Тест на Seasonic X-series 660W захранващ блок

Тест на Seasonic X-series 660W захранващ блок

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 3.10.2011, 15,070 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3Захранващият блок на компютъра е един от най-важните компоненти от системата, макар все още много голяма част от потребителите да продължава да го пренебрегват за сметка на някои други компоненти, като не рядко в последствие съжаляват за тази си грешка. В днешно време една средностатистическа компютърна конфигурация е нормално да консумира средно между 150W и 300W по време на работа, а ако става дума за по-висок клас компютър за игри например или за някаква по-специфична професионална работа консумацията под товар може да се качи и до 400W нагоре. Овръклокът е друг фактор, който може допълнително да повиши консумацията на компоненти като процесор и видеокарта, водейки до повишаване на цялостното енергопотребление на компютъра. И докато при по-евтини системи, като слаби офисни компютри с ниска консумация не е чак такъв проблем да се направи компромис и да се мине с по-евтино захранване (да не се разбира с най-евтиния китайски боклук, който за нищо да не става), то колкото по-скъпа и мощна конфигурация сглобявате за своите нужди, толкова по-добро и надеждно трябва да е захранването. Защото компромис с качеството и възможностите на захранващия блок на по-скъп и мощен компютър като нищо може да ви остави лоши спомени и да ви вкара в допълнителни разходи в най-лошия случай, а в не толкова лош да ви създаде излишни проблеми и да ви докара главоболие. Именно с цел да ви спестим излишни разправии тук ще разгледаме едно интересно захранване от по-висок клас, което може да задоволи нуждите на голяма част от по-капризните потребители с по-мощни конфигурации. Става дума за 660W ватовия захранващ блок Seasonic X-series, който ни беше любезно предоставен за тестове от фирма Most Computers, едно наистина иновативно и много добро модулно решение, подходящо за по-сериозни геймърски компютри, работни станции и системи с немалък овърклок. Захранването 660W Seasonic X-660 SS-660KM се предлага с 5-годишна гаранция и с цена от порядъка на под 250 лева.Марката Seasonic е налична на нашия пазар от много дълго време, но въпреки това не е особено позната, тъй като компанията сравнително отскоро има ритейл продукти, част то които е и 660W захранващ блок, разглеждан в този материал. Seasonic има много силни позиции в OEM сегмента и предвид техните доста качествени разработки на захранващи блокове не е никак чудно, че компанията произвежда мощни и качествени захранвания за доста други марки, които нямат собствено производство на захранвания. Освен ритейл продукти, Seasonic предлага и така наречените бълк решения, които не са с толкова допълнителни екстри и идват с по-стандартен външен вид от ритейл решенията, не са модулни, имат малко по-ниска ефективност, но за сметка на това и са на по-атрактивни цени. Но нека да се върнем обратно на 660-ватовия продукт на компанията от ритейл серията, който е акцент на този материал и да погледнем какво точно ни осигурява като възможности този захранващ блок…

