Русия ускорява научните си изследвания с помощта на Nvidia Tesla-базиран графичен суперкомпютър

Русия ускорява научните си изследвания с помощта на Nvidia Tesla-базиран графичен суперкомпютър

В раздел: Новини от на 16.06.2011, 3,620 показвания


След като неотдавна в Китай беше пуснат в действие най-мощният графичен суперкомпютър в света – Tianhe-1A, който е на базата на 7168 графични процесора NVIDIA Tesla, и в Русия са на път да последват добрия пример. Московският държавен университет е обновил своя Lomonosov суперкомпютър с NVIDIA Tesla графични процесори, и по-точно с 1554 на брой NVIDIA Tesla X2070 изчислителни графични процесори и още толкова 4-ядрени системни процесори, осигурявайки 1.3 петафлопа пикова изчислителна мощност. Разбира се това не е толкова бързо, колкото китайския Tianhe-1A, но въпреки това отрежда руския суперкомпютър сред водещите по-бързодействие системи в световен мащаб.

В последната Top 500 класация, преди ъпгрейда с NVIDIA Tesla графични процесори, суперкомпютъра на руснаците е бил на 17-та позиция сред най-бързите системи в световен мащаб, като при предстоящото обновяване на класацията този месец той вероятно ще бъде значително по-напред. Руските учени използват този суперкомпютър за изследвания като промяната в глобалното състояние на климата, моделиране на океаните, медицински и космичесли изследвания и симулации. Като основна причина за преминаването към графични процесори от университета изтъкват много по-добрите възможностти, които Tesla продуктите предоставят, в това число разбира се най-вече огромната изчислителна мощ и ефективност на работа.






Етикети: , , , , , ,


Един коментар

  1. 1 Slai // 19.06.2011 в 10:57

    “Руските учени използват този суперкомпютър за изследвания като промяната в глобалното състояние на климата, моделиране на океаните, медицински и космичесли изследвания и симулации.”

    …и тук-таме проектиране на някой нов самолет/танк/подводница/балистична ракета.