Експерти представиха тенденциите в създаването на техническа документация

Експерти представиха тенденциите в създаването на техническа документация

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 13.06.2011, 2,601 показвания

  • Втората международната конференция ЕТС 2011 събра в София водещи световни и български специалисти
  • Нови подходи в създаването и комуникирането на техническа информация: видео, социални мрежи, съавторство и оптимизирано за мобилни устройства търсене съдържание

Втората международната конференция ЕТС 2011 се проведе на 11 юни в София и погледна в бъдещето на техническите комуникации с представянето на нови подходи за създаване на документация. Над 60 български автори на техническа документация, информационни архитекти и мениджъри имаха възможността да видят презентациите на водещи експерти в областта. Специалисти от компании като SAP Labs Bulgaria, VMware, Software AG и Prosyst споделиха своите знания и опит в разработката на техническа документация и иновативни подходи при предостовянето й на потребителите.

“Радостен е фактът, че за втора поредна година присъстваха много автори на техническа документация, участваха активно в дискусиите и демонстрираха желанието си за самоусъвършенстване. Като инциатори регистрирахме повишаване на интереса, публичното знание по темата и посещаемостта в сравнение с първата Конференция. Сега имахме възможността едновременно да задълбочим съществуващите и да разгърнем нови теми“- коментира Ваня Кирицова, в организацията на първата и втората Международна конференция- ЕТС 2010 и ЕТС 2011 и сред основателите на Общността на техническите комуникатори в България.

“Въпреки липсата на специалност или специализация по технически комуникации във висшите учебни заведения у нас, конференцията показа, че българските автори на техническа документация са изключително добре подготвени, използват в работата си модерни подходи и се стараят да развиват както себе си като специалисти, така и да създават информация, която е разбираема и лесно достъпна за потребителя.”, добавя Ангел Лафчиев, Мениджър технически комуникации в SAP Labs Bulgaria.

Една от най-дискутираните теми на ЕТС 2011 бе отражението на новите технологии и социалното общуване онлайн върху потребителските очаквания към вида на информацията и каналите за получаването ѝ. На фона на бурното развитие на информационните технологии, старомодната техническа документация е твърде обемна, трудно откриваема и неатрактивна. Единственият начин авторите на техническа документация да оцелеят в тази динамична информационна среда е да се адаптират към нея като повишат степента на интерактивност, включат в своите стратегии социалните мрежи, видео комуникацията и оптимизират документацията за търсене и използване през мобилни устройства.

Друга основна тема на Конференцията бе новият подход за създаване на единна документация едновременно от множество експерти или т.нар. съавторство. В този новаторски подход се използва обща платформа (например wiki), при която специалисти в съответните области сътрудничат на техрайтърите в реално време в своевременното създаване на документация. Така техническата информация съдържа обединените познания на всички членове на екипа, което значително повишава ефективността и ползваемостта ѝ.

Всичко за ЕТС 2011, лекторите, презентациите и тенденциите в развитието на техническата документация можете да откриете на: http://www.techdocr.com/etc2011

Повече за SAP Labs България:

SAP Labs България присъства на българския пазар вече единадесет години. От 2002 г. компанията е напълно интегрирана в SAP AG като един от центрове за разработване на програмни продукти. Дейността на SAP Labs България е фокусирана върху разработването на ключови компоненти от бизнес платформата SAP NetWeaver. SAP Labs България работи в сферата на Java технологиите, разработвайки:

  • средства и програми за инсталация, управление и обновяване на комплексни системи базирани на SAP продукти
  • автоматизиране на бизнес процеси
  • инфраструктура за бизнес процеси и приложения

Отдел документация в SAP Labs България е част от глобален Knowledge Management екип, който наброява стотици автори, архитекти и преводачи по цял свят – Гемания, Франция, САЩ, Канада, Израел, Индия и др. За повече информация посетете www.sap.com.

Повече за VМware:

VMware (NYSE: VMW) е глобален лидер в сферата на софтуерни решения за виртуализация на бизнес инфраструктурата, приложими във всички сегменти – от настолни компютри до корпоративните центрове за данни и актуалните cloud архитектури. Благодарение на водещи виртуализационни платформи – като VMware vSphere™  – малки и големи организации разчитат на компанията за намаляване на своите инвестиционни и оперативни разходи като направят ИТ системите си по-сигурни и ефективни и същевременно проявяват отговорна политика към околната среда. С годишен приход от 2,9 млрд. долара за 2010, повече от 250 000 клиенти и над 25 000 бизнес партньори VMware е лидер в сферата на виртуализационните решения – област, непрекъснато посочвана като приоритетна от CIO мениджърите.

VMware, с централа базирана в Силиконовата долина (Пало Алто, Калифорния), разполага с офиси в цял свят. За повече информация посетете  www.vmware.com.

Повече за Общността на техническите комуникатори в България:

Общността на техническите комуникатори в България (Bulgarian Technical Communicators Community) обединява лица, чиято професионална и творческа дейност е тясно свързана с разработката и комуникацията на техническа документация. Тя има за цел да развива и утвърждава професията автор на техническа документация в България, като активно работи и комуникира нейните стойности и принос в областта на информационните технологии. Общността спомага за развитието и споделянето на  актуални стандарти в професията с фокус върху новите технологии и добрите практики в създаването и комуникирането на качествена техническа документация.

За новини, дискусии, свързани с Международната конференция “Evolution of Technical Communications 2011 и всичко, свързано с професията Автор на техническа документация:

Уеб сайт на Общността: http://techdocr.com

Twitter: Twitter.com/techdocr

Facebook: Facebook.com/TechDocr


Етикети: , , , , , , , , , , ,


Коментарите са забранени.