Да започнем с някои от интересните особености на Seasonic X-series 660W захранващия блок, неща, които като цяло са типични за цялата X серия на компанията, която се предлага в няколко различни като мощност решения. На първо място имаме изцяло модулен дизайн, или с други думи не е нужно да свързвате нито един ненужен кабел към захранващия блок, а само тези, които ще ви потрябват за свързване към дъното и периферията. И за разлика от повечето други частично или напълно модулни алтернативни на други производители, инженерите на Seasonic са се погрижили модулния дизайн на захранващия блок да не води до намаляване на неговата ефективност. А като стана дума за ефективност, то трябва да споменем, че захранването използва висококачествени компоненти и е сертифицирано 80 Plus Gold (почти най-високия рейтинг по тази система за сертифициране на ефективността на работа). Този рейтинг най-общо казано означава, че захранването успява да конвертира между 88% и 92% от входящия променлив ток в прав, а останалите 8-12% са явяват загуби под формата на топлина. Именно високата ефективност дава възможност на захранването да работи с изключена перка в режим на слабо натоварване (до около 20%), тоест напълно безшумно, като дори след активирането на перката при по-голямо натоварване то тя продължава да работи доста тихо. Това е постигнато и благодарение на използването на висококачествена перка на Sanyo Denki, която освен висока ефективност и тиха работа ви осигурява и по-дълъг живот (не случайно захранването е и с 5-годишна гаранция). Въобще заложено е на качествено изпълнение, което си има и своята по-висока цена, което да може да осигури дълга и безпроблемна работа са дълго време напред, като самото захранване да успее да ви служи вярно дълги години и да може да поеме и евентуални бъдещи ъпгрейди.Ето как изглежда стандартната окомплектовка на Seasonic X-series 660W, като освен стандартните неща, в комплекта са включени дори няколко свински опашки и лепенки, които да ви помогнат да приберете максимално добре кабелите на захранването за оптимален въздушен поток в кутията. Това при все че имате изцяло модулен дизайн, така че да не се налага от захранването да стърчат куп излишни кабели, които да няма къде да включите, защото не са ви необходими… включвате само нужните захранващи кабели, а останалите оставяте в кутията на захранването докато не ви потрябват за нещо.Ето и пълния набор от кабели, които получавате със захранването. Освен кабела за включване в електрическата мрежа на разположение имате и модулни кабели с: 20/24 пинов конектор като основно захранване за дънната платка, допълнителен 12V кабел с 4/8 пина за процесора, 4x PCI Express захранващи кабела 8/6 пинови за видеокарти, 5x стандартни 4-пинови молекс конектора, 8x захранващи SATA конектори за твърди дискове и Y кабел с два захранващи конектора за флопи.Всички страници от статията:

 1. Преглед на Seasonic X-series 660W
 2. Още подробности за Seasonic X-series 660W
 3. Как се представя захранването Seasonic X-series 660W


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , ,9 коментара

 1. 1 m // 04.10.2011 в 15:37

  Супер е захранването, но и е доста скъпо. Ако се търси цена-качество бих се насочил към нещо от сорта на silent pro серията, която въпреки че е остаряла си остава все така безшумна, с добри показатели, модулна и с добра цена.
  Ако кинтите не са никакъв проблем бих си взел това захранване. 660W е много добро число, ако си ползваш машината не за състезания по клок и кадри в секунда.

 2. 2 JvR // 04.10.2011 в 16:24

  Педи около 7 месеца за сефте изписах този модел на познат, който остана приятно изненадан, че Seasonic се продават и в нашата родина, а той самият е чел само положителни отзиви за тях. Още по-приятно изненадан беше, когато разбра, че това захранване няма да издаде нито звук по време на работа, тъй като системата му е с ниска консумация.
  Захранването не блести с шарени етикети и светещи диоди, но определено изпъква с неща, които са важни за хората четящи етикети :)

  P.S. Моето не ме е разочаровало, но в случай на нужда от ново – това ще е първият ми избор!

 3. 3 wladimir1 // 10.10.2011 в 16:36

  Биваше да го видим вътре как е, да се качи на осцилоскоп също така, тестът е непълен и мен лично повече ми прилича на реклама. Наистина е добро захранване, но държи и цена…

 4. 4 PoWeR-ChO // 24.10.2011 в 14:57

  Еми според цената и качеството затова държи цена!

 5. 5 nikola1994 // 26.10.2011 в 08:59

  Благодаря за ревюто.

 6. 6 Shnureaga // 24.11.2011 в 22:59

  Ама вие не сте ли го пускали под натоварване? Игра, фурмарк, ОССТ ? За какво аджеба тогава сте правили това ревю??? Хората го интересува какво става когато играят игра или рендерират нещо, тогава можете да кажете, че захранването “става”…………. Изложихте се много кофти и може да подлъжете доста хора по този начин !!!

 7. 7 Тодор Богданов (mollov) // 25.11.2011 в 15:44

  Предполагам разбираш, че тези ~660W консумация, замерени с W-метъра няма как да се получат при “idle”…

 8. 8 :( // 27.11.2011 в 17:46

  Навсякъде изчезна тва животно… Няма ли налични бройки нейде :) из складовете.

 9. 9 Shnureaga // 30.11.2011 в 04:11

  Тодор, прав си, хич не се бях замислил за idle-то, просто непълна статия, ми да дадат малко бенчове, скрийншотове…