Accelero Twin Turbo Pro – тишина в средният клас графични карти

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 10.07.2011, 12,395 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6Така нареченото “афтърмаркет” охлаждане при графичните ускорители със сигурност не е толкова добре развито, какъвто е в момента случая с предложенията налични за процесори. За разлика от охладителите за CPU-та, за графичните чипове не можем да разчитаме на голям асортимент и почти безброй варианти, из между които да направим своя избор. За това “вина” имат и самите производители на графични карти, които поне в малка степен се опитват да предлагат и по-добре екипирани от към охлаждане продукти, но е факт, че не малко видеокарти се предлагат с референтното охлаждане, което AMD и NVIDIA са замислили при изграждането на дизайна на този графичен ускорител. Ако оставим настрана ниският клас карти, където консумацията не е кой знае колко сериозна и нямаме нужда да подобряваме охладителя, още от средния клас продукти вече се усеща нуждата от нещо по-различно, по-добро от референтната перка. Не винаги производителя е поставил достатъчно адекватно охлаждащо решение, а понякога ни дразни нивото на шум, което се поддържа при по-сериозни натоварвания на картата.

А все още не сме почнали да коментираме и овърклока. Когато стигнем до тази “незначителна” подробност, от която зависи дали нашата графична платка ще бъде по-бърза или не, тогава нещата стават още по-сериозни. Овърклокът като цяло почти винаги значи и повишена консумация и топлоотделяне, а от там и по-високи работни температури за самият графичен ускорител. По-високата температура води до повишение на оборотите на вентилатора, а от там и повече шум. Така графичният ускорител става още по-шумен, което за много хора не е в списъка с неща, с които биха се съобразявали безкрайно. Така не само във високия клас видеокарти, но и един клас по-надолу, нуждата от качествен охладител се създава от не една или две причини. Все пак кой не би искал да може да клокне картата до край, като това не доведе нито до повишено ниво на шум, нито до неприятно високи работни температури. Малко графични платки могат да се похвалят с такива характеристики още от изваждането им от кутията. Повечето карти изискват да ги снабдите с нещо по-сериозно, нещо което е създадено за контрол над температурите на GPU-то, без да се налага да се отделя неприятно за ухото ниво на шум. А когато говорим за карти от средният клас, тогава една от възможностите несъмнено е Accelero Twin Turbo Pro.

Преди няколко месеца ви запознахме с по-големият събрат на Accelero Twin Turbo Pro (ATTP), a именно Accelero Xtreme Plus. В този материал несъмнено се вижда, че Accelero Xtreme Plus е графичен охладител, за който няма проблеми да се справи дори с много сериозно овърклокнати карти на NVIDIA и AMD (без двучиповите модели HD6990 и GTX590, но по обясними причини). Но това са платки, които заемат високият клас предложения, където консумацията и топлоотделянето преминават 200W. За по-ниският клас модели, където вариациите на ватове е между 100W и 170W от Arctic са предвидили именно Accelero Twin Turbo Pro. Нека да видим какво представлява този графичен охладител.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Twin Turbo Pro в детайли
 3. Охладител за средният клас VGA - кои VGA точно?
 4. Как тествахме и нашият избор за VGA - HD6850
 5. Резултатите...
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , ,7 коментара

 1. 1 Pchelata_byz // 10.08.2011 в 18:27

  Интересуваме не можели въпросния охладител да се постави на GF 8600 GT.Има изброени доста модели от 8-серия а тази я няма.Имам такава видео карта и искам да и сменя охладителя.Този ми хареса но останах изненадан като видях че не се поддържа.Проверих и на сайта на Arctic Cooling но и там така пише,надявах се да е пропуск в статията.Ако някой знае каква е причината моля да сподели.

 2. 2 Mollov // 10.08.2011 в 19:30

  И аз не съм забелязал, че 8600GT не се поддържа (няма я в списъка). Утре ще пробвам да намеря такава карта и да видя дали TTP-то ще пасне и на нея… съмнявам се, че от невнимание да са пропуснали да я добавят, може да има някаква конструктивна особеност.

 3. 3 Виктор // 10.08.2011 в 20:26

  Хаха, имам я на същото видео, само че Sapphire :)

 4. 4 Pchelata_byz // 11.08.2011 в 10:40

  Моята видео карта е Asus EN 8600 GT SILENT 256MB DDR3.Ще съм много благодарен на Mollov ако ме зардва с новината че мога да монтирам този охладител на моята видео карта.Искам да попитам Виктор дали помни да е имал някакви проблеми с монтажа.

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 12.08.2011 в 16:38

  Направих справка с Arctic Cooling и ми върнаха като отговор, че отворите за закрепване на охладител при 8600GT са по-различни от на останалите, поради което TTP не е съвместим.

 6. 6 stanis // 29.08.2011 в 23:24

  аз мога да кажа ,че м.март си купих Accelero Twin Turbo Pro за моята видео карта SAPPHIRE RADION 165O XT,и съм си доволен защото температура на картата ми падна от 74градуса на 29 при стаина 22,сега когато са жегите най-много до 40.,миналата година вдигаше до 90-92грдуса при натоварване.. малко е не съвместима с тази карта ,но се справихме с поставянето и….

 7. 7 tato // 07.09.2011 в 15:24

  Много готин охладител, навремето ползвах стандартен AC Twin Turbo на една 4850-ка и понеже бях останал много доволен, тази пролет взех Pro версията за 5870-ката. Смъкна ми температурите с 15-ина градуса, за шума да не говорим. За цената си просто е супер.

Коментари: