AMD избра Рори П. Рийд за свой президент и CEO

AMD избра Рори П. Рийд за свой президент и CEO

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 29.08.2011, 3,844 показвания

Eкспертът с 28-годишен опит в ИТ индустрията ще приложи своя богат опит от успешно развитие чрез трансформиране и силен фокус върху клиентите

AMD oбяви, че нейният Борд на Директорите  е назначил 49-годишният Рори П. Рийд за президент и главен изпълнителен директор на AMD. Г-н Рийд също така става член на Борда на Директорите на компанията.

Рийд идва в AMD от Lenovo Group, Ltd., където доскоро той беше президент и СОО, отговорен за воденето на ежедневните операции, наблюдавайки също развитието и реализацията на стратегията за ръст на компанията.

“Рори е доказан лидер с впечатляваща история от управление с печеливш ръст,” каза Брус Клафлин, председател на Борда на Директорите на AMD. “Той напълно съответства на отредената му роля да ускори еволюцията на AMD към водеща световна компания в областта на полупроводниковите продукти. Като президент и СОО на Lenovo той е помогнал на компанията да превземе нови динамични пазари, като същевременно увеличава своя пазарен дял и печалби. Неговото стратегическо мислене и естествена ориентация към клиентите ще помогне да се усили гласът на клиентите вътре в AMD.”

Докато управлява групата Lenovo на американския континент, Рийд постига двуцифрен ръст на печалбите и увеличен пазарен дял, преобръщайки тенденцията от оперативни загуби в постоянна рентабилност. Той е издигнат за президент и СОО на Lenovo в най-бързо растящия голям РС производител, постигайки своя най-голям пазарен дял аз всички времена. Преди Lenovo Рийд е прекарал 23 години в IBM, където е заемал най-различни мениджърски позиции.

“Много се радвам, че се присъединявам към AMD в този важен момент от нейната история. AMD е истински иноватор и е уникално позиционирана да води индустрията напред, предлагайки следващото голямо нещо за PC екосистемата и отвъд нея,” каза Рийд. “AMD е набрала скорост и има възможността да продължи да печели пазарен дял на базата на своите силно диференцирани продукти, здрава финансова основа и посветени на работата си служители. С вълнение ще се присъединя към служителите на AMD, за да напишем следващата глава не само за компанията, а и за индустрията и клиентите в цял свят.”

Томас Сайферт, който заемаше временно поста на СЕО от януари, ще се върне в своята роля на старши вицепрезидени и главен финансов директор. Клафлин, назначен за Изпълнителен председател на Борда докато поемаше допълнителни отговорности свързани с намирането на нов СЕО на AMD, ще се върне в ролята си на Председател на Борда на AMD.

“От името на своите колеги-директори, бих искал да благодаря на Томас Сайферт за това, че изпълняваше временно ролята на СЕО,” добави Клафлин. “Под ръководството на Томас AMD продължи да бележи важен напредък в ключови области на бизнеса, успешно реализирайки нови мащабни инициативи и продукти, същевременно подобрявайки финансовото изпълнение на компанията. Ще очакваме Томас да продължи да допринася за развитието на компанията като Главен финансов директор.”

За Рори П. Рийд

Рори П. Рийд прекарва 5 години в Lenovo. За времето, когато той е президент и СОО на компанията, Рийд води глобалния обрат на нейния бизнес, довел до рекордно завоюване на пазарен дял, силен ръст на печалбите и значителни подобрения на оперативните приходи.

Преди Lenovo, Рийд работи 23 години в IBM където заема различни ръководни постове. Докато е в IBM, той непрекъснато е подобрявал оперативната доходност на групите под негово ръководство:

 • Като управляващ партньор за  поделението за бизнес консултантски услуги на IBM, Рийд постига обрат, който значително подобрява маржовете на печалба, спечелва нови клиенти и генерира двуцифрен ръст на приходите и оперативна доходност.
 • Като изпълнителен вицепрезидент на Global Business Transformation, IBM Global Services, Рийд отговаря за световната водеща роля на ИТ инициативите и Бизнес трансформацията в целия $45 милиарден бизнес.
 • Като управител на Business Consulting Services, за Азиатско-тихоокеанския регион Рийд е старши изпълнителен ръководител на 3,5-милиардната организация за бизнес консултации на IBM в тази част на света. Той постига сериозен ръст на приходите и клиентите, като същевременно подобрява маржа на печалба и успешно води интегрирането на PricewaterhouseCoopers.

Рийд завършва Magna Cum Laude бакалавърска степен специалността Информационни системи в колежа Хартуик.

За AMD

AMD (NYSE: AMD) е иноватор в дизайна на полупроводникови продукти, който води следващата ера на живи дигитални изживявания със своите AMD Fusion ускорени процесори (APUs) Графичните и изчислителните технологии на AMD са в основата на различни устройства като РС, игрови конзоли и мощни сървъри, които движат Интернет и бизнеса. За допълнителна информация, посетете http://www.amd.com.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 Nikola1994 // 29.08.2011 в 10:17

  Ще видим колко ще е добър.
  Защото АМД са си зле с процесорите, някой фенчета не са съгласни, но не ми пука. :)

 2. 2 Гого // 29.08.2011 в 15:58

  Странно ми е, какво те ръчка да даваш мнение, което никого не интересува.

 3. 3 Paclevkov // 29.08.2011 в 16:42

  Така , както си го написал,@Nikola1994 става ясно , че наистина никой няма да се съгласи с теб… изглежда си много назад със информацията относно процесорите и тяхното технологично развитие като цяло.

  Пък и , за да го сложат на тази позиция в компанията , значи човека си е заслужил.

  п.п. Когато незнаеш какво да кажеш , по-добре не казвай нищо.

 4. 4 Орлин // 29.08.2011 в 19:33

  Аз имах бизнес в България – два компютърни клуба, и всичките бяха с АМД процесори. Вярно, по-слаби са от Интел-ските, но са по-ефективни като цена/качество. Когато спестиш по 100 долара на процесор, върху 70 компа това прави 7000 лева. И дънните платки, и те са по-евтини. Още няколкостотин лв. С тези пари инвестираш в подобряване на качеството на услугата и привличаш клиенти.
  В момента за 170 долара купуваш 4-ядрен АМД процесор, дъно с видео, звук, мрежа и 4 ГБ памет. Интел нямат такова предложение.

 5. 5 synd // 30.08.2011 в 16:50

  @Орлин с тази система за 170долара ми е безкрайно ннтересно какво ще се играе :/

 6. 6 Гого // 31.08.2011 в 09:31

  Дилърска едрова цена, без ДДС…