Интел обяви подробности около следващата си процесорна архитектура

Интел обяви подробности около следващата си процесорна архитектура

В раздел: Новини от на 14.06.2011, 4,532 показвания

Следвайки неотклонно строгият си ритъм на разработка, Интел вече гледат напред към следващото поколение в набора си от х86 процесорни архитектури. По една вече установена традиция, наречена “tick-tock” (тиктакане), въвеждането на нов производствен процес първо се прилага върху вече съществуваща архитектура. В случая това ще бъдат процесорите от семейството Айви Бридж, което ще представлява Санди Бридж архитектурата, пренесена от настоящият 32-нанометров процес на най-новият 22-нанометров процес. След като всички особености на новият производствен процес бъдат усвоени, ще дойде ред и за прилагането на новата архитектура върху една вече отъпкана територия.

Планиран за 2013 г., процесорите от семейството Хасуел ще предложат следващата стъпка в развитието на х86 архитектурите. Все още почти нищо не е известно в общ план за Хасуел, но както и до сега с всяка нова архитектурна стъпка, Интел ще обнови наборът от мултимедийни инструкции с нови възможности и разширени функции. Известен вътрешно като HNI (Haswell New Instructions), новият набор от инструкции ще носи официалното наименование AVX2 – допълнение към вече съществуващият AVX в Санди Бридж процесорите.

AVX2 запазва широчината на векторния формат (256 бита), въведен отначало с AVX, но за сметка на това носи със себе си други значителни разширения с цел по-бързи изчисления и улесняване на работата на програмистите. Първото голямо нововъведение е разширяването на всички целочислени SSE операции до техните 256-битови аналози в AVX2, което ще ускори значително работата на всички алгоритми, имащи пряка полза от бързата манипулация с цели числа или побитови операции (видео-обработка, криптиране и т.н.). Второто важно нововъведение е нов начин на работа с елементите в паметта – Хасуел ще може да адресира и зарежда данни от паметта от няколко различни адреса едновременно, известно като “gathering”. До сега тези операции с паметта се осъществяваха последоватлно и представлявахa потенциaлно тясно място, особено при обработката на големи векторни масиви от данни – този метод се използва широко в модерните графични процесори. На трето, но и на последно място, се явява въможността за едновременно изпълнение на умножение с натрупване (умножение, последвано от събиране, без междинно закръгляне) на числа с плаваща запетая – FMA (Fused Mutiply-Accumulate). Това ще доведе до пряко удвояване на изчислителният капацитет или с други думи, един бъдещ 8-ядрен Хасуел процесор на 4GHz може да достигне теоретична изчислителна мощ от точно 1 трилион операции с плаваща запетая в секунда (TFLOPS) – повече отколкото една GeForce GTX 460 видеокарта.

Разбира се, за да може да се усети предимството на AVX2, програмнтото осигуряване трябва да се преработи изрично за новият набор инструкции, както по принцип си е било до сега с предишните допълнения.

 

Източник: software.intel.com


Етикети: , , ,


3 коментара

 1. 1 Haxan // 14.06.2011 в 18:32

  Ужас…

 2. 2 Колю Варварина // 15.06.2011 в 01:00

  1 TFLOP с единична точност е колкото 470-ка на 700 МХц някъде.

 3. 3 Мартин // 17.06.2011 в 04:00

  Което никак не е зле.
  Специално за рендеринг, това ще е прекрасно и лично се надявам ако това са реални цифри, разработчиците на рендер енджини за GPU, да се откажат, защото общо взето софтуера им ще се обезмисли. Да, в момента GPU рендер енджините са 20 и повече пъти по-бързи от CPU базираните, като за това е “виновен” хардуера. Но пък имат своите сериозни ограничения… Та е малко като супер-спортните коли… Яки са, бързи са, ама не стават за редовно каране… Дано с Хасуел и наследниците му, рендеринга да се върне в правия път :)