Accelero Twin Turbo Pro – тишина в средният клас графични карти

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 10.07.2011, 12,396 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


Поглеждайки към Accelero Twin Turbo Pro, директна аналогия с Acceler Xtreme Plus не може да бъде направена. ATTP не е просто “орязана” версия на AXP, ами е по-скоро охладител, при който има заимстване на определени детайли от AXP, но не и сериозно прекопиране на дизайна. Twin Turbo Pro разчита предимно на своите четири топлинни тръби, които отвеждат топлината от основата на охладителя към радиаторният блок. За разлика от AXP, при Twin Turbo Pro нямаме допълнително подсилване на основата с радиаторна част, поради което ефективността на топлинните тръби ще е от определящо за представянето значение.

Опакован, този охладител е доста компактен, но не позволявайте на това да ви заблуди. Макар да не изглежда толкова масивно, както по-големият Accelero Xtreme Plus, Twin Turbo Pro със сигурност има какво да покаже. В този ред на мисли, ето и основните характеристики на този охладител:

 • Размери – 215 L x 115 W x 52 H mm
 • Вентилатори – 2 броя, 92мм
 • Брой топлинни тръби – 4 броя, ф6
 • Оребряване на радиатора – 35 броя “ребра”.
 • Диапазон на RPM на вентилаторите – 1000 RPM – 2000 RPM
 • Въздушен поток – 54 CFM (при 2000 RPM)
 • Охлаждащи възможности – 120 W

Хммм… охлаждащи възможности – 120W. Това не изглежда добре по две причини – първо, защото този охладител би трябвало да може да се справи с повече топлина и второ – защото имам намерение да тествам ефективността му с графичен ускорител Radeon HD6850. За тези от вас, които не знаят TDP-то на HD6850 ще напомним тази цифра – 127W. Това са само 7W над заявеното от Arctic, но все пак е над максималната стойност. С други думи казано, Accelero Twin Turbo Pro не би трябвало да може да удържи една карта HD6850. Човек в този момент би се притеснил доста, докато не погледне какви са видеокартите, които се поддържат. От страна на AMD на върха имаме Radeon HD6870 (и HD5870), а при NVIDIA е GTS550. Тези ускорители са известни с много неща, но едно от тях е консумация от 150W (а дори и повече, когато става дума за HD5870). От тук следва заключението (отново), че от Arctic са си подценили охладителя. Погледнато от друг ъгъл, Twin Turbo Pro, подобно на Accelero Xtreme Plus, не охлажда силовите елементи и паметта върху платката чрез основният охлаждащ блок, ами чрез допълнителни радиатори. Поради това можем да заключим, че реално Twin Turbo Pro поема единствено топлината от графичното ядро, което в случая на HD6870 не е 150W. Едно поне е сигурно – Radeon HD6950 със сигурност няма да може да охладите, освен ако не я “ограничите” поне малко (по напрежение и честота).

Да се върнем на самият охладител. Ето как изглежда отпред…

… с двата 92мм вентилатора (същите, каквито се ползват при Accelero Xtreme Plus), които създават максимален въздушен поток от 54CFM (при 2000 RPM), но почти със сигурност няма да ви се наложи да чуете перките да се развъртат напълно (освен ако не експериментирате да охлаждате или прекалено овърклокната карта, или ускорител, който не е по силите на Twin Turbo Pro). Погледнат отзад….

…. охладителят дава доста по-добра възможност за запознаване с дизайна и особеностите на сглобката. Общо четири топлинни тръби тръгват от основата на охладителя и преминават през радиаторният блок. За разлика от Accelero Xtreme Plus, при Twin Turbo Pro нямаме “подсилване” на централната част на охладителя, където се намира основата му. Това щеше да доведе до още по-добри резултати (и вероятно по-високо TDP на охлаждането), но от компанията са решили, че в този модел няма да го има.

Ето как изглежда охладителя, погледнат отгоре. Тук ще можете много добре да видите и самата основа. Имайте предвид, че е от голямо значение сглобката на основата и контакта между нея и топлинните тръби, защото нищо друго (реално) не поема топлината. Ефективността на тези тръби и отвеждането на топлината към радиаторният блок е от голямо значение. Тук от Arctic са се справили доста добре, защото не само, че охлаждането е доста ефективно, но и двата вентилатора се въртят при доста ниски обороти (@50% при 65С на ядрото Barts при 850 MHz) през повечето време на работа.

