Renesas представят SoC за включване на SATA 6 GBps устройства към USB 3.0

Renesas представят SoC за включване на SATA 6 GBps устройства към USB 3.0

В раздел: Новини от на 31.08.2011, 3,909 показвания

Renesas Electronics бяха от първите компании, които предложиха външен контролер за поддръжка на USB3.0 при дънните платки. Сега е време за пионерстване и при създаване на един друг тип съвместимост, а именно включването на SATA 6 GBps съвместими устройства към USB 3.0. Това ще е особено полезно за свързване на външни дискови и SSD устройства, които използват SATA 6 GBps като основен интерфейс за свързване.

Новият чип uPD720230, който реално е SoC (System-on-a-Chip), ще играе ролята на мост между SATA 6 GBps и USB 3.0. Освен съвместимост със собствените решения за USB3.0, Renesas са добавили и съвместимост с чипсетите А75 и А70M на AMD. uPD720230 е първата схема, използваща протокола UASP (USB Attached SCSI Protocol). Поддръжката се извършва именно чрез драйвера на UASP, като за в бъдеще е предвидена и поддържка от страна на драйвера за други чипсети на AMD, притежаващи вградена логика за USB3.0. От компанията са заявили, че ще предлагат опцията за закупуване на драйвер за UASP от конкурентни производители, искащи да създадат свои “мостове” SATA 6 GBps към USB3.0.

Според Renesas, новото SoC решение ще позволи максимална скорост на трансфер от 370 MB/s при свързване на съвместимо с SATA 6 GBps устройство тип SSD към USB 3.0. Размерите на чипа са минимални – 6мм х 6мм, а цената е едва 3.5$ (за доста големи количества). От Renesas възнамеряват да произвеждат до 500 000 бройки на месечна база.


Етикети: , , , , ,Коментарите са забранени.