16 Декември 2011 в Пекин.

За NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1800 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.Етикети: , , , , , , , , , ,


Един коментар

  1. 1 retard // 10.06.2011 в 21:48

    very nice but… can it run crysis ?