Този охладител разбира се е базиран на добре познатият Acceleron Twin Turbo, като добавката “Pro” е налична не без основателна причина:

 • броят на “ребрата” на радиаторният блок е повишен– при Twin Turbo имаме “само” 30 ребра, докато при Twin Turbo Pro те са увеличени до 35. Това е не много голяма разлика, но със сигурност влияе положително на охлаждащите възможности на Twin Turbo Pro. Освен това ребрата на TTP са по-дебели – 0.5мм срещу 0.3мм при Twin Turbo.
 • по-добри вентилатори – за разлика от 80мм перки на Twin Turbo, при версията “Pro” се използват същите вентилатори, които видяхме и при Accelero Xtreme Plus. Новите 92мм перки дават 14 CFM повече (40 CFM при Twin Turbo срещу 54 CFM при TTP), което подобрява допълнително ефективността на радиаторният блок.

Така от две наглед не сериозни промени (а всъщност доста ефективни), Twin Turbo Pro напълно заслужава добавката “Pro”, поне и що се отнася до сравнението с неговия предшественик. По-голямата разлика наистина идва от сменените вентилатори, но при едно максимално натоварване на охладителя след овърклок, допълнителните 5 “ребра” (и по-голямата дебелина) на радиаторният блок може да се окажат решаващи. Преди да обърнем внимание на това с какъв графичен ускорител тествахме този охладител на Arctic и как стои въпроса с монтажа на Twin Turbo Pro, нека първо да видим на какви графични карти ще имате възможността да поставите Twin Turbo Pro.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Twin Turbo Pro в детайли
 3. Охладител за средният клас VGA - кои VGA точно?
 4. Как тествахме и нашият избор за VGA - HD6850
 5. Резултатите...
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , ,7 коментара

 1. 1 Pchelata_byz // 10.08.2011 в 18:27

  Интересуваме не можели въпросния охладител да се постави на GF 8600 GT.Има изброени доста модели от 8-серия а тази я няма.Имам такава видео карта и искам да и сменя охладителя.Този ми хареса но останах изненадан като видях че не се поддържа.Проверих и на сайта на Arctic Cooling но и там така пише,надявах се да е пропуск в статията.Ако някой знае каква е причината моля да сподели.

 2. 2 Mollov // 10.08.2011 в 19:30

  И аз не съм забелязал, че 8600GT не се поддържа (няма я в списъка). Утре ще пробвам да намеря такава карта и да видя дали TTP-то ще пасне и на нея… съмнявам се, че от невнимание да са пропуснали да я добавят, може да има някаква конструктивна особеност.

 3. 3 Виктор // 10.08.2011 в 20:26

  Хаха, имам я на същото видео, само че Sapphire :)

 4. 4 Pchelata_byz // 11.08.2011 в 10:40

  Моята видео карта е Asus EN 8600 GT SILENT 256MB DDR3.Ще съм много благодарен на Mollov ако ме зардва с новината че мога да монтирам този охладител на моята видео карта.Искам да попитам Виктор дали помни да е имал някакви проблеми с монтажа.

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 12.08.2011 в 16:38

  Направих справка с Arctic Cooling и ми върнаха като отговор, че отворите за закрепване на охладител при 8600GT са по-различни от на останалите, поради което TTP не е съвместим.

 6. 6 stanis // 29.08.2011 в 23:24

  аз мога да кажа ,че м.март си купих Accelero Twin Turbo Pro за моята видео карта SAPPHIRE RADION 165O XT,и съм си доволен защото температура на картата ми падна от 74градуса на 29 при стаина 22,сега когато са жегите най-много до 40.,миналата година вдигаше до 90-92грдуса при натоварване.. малко е не съвместима с тази карта ,но се справихме с поставянето и….

 7. 7 tato // 07.09.2011 в 15:24

  Много готин охладител, навремето ползвах стандартен AC Twin Turbo на една 4850-ка и понеже бях останал много доволен, тази пролет взех Pro версията за 5870-ката. Смъкна ми температурите с 15-ина градуса, за шума да не говорим. За цената си просто е супер.

Коментари: