Хюлет-Пакард – най-желаният работодател в България

Хюлет-Пакард – най-желаният работодател в България

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 18.11.2011, 5,444 показвания

Хюлет-Пакард  e най-желаният работодател в България, според проучване на трудовия пазар, проведено сред 30 хиляди човека в страната. Проучването е част от най-мащабното международно изследване – Global Talent Mobility Study, 2011, в което взеха участие респонденти от 66 държави. У нас проучването беше реализирано от водещата кариерна медия в България – JOBS.BG.

То разкрива и обобщава глобалните нагласи в настоящата икономическа ситуация и е изключително индикативно, поради големия брой участници в него. В проучването взеха участие 30 000 българи, живеещи в страната и близо 8 хиляди, живеещи извън България, но с интерес да работят у нас. 80 % от анкетираните са на възраст между 20 и 45 години, a 72 % от тях са с висше образование.

Друг важен индикатор от изследването е, че за 83 % от българите в страната основен фактор при избора на работа са възможностите за кариерно развитие и допълнителни придобивки.

“Изключително сме горди, че НР е изборът на младото и квалифицирано поколение в страната”, споделя Ираван Хира, генерален директор на НР България. „Един от основните приоритети на компанията са именно инвестициите в образование. Радвам се, че младите и талантливи хора у нас осъзнават необятните възможности за развитие и перспективите, които даваме на нашите служители”, допълни още той.

Днес НР е най-големият инвеститор, работодател и осигурител в ИТ сектора в България. 80% от служителите на компанията са вискообразовани и вискоквалифицирани специалисти. Средната възраст на служителите е 30 години, като 30% от работещите в НР заемат управленски позиции.

През последните години, компанията е носител на редица отличия в  социалната сфера,  сред които „Инвеститор в образованието 2009“ и „Инвеститор в човешкия капитал 2010” в конкурса на Българския Форум на Бизнес Лидерите, „Принос и внедряване на иновативна система за управление на човешкия ресурс” в класацията на фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията” и списание „Човешки ресурси”, „Най-голям инвеститор в България през 2008“ от Българска агенция за инвестиции и др.

„Резултатите от проучването надминаха значително първоначалните ни очаквания за броя на напълно попълнените анкети – близо 30 хиляди. Приятно изненадани сме и от профила на участниците в анкетата и това, че хората в активна възраст имат интерес към бързо развиващи се технологични компании с висока добавена стойност за икономиката“, коментира Пламен Вушев, управител на JOBS.BG. Надяваме се, че това изследване ще бъде полезно и интересно както за работодателите, така и за специалистите, които искат да градят своята кариера в България”, допълва още той.

 

За HP

HP създава нови възможности технологията да има значително въздействие върху бизнеса, правителствата и обществото. Най-голямата технологична компания в света предлага портфолио, което включва принтери, персонални компютри, софтуер, услуги и инфраструктура за да разреши проблемите на клиентите си. Повече информация за HP (NYSE: HPQ) можете да намерите на http://www.hp.com


Етикети: , , , ,6 коментара

 1. 1 Jordan // 18.11.2011 в 15:22

  Хехе :) Има си хас да не е най-желания. Имам познати дето “работят” в HP. “работят” е в кавички, защото за 2 години още не знаят за какво ходят на работа и за какво им се плаща :)

 2. 2 Сашо // 18.11.2011 в 22:07

  > 30% от работещите в НР заемат управленски позиции

  значи на всеки двама човека дето работят, един ги управлява.. :) ясно защо хората не знаят за какво им се плаща

 3. 3 tato // 20.11.2011 в 15:09

  Не ги мислете хората в HP, те са си добре. ;)

 4. 4 спиридон // 21.11.2011 в 20:57

  E,със сигурност има доста по-добри фирми-работодатели, но те са по-малки, а в Ейч Пи работят над 3 000 човека в БГ.

 5. 5 Димчо // 22.11.2011 в 16:06

  аз там не отивам

 6. 6 nemezis50 // 26.11.2011 в 11:03

  Господи боже мой – а някакъв коментар от типа “платен репортаж” или червена точка за “над 18”
  ХП е добро място да се пенсионираш – не и да се развиваш. А единствения бенефит и за компанията и за Бг е че цените на персонала са съизмерими с Бангалор, докато прайваси и дата протекшън не са проблем от гледна точка че Бг е в ЕС.