NVIDIA наема на работа инженерите на Transmeta?!

NVIDIA наема на работа инженерите на Transmeta?!

В раздел: Новини от на 5.11.2009, 3,479 показвания

Transmeta_NVIDIA_logosОт известно време насам NVIDIA са започнали да наемат на работа инженерите на Transmeta. За по-незапознатите, Transmeta е компания, която се занимаваше с производство на микропроцесори по VLIW (Very Long Instruction Word) архитектура, позволяваща съвместимост с x86 архитектурата посредством morphing-code софтуер. Изглежда от NVIDIA имат сериозно намерение да разработят собствен x86 съвместим централен процесор, независимо от твърденията им, че за в бъдеще видеоконтролерите ще станат много по-важни от централните процесори като част от компютърната конфигурация и че нямат намерение да разработват собствени микропроцесори.

След отказа на Intel да им даде лиценз за разработка и производство на системна логика с QPI шина, NVIDIA реално не може да произвежда и продава чипсети за Core i3/5/7 архитектура, а това е и ще бъде доста солидна част от пазара на чипсети в близките години. В същото време основният конкурент на NVIDIA в mid/high-end графичният сегмент на пазара – AMD предлага и продава с доста голям успех цялостни решения – като се почне от централни процесори, мине се през системна логика и се стигне чак до видеоконтролери.

До преди десет години, графичните процесори и централните процесори нямаха почти нищо общо като организация на работа и архитектура, но в последно време сходствата помежду им стават все повече, като тенденцията е видеоконтролера да изземва все повече от функциите на централният процесор най-вече при тежки изчисления. От друга страна има тенденция за в бъдеще видеоконтролерът да се вгражда в процесорното ядро и да не се ползва външна видеокарта при положение, че системата няма да се ползва за 3D приложения. Това поставя NVIDIA в доста неизгодно положение на пазара, като производител само на видеоконтролери и системна логика, защото реално най-големият процент продажби се полага на производителите на чипсети, процесори и low-end видеоконтролери.

От NVIDIA много ясно разбират тази тенденция на пазара и заради това работят в посока към създаването на собствен микропроцесор от доста време насам. Още преди време компанията стана част от HyperTransport консорциума, още по времето когато проекта се казваше Lightning Data Transport. В момента всички процесори на AMD ползват точно Hyper Transport шина. Също така NVIDIA е част от консорциума за развитие и внедраване на SOI (Silicon-on-Insulator) технологията при производство на микропроцесори. В последствие NVIDIA привлече Уилям Дали (William Dally) за шеф на изследователският екип на компанията, а той е известен с работата си по проектране системи ползващи паралелизация на изчисленията. Освен това от известно време насам NVIDIA последователно привлича на работа инженерите на Stexar, а както се оказва вече и на Transmeta. Дори имаше слухова, че NVIDIA възнамерява да закупи VIA Technologies но това са по-скоро спекулации по темата.

Предчувствам доста интересно развитие на темата за в бъдеще!!!

Източник – XbitLabs


Етикети: , , ,


4 коментара

 1. 1 BABHOMED // 05.11.2009 в 20:45

  Нз какво ще става но последно време доста се стегна положението на Nvidia.При всички полужения ще трябва да подходят много гъвкаво към пазарния сегмент….Много време бяха лидери но..Всяка империя има залези и изгреви.

 2. 2 прогноза за времето // 05.11.2009 в 21:38

  AMD ще купят Nvidia и така !

 3. 3 skylamer // 05.11.2009 в 22:46

  ahgaha

 4. 4 skylamer // 05.11.2009 в 22:46

  po-skoro Intel shte kupiqt NVIDIA