HTC купуват S3 Graphics от VIA

HTC купуват S3 Graphics от VIA

В раздел: Новини от на 7.07.2011, 3,636 показвания

Дълго време VIA не съумяха да постигнат нещо поне малко значимо с графичното си подразделение S3 Graphics, а сега дойде време и да се разделят с него. Придобита през 2001 година, компанията S3 бе преименувана на S3 Graphics и през годините показваше някакво развитие, но бе много далеч от това, което ни предлагаха NVIDIA и ATI (сега AMD). През 2005 година VIA продадоха част от акциите на S3 Graphics на инвестиционната компания WTI. Изглежда на VIA им е омръзнало да се занимават с S3, или пък от HTC имат прекалено голям интерес към графичното подразделение на VIA, но резултата е налице – до края на годинатa HTC ще стане новият мажоритарен собственик на S3 Graphics.

Според сделката, която е одобрена от борда на директорите на трите компании, VIA ще получат 147 милиона US$, а друг главен акционер в S3 Graphics – компанията WTI, ще получи 153 милиона US$. Според сделката, VIA запазват правото си да използват технологиите и разработките на S3 Graphics в свои продукти, а HTC получават контрол над повече от 235 патента и патентни заявки на S3 Graphics, както и всички разработки и технологични постижения на S3 Graphics. Дали ще видим S3 в една нова светлина и завръщане на пазара на графични ускорители, или HTC просто ще използват графичните им разработки за подобряване на телефоните на компанията, само бъдещето ще покаже.


Етикети: , ,


Един коментар

  1. 1 JvR // 07.07.2011 в 12:21

    Яко мазало. Доколкото знам, създателите на VIA са Шер Уан и нейният съпруг, а същата е създател и на High Tech Computer Corp (HTC). Сигурно си правят някакви вътрешни врътки за PR и вдигане на пушек :Р